Πρόταση νόμου του ΚΙΝΑΛ για κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου
«Το ημίμετρο της αύξησης του κατώτατου μισθού εξανεμίζεται από την αυξημένη φορολογία» επισημαίνει το ΚΙΝΑΛ προτείνοντας παράλληλα αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων κι επαναφορά του δικαιώματος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους.
- 07 Φεβρουαρίου 2019 13:15
Την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, αλλά κι αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων κι επαναφορά του δικαιώματος προσδιορισμού του κατώτατου μισθού στους κοινωνικούς εταίρους προβλέπει πρόταση νόμου που κατέθεσε το ΚΙΝΑΛ πριν λίγο στην Βουλή. Το ΚΙΝΑΛ επισημαίνει ότι «το ημίμετρο της αύξησης του κατώτατου μισθού εξανεμίζεται από την αυξημένη φορολογία», καθώς μετά την 1η Γενάρη του 2020 θα εφαρμοστεί η ψηφισμένη μείωση του αφορολόγητου, κάτι που σημαίνει απώλεια έκπτωσης φόρου 650 ευρώ το χρόνο, δηλαδή 54 ευρώ το μήνα, για μισθωτούς και συνταξιούχους.
Αναλυτικά, η πρόταση νόμου του ΚΙΝΑΛ προβλέπει, εκτός από την κατάργηση της μείωσης του αφορολόγητου, και την αποκατάσταση των συλλογικών συμβάσεων με επαναφορά του θεσμού της μετενέργειας. Επίσης, ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται και πάλι από τους κοινωνικούς εταίρους μέσω της υπογραφής της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, καταργώντας την σχετική ρύθμιση νόμου του 2013, ενώ στις «τριετίες» θα συνυπολογίζεται η προϋπηρεσία μετά το 2012 καταργώντας επίσης ρύθμιση του 2012.
Προγράμματα απασχόλησης και στήριξης των νέων επιχειρηματιών
Το ΚΙΝΑΛ προτείνει ακόμα την θέσπιση ενός πενταετούς προγράμματος στήριξης των νέων επιχειρηματιών και επαγγελματιών με τριετή πλήρη απαλλαγή από την φορολογία εισοδήματος κι από τις εισφορές για την πλήρη σύνταξη και κατά 50% για τα επόμενα δύο χρόνια, δηλαδή «κατά το αρχικό και κρίσιμο διάστημα σταθεροποίησης μιας νέας επιχείρησης ή νέου επαγγελματία». Το ΚΙΝΑΛ υπογραμμίζει ότι «βασικό συστατικό στοιχείο ενός μίγματος πολιτικής, για τη μείωση της υψηλής ανεργίας νέων και της ανάσχεσης της διαρροής επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό, είναι η ελάφρυνση των φορολογικών και ασφαλιστικών βαρών των νέων».
Παράλληλα, το ΚΙΝΑΛ προτείνει κι ένα πρόγραμμα δημιουργίας νέων θέσεων εργασίας στον ιδιωτικό τομέα μέσω της μείωσης της φορολογίας. Το ΚΙΝΑΛ προτείνει η μισθολογική δαπάνη για κάθε επιπλέον θέση εργασίας πλήρους απασχόλησης να υπολογίζεται ως έξοδο που εκπίπτει της φορολογίας και μάλιστα με συντελεστή αυξημένο κατά 50%. «Δηλαδή για κάθε 100 ευρώ που πληρώνει η επιχείρηση για τους νεοπροσληφθέντες εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης, απαλλάσσεται από την φορολογία για 150 ευρώ» παρατηρεί χαρακτηριστικά το ΚΙΝΑΛ.