Προς απελευθέρωση των οκτώ τούρκων το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου
Ανησυχία στην Αθήνα για τις αντιδράσεις της Άγκυρας, αλλά και για τα αστυνομικά μέτρα που θα απαιτηθούν για την ασφάλειά τους. Η Τουρκία αρνήθηκε να καταθέσει αίτημα να δικαστούν οι "οκτώ" στη χώρα μας, γεγονός που δημιουργεί υπόνοιες ότι επιδιώκει την ένταση
- 28 Μαρτίου 2018 07:13
Ελεύθεροι μένουν οι οκτώ Τούρκοι αξιωματικοί που έχουν ζητήσει πολιτικό άσυλο στη χώρα μας το δεύτερο δεκαήμερο του Απριλίου, καθώς δεν έχουν τιμωρηθεί από την ελληνική δικαιοσύνη, ενώ έχει απορριφθεί και το ένταλμα έκδοσης που είχε υποβάλλει η Άγκυρα.
Το τέλος της κράτησης των οκτώ, που θα είναι ελεύθεροι να κυκλοφορούν όπου θελήσουν, αναμένεται να προκαλέσει νέα ένταση στις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία.
Ένταση, μάλιστα, που ενδεχομένως η Άγκυρα να επιδιώκει, καθώς απέρριψε πριν από μερικές εβδομάδες πρόταση –ουσιαστικά- της ελληνικής κυβέρνησης να καταθέσει αίτημα προκειμένου οι οκτώ να δικαστούν στη χώρα μας, από την ελληνική δικαιοσύνη, όπως είχε προτείνει ο Σταύρος Κοντονής στον τούρκο ομόλογό του.
Ουδείς αυτή τη στιγμή είναι σίγουρος στο πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα στην απελευθέρωση των οκτώ τούρκων αξιωματικών που η ίδια χαρακτηρίζει πραξικοπηματίες, ενώ ενδιαφέρον εμφανίζει εάν έως τότε θα βρίσκονται στην Αδριανούπολη οι δυο έλληνες αξιωματικοί. Επιπλέον, ανησυχία επικρατεί στην ΕΛΑΣ για τις ανάγκες φρούρησης που θα απαιτηθούν για τους οκτώ τούρκους, ώστε να εξασφαλιστεί η προσωπική τους ασφάλεια, είτε από τυχόν επίθεση τούρκων ή από τυχόν προβοκάτσια.
Από τη συνάντηση Πούτιν- Ερντογάν
Η Αθήνα, πάντως, αναμένει πολλά από τη συνάντηση του Βλαντιμίρ Πούτιν με τον Ταγίπ Ερντογάν στις 3 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη, κατά τη διάρκεια της πραγματοποίησης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Συνεργασίας Τουρκίας- Ρωσίας. Ο Βλ. Πούτιν, σύμφωνα με τις πληροφορίες, έχει υποσχεθεί στον Αλέξη Τσίπρα να μεσολαβήσει στον Τούρκο Πρόεδρο για την απελευθέρωση των δυο ελλήνων στρατιωτικών.
Και προς τις Ηνωμένες Πολιτείες
Εν τω μεταξύ εντείνονται οι παρασκηνιακές επαφές της Αθήνας προς την Ουάσιγκτον προκειμένου να υπάρχει πίεση και από τις Ηνωμένες Πολιτείες προς την Άγκυρα για την απελευθέρωση των δυο ελλήνων στρατιωτικών που κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης. Η ελληνική προσπάθεια, ωστόσο, προσκρούει στο «κενό» που δείχνει να υπάρχει στην αμερικανική εξωτερική πολιτική μετά την απομάκρυνση του Ρεξ Τίλερσον.