Προς την αποχή από την ψηφοφορία για το ασφαλιστικό κλίνει η ΝΔ

Προς την αποχή από την ψηφοφορία για το ασφαλιστικό κλίνει η ΝΔ

Η επίσημη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα καθοριστεί σε συνάντηση του μεταβατικού προέδρου Γιάννη Πλακιωτάκη με τους τέσσερις υποψήφιους, αφού δουν και την ατζέντα της σύσκεψης που ζητά ο Αλέξης Τσίπρας

Εν αναμονή της επίσημης πρόσκλησης του πρωθυπουργού για συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, ο πρόεδρος της ΝΔ Γιάννης Πλακιωτάκης καλείται να βρει κοινή γραμμή που θα εκφράσει τη ΝΔ στα μείζονα πολιτικά ζητήματα.

Στο πλαίσιο της διαχείρισης της πρόσκλησης του πρωθυπουργού ο κ. Πλακιωτάκης προχωράει σε κύκλο συνεννοήσεων με τους τέσσερις υποψηφίους προέδρους του κόμματος αλλά και με τους τρεις πρώην πρωθυπουργούς, Καραμανλή, Σαμαρά και Μητσοτάκη. Ενώ, είναι πολύ πιθανό να επιδιωχθούν και επαφές του κ. Πλακιωτάκη με στελέχη της ΝΔ που έχουν διατελέσει υπουργοί Εξωτερικών όπως η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Πέτρος Μολυβιάτης.

Ωστόσο στη ΝΔ δεν έχουν πάρει ακόμα την επίσημη πρόσκληση και περιμένουν να δουν συγκεκριμένα την ατζέντα της σύσκεψης στην οποία ζητά ο Αλέξης Τσίπρας αλλά και να ανιχνεύσουν τις προθέσεις του πρωθυπουργού.

Πάντως σε ότι αφορά το ασφαλιστικό αν τεθεί ζήτημα συναινετικής ψήφισής του στη βουλή φαίνεται πως η επικρατούσα άποψη στη ΝΔ και ειδικά μεταξύ των καραμανλικών είναι η αποχή από την ψηφοφορία.

Να λάβει τις αποφάσεις για τη στάση του κόμματος η κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και όχι οι τέσσερις υποψήφιοι και ο μεταβατικός πρόεδρος ζητά ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εκφράζει την άποψη ότι η αξιωματική αντιπολίτευση δεν μπορεί να ψηφίσει το ασφαλιστικό και εκτιμά ότι συναίνεση μπορεί να αφορά μόνο στα εθνικά θέματα.

Ειδικότερα ο κ.Μητσοτάκης δήλωσε:

“Ακόμα ηχούν στα αυτιά μου οι προεκλογικές βαρύγδουπες δηλώσεις του πρωθυπουργού «ή τους τελειώνουμε ή μας τελειώνουν».

Αναρωτιέμαι τι ήταν αυτό που έκανε τον κ. Τσίπρα να ανακαλύψει τώρα την αξία της συναίνεσης όταν γνωρίζει ότι η Ν.Δ. βρίσκεται σε μια ιδιαίτερη περίοδο με έναν μεταβατικό πρόεδρο που έχει χρέος μόνο να διενεργήσει εκλογές.

Αν ο κ. Τσίπρας ψάχνει συνενόχους στη διάλυση του ασφαλιστικού να ψάξει αλλού.

Αν ψάχνει συνεννόηση για τα θέματα εξωτερικής πολιτικής τότε βεβαίως είμαστε ανοιχτοί να συζητήσουμε. Σε αυτά τα ζητήματα δεν χωρούν χωριστές κομματικές γραμμές.

Το ασφαλιστικό είναι ένα ανοιχτό ζήτημα μηνών και πιστεύω ότι δεν θα ψηφιστεί μέχρι τα Χριστούγεννα. Ο κ. Τσίπρας επιθυμεί να αποκομίσει τακτικά οφέλη αναδεικνύοντας το εσωτερικό πρόβλημα της Νέας Δημοκρατίας. Δεν θα του κάνουμε τη χάρη.

Η Νέα Δημοκρατία θα προσέλθει στη συζήτηση δια του κ. Πλακιωτάκη, ο οποίος δεν έχει την πολιτική εξουσιοδότηση να πάρει κάποια απόφαση για τη Νέα Δημοκρατία. Μέχρι να εκλέξει επόμενο αρχηγό η Νέα Δημοκρατία τις όποιες αποφάσεις θα τις λάβει η Κοινοβουλευτική Ομάδα.

Συνένοχοι στην ανικανότητα του κ. Τσίπρα δεν θα γίνουμε.”

Σύγκληση της ΚΟ προτείνει  και ο Άδωνις Γεωργιάδης ενώ είναι της άποψης ότι πρέπει να γίνει και μια συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων προέδρων υπό τον Γιάννη Πλακιωτάκη. Σε λίγη ώρα αναμένεται να υπάρξει επίσημη και πιο συγκεκριμένη ανακοίνωση από πλευράς του.

Παράλληλα, συνεδρίαση της ΚΟ ζητά και ο Απόστολος Τζιτζικώστας προκειμένου να καθοριστεί η στάση της ΝΔ.

Ειδικότερα σε δήλωσή του ανέφερε:

«Η πολιτικά ύποπτη κίνηση του κ. Τσίπρα να ζητήσει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών είναι σε κάθε περίπτωση προσχηματική.

Είναι ξεκάθαρο, ό,τι η ανικανότητα και η ανευθυνότητα της κυβέρνησης να υλοποιήσει τα μέτρα που η ίδια εισηγήθηκε και η ίδια διαπραγματεύτηκε, την οδηγεί στο να ψάχνει σήμερα συνενόχους.

Επισημαίνω πως πρέπει να υπάρξει επισήμως πρόσκληση προς τους Πολιτικούς Αρχηγούς και πάνω από όλα οριστικοποίηση των θεμάτων προς συζήτηση.

Σε αυτήν την περίπτωση ζητώ την σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, πριν το Πολιτικό Συμβούλιο Αρχηγών, παρουσία των τεσσάρων υποψηφίων, για να παρθούν οι αποφάσεις.

Τέλος, έχω επανειλημμένως και από την πρώτη στιγμή ζητήσει δημόσια, την ανάγκη συνάντησης των τεσσάρων υποψηφίων για την Προεδρία της Νέας Δημοκρατίας, για να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ενότητας προς κάθε κατεύθυνση».

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα