Προσφυγικό και αξιολόγηση το διπλό ‘μέτωπο’ για το Μαξίμου
Στα δυο κρίσιμα ραντεβού της επόμενης Δευτέρας, στη Σύνοδο Κορυφής και στο Eurogroup, έχει στρέψει όλης της την προσοχή η κυβέρνηση
- 03 Μαρτίου 2016 06:49
Μετά το χθεσινό «μυστικό δείπνο» των Βίζερ, Τόμσεν και Eυρωπαίων αξιωματούχων αποφασίστηκε ότι η σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της Δευτέρας θα καταλήξει στον τελικό «οδικό χάρτη» σχετικά με το ελληνικό πρόγραμμα. Ασφαλιστικό, δημοσιονομικό κενό, κόκκινα δάνεια και ιδιωτικοποιήσεις είναι τα κύρια ζητήματα τα οποία θα πρέπει να οριοθετηθούν προκειμένου οι θεσμοί να βρεθούν και πάλι στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα.
Σε ένα πολιτικό περιβάλλον που «δυναμιτίζεται» συνεχώς ο Αλέξης Τσίπρας θα πάρει σήμερα στη 1 το μεσημέρι το «πράσινο φως» από το υπουργικό συμβούλιο για την πρόταση που θα καταθέσει στους πολιτικούς αρχηγούς για το προσφυγικό.
Το τρίπτυχο της πρότασης του πρωθυπουργού στα άλλα πολιτικά κόμματα θα κινηθεί:
– Στην βασική γραμμή για δίκαιη και αναλογική κατανομή των προσφύγων. Τα κράτη μέλη θα πρέπει να δηλώσουν άμεσα πότε και πόσους πρόσφυγες μπορούν να δεχτούν ανάλογα με τον πληθυσμό τους και την οικονομική τους ευρωστία
– Τα διπλωματικά μέσα που έχει στα χέρια της η κυβέρνηση (βέτο αν χρειαστεί) προκειμένου να αποφευχθούν μονομερείς ενέργειες στο μέλλον. Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να εξηγήσει πως το βέτο είναι ένα μέσο το οποίο η ελληνική πλευρά θα έχει στο «οπλοστάσιό» της αν χρειαστεί. Το «μπλοκάρισμα» αποφάσεων που ενδιαφέρουν την Αυστρία ή τις 4 χώρες του Βίσενγκραντ είναι ένα μοχλός πίεσης προς τα συγκεκριμένα κράτη.
– Το κλίμα συναίνεσης που θα ζητήσει ο πρωθυπουργός να υπάρχει στο εσωτερικό της χώρας από τα κόμματα όσον αφορά το προσφυγικό.
Ο πρωθυπουργός και το επιτελείο του όλες τις τελευταίες ημέρες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα δρόμου προκειμένου να λύσουν τον «γόρδιο δεσμό» της Ειδομένης. Το γεγονός πως ο Γιάννης Μουζάλας παραδέχτηκε πως τα βόρεια σύνορα δεν πρόκειται να ανοίξουν αλλάζει και τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου.
Ακόμα και μετά από τις διευκρινίσεις που έβγαλε το γραφείο του Γιάννη Μουζάλα είναι προφανές πως η χώρα μπαίνει, πλέον σε μια διαφορετική φάση, όπου το πέρασμα προς την ΠΓΔΜ θεωρείται κλειστό.
Ο Γιάννη Κοτζιάς εκτίμησε πως η Ελλάδα μπορεί να αντέξει 150.000 πρόσφυγες, όμως αν δεν αλλάξουν οι συνθήκες κανείς δεν μπορεί να εγγυηθεί πως το νούμερο αυτό δεν θα ανέβει δραματικά.
Τη στιγμή που ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας συνεχίζει να προκαλεί, η «ασφυξία» στην Ειδομένη με 10.000 εγκλωβισμένους πρόσφυγες συνεχίζεται, οι περιφερειάρχες πιέζουν τον πρωθυπουργό, στην κυβέρνηση επιστρατεύουν ακόμα και τις καλοκαιρινές κατασκηνώσεις προκειμένου να φιλοξενηθούν αρκετές χιλιάδες πρόσφυγες. Το τελευταίο αποτελεί τρανό δείγμα πως ο σχεδιασμός αποκτά μακροπρόθεσμο χαρακτήρα και δεν περιλαμβάνει, πλέον μόνο απλά κέντρα φιλοξενίας, αλλά πιο μόνιμες δομές.
Στις 10 σήμερα το πρωί ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον «γεφυροποιό» Ντόναλντ Τουσκ που περιοδεύει τις τελευταίες ημέρες ανά την Ευρώπη. Ο πρωθυπουργός θα έχει μια πρώτη ευκαιρία να δείξει ποιες είναι οι προθέσεις της ελληνικής πλευράς ενόψει της κρίσιμης συνόδου κορυφής της επόμενης Δευτέρας και να πάρει τις πρώτες αντιδράσεις. Στο τραπέζι θα πέσει η επιχείρηση του ΝΑΤΟ, καθώς και ο έλεγχος των προσφυγικών ροών από την Τουρκία, αφού ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα βρεθεί αύριο στην Άγκυρα.
Κομβικής σημασίας, για το αν θα πραγματοποιηθεί τελικά το Ανώτατο Συμβούλιο Κορυφής Ελλάδας – Τουρκίας στη Σμύρνη στις 8 Μαρτίου, θα είναι η αυριανή συνάντηση του Μ.Τσαβούσογλου με τον ομόλογό του Ν.Κοτζιά.
πηγή φωτογραφίας: sooc