Προς συμφωνία για οριοθέτηση της ΑΟΖ με Αλβανία μέσα στο καλοκαίρι
Ο Νίκος Κοτζιάς δεσμεύτηκε ότι μέσα στο καλοκαίρι θα λύσει και το θέμα της άρσης του εμπόλεμου, το οποίο δεν ανοίγει θέμα Τσάμηδων παρά μόνο επιστροφής ή αποκατάστασης των περιουσιών που βρέθηκαν υπό μεσεγγύηση μετά τον Πόλεμο.
- 14 Ιουνίου 2018 07:07
Μετά η συμφωνία για το Σκοπιανό και με τον αέρα από τα εύσημα από τη διεθνή κοινότητα, η ελληνική κυβέρνηση προχωρά μέσα στο καλοκαίρι και σε συμφωνία για την οριοθέτηση της ΑΟΖ με την Αλβανία. Η σχετική αποστροφή του υπουργού Εξωτερικών από τη Μόσχα ότι θα πάει διακοπές μόλις κλείσει το Αλβανικό ήταν ενδεικτική.
Άλλωστε εκκρεμεί και η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Αλβανό ομόλογό του Έντι Ράμα τον οποίο τελευταία φορά συνάντησε τον περασμένο Φεβρουάριο και συμφώνησαν να προχωρήσουν στα θέματα και να κλείσουν τις εκκρεμότητες.
Σύμφωνα τα όσα έχουν γίνει γνωστά η ελληνική πλευρά στη συμφωνία του 2009 θα παραδέχεται ότι μέχρι σήμερα η χάραξη της ΑΟΖ είχε γίνει εν μέρει με λανθασμένο τρόπο.
Τα Τίρανα από το 2015 και μετά με αφορμή τη δημοσιοποίηση του χάρτη με τα οικόπεδα προς έρευνα για υδρογονάνθρακες είχαν προβεί σε μια σειρά από ρηματικές διακοινώσεις ζητώντας τεχνικές προσαρμογές.
Από την πλευρά της η αλβανική πλευρά παραδέχεται ότι δεν μπορεί να προβάλλει αιτιάσεις σε σχέση με την υφαλοκρηπίδα στα Διαπόντια νησιά ( βορειοδυτικά της Κέρκυρας) δηλαδή στους Οθωνούς, στην Ερεικούσσα και το Μαθράκι. Αναγνωρίζει δηλαδή ότι έχουν πλήρη επήρεια και όχι μειωμένη λόγω «ειδικών περιστάσεων».
Για την Αθήνα αυτή η παραδοχή ήταν σημαντική ώστε να μην δημιουργηθεί αρνητικό προηγούμενο. Έτσι παραμένει ακλόνητη η θέση ότι το Καστελόριζο έχει πλήρη επήρεια και δεν υπάρχουν «ειδικές περιστάσεις» όπως ισχυρίζεται η Τουρκία.
Σύμφωνα με την τελευταία συνάντηση του Νίκου Κοτζιά με τον Αλβανό ομόλογό του στα Τίρανα Ντιμίτρι Μπουσάτι, σε εκκρεμότητα παραμένουν τα θέματα της ελληνικής εθνικής μειονότητας και η έκδοση εφαρμοστικών διατάξεων του νέου νόμου περί μειονοτήτων.
Μέσα στο καλοκαίρι ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεσμεύτηκε ότι θα λύσει και το θέμα της άρσης του εμπόλεμου το οποίο δεν ανοίγει θέμα Τσάμηδων παρά μόνο επιστροφής ή αποκατάστασης των περιουσιών που βρέθηκαν υπό μεσεγγύηση μετά τον Πόλεμο.
Σημειώνεται ότι επί των ημερών του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά η Αλβανία έδωσε αλβανική υπηκοότητα στον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο και εξέδωσε νόμο για τα στρατιωτικά κοιμητήρια βάσει του οποίου ξεκίνησαν οι διαδικασίες αναζήτησης και εκταφής ων Ελλήνων στατιωτών.