Προσκλητήριο Τσίπρα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις

Προσκλητήριο Τσίπρα σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις
ΑΘΗΝΑ-Παρουσίαση «Απολογισμού 2014-2016» του Αντιπρόεδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και επικεφαλής της Eυρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη.Στην εκδήλωση ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.(Eurokinissi-ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ) Eurokinissi

Κάλεσμα συμπόρευσης, σε όλες τις προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις, ώστε να σταθεί ξανά στα πόδια της η Ελλάδα απηύθυνε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι σε αυτόν τον αγώνα δεν περισσεύει κανείς. Στο ακροατήριο Κουβέλης, Ρεπούση, Γιαννακάκη, Ξενογιαννακοπούλου και Τζουμάκας (Vid)

Ανοιχτή πρόσκληση σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις απηύθυνε το βράδυ της Δευτέρας ο Αλέξης Τσίπρας υπογραμμίζοντας με νόημα ότι σε αυτόν τον αγώνα, ώστε να σταθεί η χώρα στα πόδια της, δεν περισσεύει κανείς.

Ο κ. Τσίπρας χαιρετίζοντας την παρουσίαση της έκδοσης του Δημήτρη Παπαδημούλη υπό τον τίλο “Απολογισμός 2014 – 2016”, σημείωσε ότι “οι προοδευτικές και αριστερές δυνάμεις πρέπει να δουλέψουμε από κοινού για μια αλλαγή στην Ευρώπη”, γιατί “αν δεν αλλάξει η Ευρώπη θα αντιμετωπίσει σοβαρά υπαρξιακά προβλήματα”.

Ο πρωθυπουργός, σε μία κατάμεστη αίθουσα στην οποία βρέθηκαν μεταξύ άλλων ο Φώτης Κουβέλης, η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η Μαρία Ρεπούση, η Μαρία Γιαννακάκη και ο Στέφανος Τζουμάκας, είπε ότι “βρισκόμαστε σε μια πολύ κρίσιμη καμπή για το μέλλον της Ευρώπης καθώς εξελίσσεται μια καθοριστική αναμέτρηση σε όλα τα επίπεδα, με καθαρό πολιτικό πρόσημο, ο προοδευτικός πόλος από τη μια, ο συντηρητικός και υπερσυνητηρικός από την άλλη”. “Γι’ αυτό”, σημείωσε, “πρέπει να συνειδητοποιήσουμε όλοι όσοι κατατάσσουμε τους εαυτούς μας στις πολιτικές δυνάμεις της προόδου ότι δεν έχουμε το δικαίωμα να λειτουργούμε τόσο κατακερματισμένα όσο κατακερματισμένη είναι και η ΕΕ”.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας επεσήμανε ότι “οφείλουμε να δράσουμε τώρα κι αν κάτι αφήνει ως δίδαγμα η ελληνική εμπειρία της διαπραγμάτευσης είναι ότι κανείς όσο δίκιο κι αν έχει, όσο καλά προετοιμασμένος και να είναι, κανείς δεν μπορεί μόνος του, χρειάζονται συμμαχίες και κοινά βήματα και νομίζω ότι αυτό είναι το στοίχημα της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων στην Ευρώπη”.

Σημείωσε ότι αυτό αποτελεί στοίχημα υπαρξιακών διαστάσεων γιατί βιώσιμη Ευρώπη χωρίς την προοδευτική σφραγίδα δεν θα υπάρξει, όπως δεν υπήρξε και στο παρελθόν.

Μιλώντας για τις πρωτοβουλίες που λαμβάνει η Ελλάδα, αναφερόμενος στη σύνοδο των Μεσογειακών Χωρών της ΕΕ στην Αθήνα, υπογράμμισε ότι “η Ελλάδα παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει όλα αυτά τα χρόνια και τη συσσώρευση βαρών μετατρέπεται από μέρος του προβλήματος και μαύρο πρόβατο σε πρωταγωνιστή ευρωπαϊκών θετικών διεργσιών και σε μέρος της λύσης”. Επισήμανε ότι η τοποθέτηση Γιούνκερ την προηγούμενη εβδομάδα στο Ευρωκοινοβούλιο είχε λίγο από το χρώμα των διεργασιών της Αθήνας, αλλά και στη Μπρατισλάβα και εκεί ενσωματώθηκαν κάποιες έννοιες που δεν θα μπορούσε κανείς ούτε καν να συζητήσει έναν χρόνο μετά. Η ενίσχυση της κοινωνικής διάστασης και η έξυπνη ευελιξία.

Το πιο κρίσιμο συνέδριο

Ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του κόμματος, είπε ότι το επικείμενο συνέδριο είναι το πιο κρίσιμο στην ιστορία του ΣΥΡΙΖΑ “έχοντας 3 χρόνια μπροστά που μπορούν να αλλάξουν την Ελλάδα και τη θέση της στην Ευρώπη”.

Σημείωσε ότι “το συνέδριο αυτό πρέπει να είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει αυτός ο αναγκαίος διάλογος και να διευρυνθεί”, διευκρινίζοντας: “Ξέρω ότι σε αυτόν τον διάλογο δυστυχώς δεν δύνανται να συμμετάσχουν οι οργανωμένες δυνάμεις της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας αφού έχουν κάνει δυστυχώς αυτοκαταστροφικές πολιτικές επιλογές στοίχισης πίσω από μια ακραία νεοφιλελεύθερη δεξιά, αυτή του κ. Μητσοτάκη”.

Για να σημειώσει: “Γνωρίζω ωστόσο ότι εκτός από τα κόμματα υπάρχουν και πολιτικές κινήσεις, δυνάμεις, προσωπικότητες του ευρύτερου προοδευτικού χώρου, της ανανεωτικής αριστεράς, του σοσιαλιστικού χώρου, που είτε σε προσωπικό είτε σε συλλογικό επίπεδο θα ήθελαν να λάβουν μέρος σε ένα τέτοιο γόνιμο διάλογο, χωρίς προαπαιτούμενα, χωρίς ιδιοτέλειες, και να καταθέσουν την άποψη τους, να προσφέρουν στη μεγάλη αυτή προσπάθεια για την αλλαγή στην Ευρώπη, την ανάκαμψη και την ανασυγκρότηση στην πατρίδα μας”.

Να δοθεί στην Ελλάδα όσα δικαιούται

“Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση θα πρέπει επιτέλους να δοθεί μια διέξοδος”, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας,

Είπε συγκεκριμένα: “Αυτό δεν αφορά μόνο την Ελλάδα, γιατί η Ελλάδα αποτελεί ίσως το τελευταίο εμπόδιο για να δοθεί η αίσθηση της διεξόδου συνολικά στην Ευρώπη, αλλά νομίζω ότι επιτέλους στην Ελλάδα πρέπει να δοθεί το συντομότερο δυνατό -και σημειολογικά ως ένδειξη ότι ξεπερνάμε μια 7ετη κρίση-, ό,τι ακριβώς η ίδια η συμφωνία προβλέπει και ό,τι η χώρα μας δικαιούται. Δηλαδή συγκεκριμενοποίηση των μέτρων για την ελάφρυνση χρέους χωρίς νέες παρατάσεις και αναστολές”.

Ο πρωθυπουργός είπε ότι η χώρα μας παρά τα βάρη που αντιμετωπίζει μετατρέπεται σε μέρος της λύσης . Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως χρειάζεται νομικός πυλώνας στην Ευρώπη για αξιοπρεπείς μισθούς, συλλογικές συμβάσεις αλλά και στους ηλικιωμένους αξιοπρεπή σύνταξη. Ευελιξία για την ανάπτυξη ζήτησε ο πρωθυπουργός μιλώντας σε μια κατάμεστη αίθουσα. Ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι χρειάζεται δράση και κοινές συμμαχίες.

Ο πρωθυπουργός μίλησε για αναγκαίο διάλογο για το μέλλον της Ευρώπης, πρέπει να τον διεξάγουμε και στην Ελλάδα. Έχουμε μπροστά μας ένα κρίσιμο Συνέδριο, το πιο κρίσιμο του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να είναι μια ευκαιρία να ξεκινήσει αυτός ο διάλογος. Ξέρω ότι δεν θέλουν να συμμετάσχουν οι δυνάμεις της σοσιαλδημοκρατίας αφού έχουν κάνει την επιλογή στροφής προς τη νεοφιλελεύθερη δεξιά του κ Μητσοτάκη.

Σαμπατακάκης: Η κρίση στην Ευρώπη είναι δομική

Η επίδραση του ΚΚΕ εσωτερικού ήταν καταλυτική τότε κυρίως για την αλλαγή στροφής του ΠΑΣΟΚ προς την Ευρώπη, είπε ο κ. Σαμπατακάκης και σημείωσε ότι η Ευρώπη βρίσκεται σε κρίση, καταρρέει το κοινωνικό κράτος και στη χώρα μας το βιώνουμε εδώ και πολύ καιρό. Ο κ Σαμπατακάκης είπε ότι κάθε χώρα μπορεί να αποχωρήσει από την Ένωση εάν αισθάνεται ότι δεν τον εκφράζει πλέον, όμως είπε αυτή είναι η περιχαράκωση της δεξιάς. Κατέληξε λέγοντας ότι η κρίση στην Ευρώπη είναι δομική και χρειάζεται η αριστερά να παρουσιάσει ένα νέο πολιτικό δημοκρατικό σχέδιο. Και η Ελλάδα και η Ευρώπη χρειάζονται ένα δημοκρατικό σχέδιο που θα απευθύνεται στα δύο τρίτα της κοινωνίας, δήλωσε και υπογράμμισε πως η Αριστερά χρειάζεται ένα νέο αφήγημα.

Παπαδημούλης Στόχος μας το τρίτο μνημόνιο να είναι και το τελευταίο

Ξεπέρασε κάθε προσδοκία η αποψινή παρουσία παλιών και νέων συντρόφων, είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Είπε πως ο διάλογος για την Αριστερά ξεκίνησε με τις ομιλίες του προέδρου και πρωθυπουργού, του Γιάννη(Μπουρνούς), του Πάνου(Ρήγα). Αυτός ο απολογισμός είναι τμήμα της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, της ευρωπαϊκής αριστεράς, υπογράμμισε ο κ. Παπαδημούλης.

Να ξαναγίνει η Ελλάδα ένα ισότιμο αναδυόμενο μέλος χωρίς εποπτεία και μνημόνιο και προειδοποίησε πως εάν η Ευρώπη δεν αλλάξει θα αντιμετωπίσει και σύντομα, διαλυτικά φαινόμενα, ανέφερε ο αντιπρόεδρος του ΕΚ. Ήρθε η ώρα αυτό που κάνουμε στην Ευρώπη να το κάνουμε και στην Ελλάδα. Προτείνω να δημιουργηθεί ένα σταθερό φόρουμ με όλες τις προοδευτικές δυνάμεις. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η βασική δύναμη αφού αυτό επέλεξε ο ελληνικός λαός αλλά σε αυτό το χώρο δεν μπορεί να είναι μόνος. Το άνοιγμα στην κοινωνία είναι το σημαντικό ζήτημα του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει του συνεδρίου. Είμαστε το κόμμα του 35%, δεν μπορούμε να έχουμε τη δομή του 3%, είπε ο Δημήτρης Παπαδημούλης. Υπογράμμισε πως ο στόχος είναι το τρίτο μνημόνιο να είναι το τελευταίο. Μάλιστα τόνισε ότι το 2019 ο ΣΥΡΙΖΑ έχοντας πετύχει τους στόχους για την οικονομία και την κοινωνία να απευθυνθεί στον ελληνικό λαό με τις ευρύτερες δυνατές συμμαχίες.

Παρέμβαση του Πάνου Ρήγα

Έχουν περάσει 35 χρόνια από τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν από την Μάργκαρετ Θάτσερ, που προέβλεπε μεταξύ άλλων, απολύσεις και ευέλικτες μορφές εργασίας τόνισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτης Ρήγας.

Ο Π.Ρήγας, χρέωσε στην Ευρώπη αδυναμία να αντιμετωπίσει την οικονομική κρίση και έκανε λόγο για έλλειμμα δημοκρατίας. Εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ, το καταγγείλαμε πολύ νωρίτερα, ωστόσο, παρά τον συμβιβασμό μας δεν εγκαταλείψαμε.

Ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το προσφυγικό με αιχμή τα κράτη που έκλεισαν τα σύνορα. Κάτι αλλάζει στην Ευρώπη και σε αυτό έχει συμβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ελληνικός λαός, τόνισε ο Παναγιώτης Ρήγας.

Από την πλευρά του ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ηλίας Νικολακόπουλος, αναφέρθηκε στις προκλήσεις της Ευρώπης, που είναι η οικονομική και η προσφυγική κρίση.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα