Πρόταση δυσπιστίας: Κοινό μέτωπο της αντιπολίτευσης κατά της κυβέρνησης

Διαβάζεται σε 5'
Ολομέλεια της Βουλής
Ολομέλεια της Βουλής INTIME

Κατατίθεται την Τρίτη η πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης από το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, μετά το δημοσίευμα περί αλλοίωσης στοιχείων στην τραγωδία των Τεμπών. Οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης και η στάση Μητσοτάκη.

Νέος γύρος αντιπαράθεσης στη Βουλή ανάμεσα στη -σύσσωμη- αντιπολίτευση και την κυβέρνηση αναμένεται στη Βουλή, μετά την πρόταση δυσπιστίας που θα καταθέσει, το πρωί της Τρίτης, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, στον απόηχο του δημοσιεύματος του “Βήματος” περί αλλοίωσης των ηχητικών καταγραφών στο δυστύχημα των Τεμπών.

Η πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ έτυχε άμεσης και κοινής αποδοχής από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης, που ζητούν να μπει “τέλος στη συγκάλυψη” και να χυθεί άπλετο φως στην τραγωδία.

Πιο συγκεκριμένα, στο κάλεσμα του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Νίκου Ανδρουλάκη, για πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης υπήρξε γρήγορη και μαζική ανταπόκριση, αρχής γενομένης από τη Νέα Αριστερά, η οποία άλλωστε προ ημερών είχε καλέσει και αυτή σε αντίστοιχη κίνηση κατά της κυβέρνησης, ενώ και ο επικεφαλής της ΚΟ, Αλέξης Χαρίτσης, σε δήλωσή του, την Κυριακή, είχε υπογραμμίσει την ανάγκη «η κυβέρνηση Μητσοτάκη να φύγει άμεσα».

Από την πλευρά του, το ΚΚΕ ανακοίνωσε πως «δεν αναγνωρίζουμε στο ΠΑΣΟΚ και τον κύριο Ανδρουλάκη κανένα πραγματικό και ουσιαστικό αντιπολιτευτικό ρόλο απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς είναι εκείνο το κόμμα που όλα αυτά τα χρόνια έχει στηρίξει όσο λίγοι την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη και μάλιστα σε κρίσιμα ζητήματα». Ωστόσο, εφόσον κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας απέναντι στην κυβέρνηση της ΝΔ, ξεκαθάρισε πως θα τη στηρίξει με το δικό του σκεπτικό.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανος Κασσελάκης, κάλεσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη να παραιτηθεί «ήρεμα και με στοιχειώδη αξιοπρέπεια» ώστε η χώρα να «οδηγηθεί συντεταγμένα σε δημοκρατικές εκλογές», χωρίς να κάνει κάποια αναφορά στην πρόταση δυσπιστίας. Ωστόσο, λίγο αργότερα η εκπρόσωπος Τύπου, Βούλα Κεχαγιά, ανέφερε πως είναι «αυτονόητο ότι θα υποστηρίξουμε πρόταση δυσπιστίας στη Βουλή για το καλό της κοινωνίας και της χώρας».

Σήμερα, Δευτέρα, η “Πλεύση Ελευθερίας” τόνισε πως «αυτονοήτως θα στηρίξει την πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης για τις οργιώδεις και συνεχιζόμενες ενέργειες συγκάλυψης του Εγκλήματος των Τεμπών και των κραυγαλέων κυβερνητικών ευθυνών για το έγκλημα». Υπενθύμισε μάλιστα ότι «είναι, άλλωστε, η “Πλεύση Ελευθερίας” που έχει προσκαλέσει όλα τα Κόμματα να κάνουν σχετικές ενέργειες από τις 7 Μαρτίου, με πρόταση μομφής στο Προεδρείο της Εξεταστικής Επιτροπής. Και είναι η Πλεύση Ελευθερίας που καλεί σταθερά κι επίμονα τον κ. Μητσοτάκη να έρθει στη Βουλή να απολογηθεί».

Παράλληλα, στην πρόταση δυσπιστίας, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Νίκος Ανδρουλάκης, εκτός από τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, του ΚΚΕ, της Νέας Αριστεράς και της Πλεύσης Ελευθερίας, θα έχει και αυτή της Ελληνικής Λύσης, που επίσης τόνισε ότι θα στηρίξει. Ως εκ τούτου υπερκαλύπτεται ο αριθμός των 50 αναγκαίων ψήφων και η συζήτηση θα ξεκινήσει άμεσα, πιθανότατα και την Τρίτη.

Πώς θα αντιδράσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης

Από την πλευρά της κυβέρνησης, η πρώτη αντίδραση για το δημοσίευμα του «Βήματος» ήταν ότι «η Δικαιοσύνη έχει στα χέρια της αυτούσιο το υλικό». Όσον αφορά στην πρόταση δυσπιστίας, το Μαξίμου τη χαρακτήρισε «καλοδεχούμενη» δια του κυβερνητικού εκπρόσωπου Παύλου Μαρινάκη, εξαπολύοντας ταυτόχρονα σφοδρή επίθεση στα κόμματα της αντιπολίτευσης για απόπειρα κομματικής εκμετάλλευσης του δυστυχήματος στα Τέμπη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, θα εξετάσει όλα τα ενδεχόμενα προκειμένου να μετατρέψει τη διαδικασία της συζήτησης σε ψήφο εμπιστοσύνης προς την κυβέρνηση. Στόχος του Μαξίμου είναι να κλείσει η πολιτική αντιπαράθεση και να συσπειρωθεί η Νέα Δημοκρατία.

Μετά την επιστροφή του πρωθυπουργού από τον Καναδά θα αποφασιστεί εάν θα ζητήσει και τυπικά να μετατραπεί η διαδικασία σε ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση. Ή εάν απλώς ουσιαστικά θα την αντιμετωπίσει έτσι, αφού καταψήφιση της πρότασης δυσπιστίας έχει ούτως ή άλλως χαρακτήρα ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

Η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας

Με τον όρο «πρόταση δυσπιστίας» καλείται η πρόταση που καταθέτει κάποιο από τα κόμματα της αντιπολίτευσης στη Βουλή των Ελλήνων, με σκοπό το Σώμα να άρει την εμπιστοσύνη του από την κυβέρνηση ή από μέλος της.

Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής: Η Bουλή μπορεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από τo ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των Βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα oπoία θα διεξαχθεί η συζήτηση.

H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής.

Μετά την κατάθεση η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Με αυτή την επιφύλαξη, η συζήτηση για την πρόταση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει το αργότερο στις 24.00 της τρίτης ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία. Η συζήτηση αρχίζει με ομιλία δύο βουλευτών από όσους υπογράφουν την αίτηση και διεξάγεται με ομιλίες κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων.

Προκειμένου να γίνει δεκτή η πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης εν συνόλω ή κατά κάποιου μέλους, θα πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών (151 βουλευτές).

ΤΙ ΣΥΝΕΒΗ ΣΤΑ ΤΕΜΠΗ; Η ΑΝΑΤΟΜΙΑ ΤΗΣ ΤΡΑΓΩΔΙΑΣ ΣΕ 5’

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα