Προσφυγικό και χρέος στην ατζέντα Τσίπρα στη Νέα Υόρκη

Προσφυγικό και χρέος στην ατζέντα Τσίπρα στη Νέα Υόρκη

Τι είπε ο Αλέξης Τσίπρας στη Σύνοδο των Ηγετών που διοργάνωσε ο Μπάρακ Ομπάμα για το προσφυγικό, αλλά και τι συζητήθηκε στο τετ α τετ που είχε με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν

Με το βλέμμα στραμμένο και στη μίνι Σύνοδο Κορυφής στην Βιέννη που θα βρεθεί το Σάββατο ο πρωθυπουργός, το προσφυγικό εξακολουθεί να κυριαρχεί στην ατζέντα, αλλά και στις ομιλίες που έχει πραγματοποιήσει μέχρι τώρα στη Νέα Υόρκη.

Στη Σύνοδο των ηγετών που πραγματοποιήθηκε υπό τον αιγίδα του Αμερικανού προέδρου Μπάρακ Ομπάμα ο Αλέξης Τσίπρας φέρνοντας ως παράδειγμα την Yusra Mardini , η οποία είναι Σύρια πρόσφυγας που πέρασε από την Ελλάδα και συμμετείχε στους Ολυμπιακούς αγώνες της Βραζιλίας ως κολυμβήτρια, περιέγραψε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στη χώρα μας.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε κατ’ αρχάς στις συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί στην Ειδομένη όταν τα σύνορα ήταν κλειστά κάνοντας λόγο για «χώρες και ξενοφοβικές, δυνάμεις που χτίζουν τείχη και φράχτες για να προστατεύσουν τον εαυτό τους από ανθρώπους “επικίνδυνους” όπως η Yusra», συμπληρώνοντας πως αυτό αποτελεί ντροπή για την Ευρώπη.

Ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε πως «η πρόκληση των προσφύγων που αντιμετωπίζουμε σήμερα, είναι παγκόσμιο φαινόμενο. Είτε θα καταφέρουμε να το αντιμετωπίσουμε συλλογικά και διεξοδικά και με βάση το διεθνές δίκαιο, είτε θα αποτύχουμε».

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό «σήμερα περισσότερο από ποτέ, χρειαζόμαστε μια ισχυρή διεθνή πρωτοβουλία που θα δημιουργήσει ένα νέο παγκόσμιο πλαίσιο για τη διαχείριση των προσφύγων, βάζοντας φραγμό στην ξενοφοβική ατζέντα».

Το πλαίσιο αυτό θα πρέπει να περιλαμβάνει:

1. Την αύξηση της υποστήριξης προς τις χώρες που φιλοξενούν πρόσφυγες.

2. Την αύξηση των επιστροφών των ανθρώπων που δεν έχουν ανάγκη διεθνούς προστασίας και την επανεγκατάσταση και τη μετεγκατάσταση όσων έχουν ανάγκη.

3.  Την αύξηση των πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της μετανάστευσης, μεταξύ άλλων διασφαλίζοντας την ειρήνη στη Συρία.

4. Την αύξηση συνεργασίας υπέρ της ασφάλειας και κατά των δικτύων διακίνησης.

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε ειδικά και στον μεγάλο αριθμό αιτήσεων ασύλου που έχει να αντιμετωπίσει η Ελλάδα.

Η συνάντηση Τσίπρα – Μπάιντεν

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός σε ότι αφορά το χρέος, στη συνάντηση που είχε με τον Τζο Μπάιντεν, τόνισε ότι έχουν γίνει πολύ σοβαρά βήματα στην ελληνική οικονομία, ενώ τον τελευταίο χρόνο έχουν γίνει γρήγορες και σοβαρές μεταρρυθμίσεις σημειώνοντας ότι υπάρχουν σημάδια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι για να μπορέσει η Ελλάδα να επιταχύνει στον τομέα των επενδύσεων χρειάζεται μια σταθερή και βιώσιμη λύση για το χρέος.

Ο πρωθυπουργός επανέλαβε ότι σταθερή λύση σημαίνει γρήγορη λύση έως το τέλος του χρόνου και είπε χαρακτηριστικά ότι μια λύση είναι καλή, όχι μόνο ως προς τα ποσοτικά της χαρακτηριστικά αλλά τόνισε το γεγονός ότι πρέπει να είναι και στην ώρα της.

Ο κ. Τσίπρας έθεσε και το ζήτημα του ΔΝΤ και των θεσμών σχετικά με το χρέος. Είπε ότι την Ελλάδα την ενδιαφέρει να αποφασίσει το ΔΝΤ αν θα μείνει ή αν θα φύγει, όμως το βασικότερο όλων είναι να υπάρξει μια σταθερή λύση που να είναι και βιώσιμη.

Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές, ο κ. Μπάϊντεν δεν έθεσε το ζήτημα υιοθέτησης εκ μέρους της Ελλάδας της ατζέντας του ΔΝΤ προκειμένου να διευθετηθεί το χρέος της.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε στον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ ότι η πρώτη και πιο δύσκολη αξιολόγηση έκλεισε κανονικά, ότι η ελληνική οικονομία ανακάμπτει. Υπογράμμισε ότι η συμφωνία εφαρμόζεται από την Ελλάδα υπενθυμίζοντας πως πρέπει να εφαρμοστεί και από την άλλη πλευρά. Στάθηκε στο γεγονός ότι υπάρχει αβεβαιότητα όσον αφορά το ζήτημα του χρέους υπογραμμίζοντας πως αυτό δημιουργεί ερωτηματικά σε σχέση με τις επενδύσεις που η Ελλάδα επιθυμεί να προχωρήσουν.

“Για τις ΗΠΑ η επίλυση του χρέους είναι ζήτημα σταθερότητας στην Ευρώπη” ανέφεραν χαρακτηριστικά οι πηγές της κυβέρνησης.

Ο Τζο Μπάιντεν δεν ανέφερε ποιές συγκεκριμένες πρωτοβουλίες θα αναλάβουν οι ΗΠΑ, ενώ στο θέμα της παραμονής ή όχι του ΔΝΤ, είπε ότι οι ΗΠΑ παρακολουθούν αυτό το ζήτημα, καθώς θεωρούν ότι αφορά την σταθερότητα στην Ευρώπη.

Σε ότι αφορά το προσφυγικό, ο κ. Τσίπρας διευκρίνισε ότι αυτή την στιγμή δεν υπάρχει Plan B, πέραν της συμφωνίας (ΕΕ-Τουρκίας) που εφαρμόζεται και επομένως εκείνο που χρειαζόμαστε είναι μια στήριξη σταθερότητας προς όλους προκειμένου αυτή η συμφωνία να συνεχίσει να υφίσταται, καθώς είναι το μόνο εργαλείο που διαθέτουμε.

Ο κ. Μπάιντεν συνεχάρη την Ελλάδα για τον τρόπο με τον οποίο διαχειρίζεται την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση και πρόσθεσε ότι για τις ΗΠΑ είναι σημαντική η σταθερότητα στην Ευρώπη “και η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο μέρος της ευρωπαϊκής σταθερότητας”.

Όσον αφορά το Κυπριακό, ο πρωθυπουργός είπε ότι η λύση του συνιστά μια λύση σταθερότητας στην περιοχή, ενώ επεσήμανε ότι το Κυπριακό είναι πρόβλημα ασφάλειας και κατοχής επί της ουσίας και συνεπώς θα πρέπει να βρεθεί μιας βιώσιμη λύση ανάμεσα στις δύο κοινότητες.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε στον κ. Μπάιντεν ότι το ζήτημα που αφορά την Ελλάδα είναι εκείνο της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων, καθώς το Κυπριακό είναι θέμα κατοχής και από αυτό το ζήτημα ξεκινά η λύση.

Οι κυβερνητικές πηγές εκτιμούν ότι και στα τρία ζητήματα που τέθηκαν οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να στηρίξουν την Ελλάδα παρά το γεγονός ότι αυτή την στιγμή υπάρχει μια μεταβατική περίοδος στη χώρα εξαιτίας των επικείμενων προεδρικών εκλογών.

Επίσης οι κκ. Τσίπρας και Μπάιντεν συμφώνησαν στο να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας και ενημέρωσης εκ μέρους των ΗΠΑ για τις πρωτοβουλίες τους σε όλα τα θέματα που έθεσε ο πρωθυπουργός.

Σήμερα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί αργά το βράδυ με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ  Ταγίπ  Ερντογάν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα