Προοδευτικό Φόρουμ για την Ελληνο-Παλαιστινιακή Αλληλεγγύη κατά Μητσοτάκη: Στηρίζει το Ισραήλ που διαπράττει εγκλήματα

Διαβάζεται σε 4'
Γάζα
Γυναίκες στη Γάζα θρηνούν γύρω από τα χαλάσματα AP Photo/Fatima Shbair

Η επίσκεψη του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Ισραήλ προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση του Προοδευτικού Φόρουμ για την Ελληνο-Παλαιστινιακή Αλληλεγγύη.

Ήταν πάγια αρχή της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής η επίσκεψη στη Ραμάλα κάθε φορά που Ελληνας Πρωθυπουργός επισκεπτόταν το Ισραήλ. Την αρχή αυτή παραβίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τη Δευτέρα, γεγονός που προκάλεσε την αντίδραση του Προοδευτικού Φόρουμ για την Ελληνο-Παλαιστινιακή Αλληλεγγύη.

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση:

Η επίσκεψη που πραγματοποίησε σήμερα ο Έλληνας Πρωθυπουργός, επικεφαλής του κυβερνώντος κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, στο Ισραήλ και η συνάντησή του με τον Νετανιάχου, αποτελεί πλήγμα τόσο για τον ελληνικό όσο και για τον παλαιστινιακό λαό και απάρνηση όλων των αξιών και αρχών στις οποίες βασίστηκε η ελληνική εθνική ανεξαρτησία και το Σύνταγμα, στις αξίες της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Αυτή η επίσκεψη έρχεται σε μια περίοδο που το Ισραήλ διαπράττει τις χειρότερες φρικαλεότητες και γενοκτονία κατά του παλαιστινιακού λαού, όχι μόνο στη Γάζα, αλλά σε ολόκληρη την Παλαιστίνη. Το Ισραήλ, το οποίο ουσιαστικά παραβίασε τα εθνικά δικαιώματα του παλαιστινιακού λαού, τις δυνατότητές του και τη γη του μέσω του εγκλήματος της Νάκμπα το 1948.

Συστηματικά παραβιάζει το διεθνές και ανθρωπιστικό δίκαιο και αψηφά όλα τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών από την κατοχή των υπόλοιπων εδαφών της Παλαιστίνης το 1967, μέσω της επέκτασης των παράνομων εποικισμών και της Εβραιοποίησης της Ιερουσαλήμ, τις φυλετικές διακρίσεις, την εβραϊκή υπεροχή, τους καθημερινούς φόνους και τυχαίες συλλήψεις κατά του παλαιστινιακού λαού. Εδώ και δύο εβδομάδες, το Ισραήλ, η κατοχική δύναμη, έχει πραγματοποιήσει μια συστηματική βάρβαρη επίθεση εναντίον του παλαιστινιακού λαού, στοχοποιώντας πολίτες, ορθόδοξες εκκλησίες, το Ευαγγελικό Νοσοκομείο και τζαμιά μέσω καθημερινών βομβαρδισμών.

Ο Νετανιάχου έχει μετατρέψει σπίτια πολιτών, μια σειρά από νοσοκομεία και σχολεία σε νεκροταφεία και σπηλιές, και μέχρι στιγμής έχει σκοτώσει 4.900 Παλαιστίνιους, στην πλειονότητά τους παιδιά και βρέφη, επιπλέον των 120 στη Δυτική Όχθη.

Ο κ. Μητσοτάκης πήγε να εκφράσει τη στήριξή του στο Ισραήλ, το οποίο στην ουσία αποτελεί υποστήριξη στα εγκλήματα που διαπράττει. Μιλάει για το δικαίωμα του Ισραήλ να αμύνεται χωρίς να μιλάει για το δικαίωμα των Παλαιστινίων να ζουν και να υπερασπίζονται τον εαυτό τους από την πιο βάναυση κατοχή.

Θεωρεί ότι η αντίσταση είναι τρομοκρατία. Το Ελληνικό Μέτωπο Εθνικής Αντίστασης κατά της ναζιστικής κατοχής και της στρατιωτικής δικτατορίας ήταν τρομοκρατία;;

O Mαρουάν Τουμπάσι Toubassi, συνιδρυτής του Progressive Forum, είπε ότι το Ισραήλ υπερασπίζεται τη συνέχιση της δίωξης και της κατοχής του μόνο και σήμερα μέσω του εγκλήματος της γενοκτονίας και των προσπαθειών δημιουργίας μιας δεύτερης Nakba κατά του παλαιστινιακού λαού.
Ο Τουμπάσι ξεκαθάρισε ότι η σημερινή επίσκεψη Μτσοτάκη στο Ισραήλ δίνει το πράσινο φως στο Ισραήλ να συνεχίσει τα εγκλήματά του, όπως και η επίσκεψη Μπάιντεν και άλλων πρωθυπουργών και αξιωματούχων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Τουμπασι πρόσθεσε, λέγοντας: «Αυτή η ατυχής θέση της δεξιάς ελληνικής κυβέρνησης δεν εκφράζει τις έντιμες θέσεις του φιλικού ελληνικού λαού, την κληρονομιά του, την πολιτική του ιστορία και την ιστορική σχέση που έφερε κοντά τους αείμνηστους ηγέτες Ανδρέα Παπανδρέου και Γιάσερ Αραφάτ και όλες τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, που βγήκαν με καθημερινές διαδηλώσεις πριν από μια εβδομάδα, συμπεριλαμβανομένων δεκάδων χιλιάδων, στους δρόμους όλων των ελληνικών πόλεων.» Σε ένδειξη αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό ενάντια στα βάρβαρα εγκλήματα του Ισραήλ.

Ο Κώστας Ήσυχος επεσήμανε επίσης ότι η επέκταση των αμερικανικών βάσεων και των εγκαταστάσεων του ΝΑΤΟ στην Ελλάδα την ίδια στιγμή που οι ΗΠΑ ενισχύουν με τεράστια ποσότητα βομβών ρουκετών και πολεμικού υλικού προς το Ισραήλ θέτει σε κίνδυνο τις ισχυρές μακροχρόνιες παραδόσεις της φιλίας, της αδελφοσύνης, μεταξύ της Ελλάδας της Παλαιστίνης και του υπόλοιπου αραβικού κόσμου.

Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη απέναντι στο Ισραήλ είναι επικίνδυνη, ανεύθυνη και κοντοφθαλμη , η πολιτική του απαράδεκτη και δεν είναι αρμονική με τη συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
Τα εγκλήματα πολέμου, η γενοκτονία που διέπραξε η ισραηλινή κυβέρνηση δεν είναι αποδεκτά από τον λαό μας.

Από το φόρουμ σημείωναν επίσης: Είμαστε απογοητευμένοι που ο κ. Μητσοτάκης διέθεσε μερικά από τα ελληνικά αεροδρόμια για χρήση από την ισραηλινή αεροπορία. Το γεγονός δεν συμβάλλει στη σταθερότητα και την προσπάθεια για ειρήνη στην περιοχή. Το Ισραήλ εξακολουθεί να διαπράττει εγκλήματα πολέμου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα