Πρόταση δυσπιστίας: Τριήμερη μάχη στη Βουλή με τις υποκλοπές στο επίκεντρο
Σε νέα διάσταση τέθηκε το σκάνδαλο των υποκλοπών, μετά τις επιστολές Ράμμου. Πρόταση δυσπιστίας κατατέθηκε από τον Τσίπρα. Την Παρασκευή η ψηφοφορία
- 25 Ιανουαρίου 2023 22:32
Δεν έχουν τέλος οι εξελίξεις γύρω από το σκάνδαλο των υποκλοπών, με τα στοιχεία της ΑΔΑΕ “δια χειρός” Ράμμου να προκαλούν “σεισμό” στο πολιτικό προσκήνιο.
Αποκαλυπτική ήταν η προαναγγελθείσα παρέμβαση του Αλέξη Τσίπρα στη Βουλή, με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης.
“Το πολίτευμα και η χώρα διέρχονται την πιο σκοτεινή περίοδο από την αποκατάσταση της δημοκρατίας. Είναι πια αποδεδειγμένο ότι πολιτικοί, δημόσια πρόσωπα, ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, καθώς και δημοσιογράφοι παρακολουθούνταν, με την επίκληση λόγων εθνικής ασφάλειας, από την υπαγόμενη στον πρωθυπουργό ΕΥΠ. Και υπάρχουν σαφείς ενδείξεις ότι τα ίδια πρόσωπα παρακολουθούνταν και με τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού predator.
Το δυσώδες σκάνδαλο των υποκλοπών είναι ιστορικά πρωτοφανές. Όπως και το βαρύτατο πλήγμα που επιφέρει στους θεσμούς της χώρας και τη δημοκρατική ομαλότητα. Η ευθύνη του πρωθυπουργού ατομικά και της κυβέρνησης συλλογικά είναι τεράστια, αυταπόδεικτη, αντικειμενική και αμεταβίβαστη”, αναφέρεται μεταξύ άλλων στην πρόταση δυσπιστίας που κατατέθηκε.
Πέραν της πρότασης δυσπιστίας, ο Αλέξης Τσίπρας αποκάλυψε από το βήμα της Βουλής το περιεχόμενο της επιστολής που έστειλε ο πρόεδρος της ΑΔΑΕ, Χρήστος Ράμμος, στον πρωθυπουργό και τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων, επιβεβαιώνοντας πλήρως το αποκλειστικό ρεπορτάζ του Κώστα Κουκουμάκα και του Μάνου Φραγκιουδάκη, που δημοσίευσε το Magazine πριν από 11 ημέρες, στις 14 Ιανουαρίου 2023.
Όπως ανέφερε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, υπό παρακολούθηση από την ΕΥΠ είχαν τεθεί οι:
- ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης
- ο Α/ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος
- ο Αρχηγός ΓΕΣ Χαράλαμπος Λαλούσης
- ο πρώην Σύμβουλος Ασφάλειας Αλέξανδρος Διακόπουλος
- οι επικεφαλής (πρώην και νυν) της Γενικής Διεύθυνσης Εξοπλισμών Αριστείδης Λάγιος και Θόδωρος Αλεξόπουλος
Η “καλοδεχούμενη από την κυβέρνηση” πρόταση δυσπιστίας
Αναμενόμενη φαίνεται πως ήταν η πρόταση δυσπιστίας για τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος τη χαρακτήρισε “καλοδεχούμενη”.
“Η αλήθεια είναι ότι τον προκαλούσα πολλούς μήνες να το κάνει, αποφάσισε να το κάνει τώρα λίγο πριν τις εκλογές. Μια πάρα πάρα πολύ καλή ευκαιρία, όχι μόνο να επαναβεβαιώσουμε την συνοχή της κοινοβουλευτικής μας ομάδας, αυτό είναι δεδομένο, αλλά κυρίως να συγκρίνουμε πεπραγμένα τετραετιών. Εγώ δεν επιζητώ την σύγκρουση, επιδιώκω την σύγκριση. Ελάτε να συγκρίνουμε λοιπόν τι έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ τέσσερα χρόνια και τι κάναμε εμείς”, ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός από την Κρήτη, όπου και πραγματοποιεί περιοδεία.
Η διαδικασία της πρότασης δυσπιστίας
Σύμφωνα με τον κανονισμό της Βουλής: “Η Bουλή μπορεί με απόφασή της να απoσύρει την εμπιστοσύνη της από την Κυβέρνηση ή από μέλος της ύστερα από πρόταση δυσπιστίας. H πρόταση δυσπιστίας πρέπει να υπογράφεται από το ένα έκτο (1/6) τουλάχιστον των Βουλευτών και να περιλαμβάνει σαφώς τα θέματα για τα οποία θα διεξαχθεί η συζήτηση. H πρόταση δυσπιστίας υπoβάλλεται στον Πρόεδρο σε δημόσια συνεδρίαση της Βουλής”.
Μετά την κατάθεση η Βουλή διακόπτει τις εργασίες της για δύο ημέρες εκτός αν η κυβέρνηση ζητήσει να αρχίσει αμέσως η συζήτηση. Με αυτή την επιφύλαξη, η συζήτηση για την πρόταση αρχίζει δύο ημέρες μετά την υποβολή της και τελειώνει το αργότερο στις 24.00 της 3 ημέρας με ονομαστική ψηφοφορία. Η συζήτηση αρχίζει με ομιλία 2 βουλευτών από όσους υπογράφουν την αίτηση και διεξάγεται με ομιλίες κατ’ αναλογία της δύναμης των κομμάτων.
Όπως πρότεινε ο πρόεδρος της Βουλής, Κώστας Τασούλας και υπερψηφίστηκε από την Ολομέλεια δια βοής, οι συνεδρίες της Πέμπτης και της Παρασκευής θα ξεκινήσουν στις 9 το πρωί, ενώ στόχος είναι η ψηφοφορία να πραγματοποιηθεί περίπου στις 16:00 το απόγευμα της Παρασκευής.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις