Προθέρμανση για την προ ημερησίας μέσω συνταγματικής αναθεώρησης

Προθέρμανση για την προ ημερησίας μέσω συνταγματικής αναθεώρησης
Event organized by the Centre for European Constitutional Law - Themistocles and Dimitris Tsatsos Institute titled Is our constitution durable and what must we change at Goethe institute, Athens, on Mar. 28, 2016 / E , : « ;», , , 28 , 2016 Nick Paleologos / SOOC

Το Σύνταγμα να απομονώνει την κυβέρνηση από τη δικαστική λειτουργία ζήτησε ο Μητσοτάκης. Τι πρότεινε η Γεννηματά

Μήνυμα προς την κυβέρνηση ενόψει και της αυριανής συζήτησης-αντιπαράθεσης στη βουλή έστειλε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητώντας αναθεώρηση του συντάγματος στην κατεύθυνση που «το Σύνταγμα θα απομονώνει την κυβέρνηση από τη δικαστική λειτουργία».

Ο πρόεδρος της ΝΔ μιλώντας σε εκδήλωση του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου – Ίδρυμα Θεμιστοκλή και Δημήτρη Τσάτσου, ζήτησε την άμεση έναρξη της συζήτησης για την αναθεώρηση του συντάγματος  και εκτίμησε ότι οι συνθήκες για μια «γενναία συνταγματική μεταρρύθμιση» έχουν ωριμάσει, τονίζοντας ότι είναι «επιβεβλημένο να ξεκινήσει η διαδικασία από αυτή τη βουλή».

Ο κ. Μητσοτάκης αναφερόμενος στο περιεχόμενο των αλλαγών που πιστεύει ότι χρειάζεται το Σύνταγμα σημείωσε ότι θα πρέπει να αναβαθμίζει τη βουλή έναντι της κυβέρνησης, να απεμπλέκει τις δικαστικές λειτουργίες από την κοινοβουλευτική διαδικασία (πχ κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών), να αναβαθμίζει το ρόλο του πρόεδρου της Δημοκρατίας. Επεσήμανε ακόμη ότι το Σύνταγμα θα πρέπει να διασφαλίζει τη «σταθερότητα των εκλογικών κύκλων που θα μπορούσαν να γίνουν και πενταετείς», ενώ επανέλαβε την πάγια θέση της ΝΔ για την κατάργηση του άρθρου 16 ώστε «να καταργηθεί το μονοπώλιο της δημόσιας πανεπιστημιακής εκπαίδευσης».

Ο κ. Μητσοτάκης κατάληξε λέγοντας ότι στην πρώτη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό θα επιμείνει στην ανάγκη της ελάχιστης συναίνεσης για να ξεκινήσει η διαδικασία από την υφιστάμενη βουλή, υπογραμμίζοντας ότι «παρά το νοσηρό κλίμα πόλωσης και όξυνσης η συζήτηση για τη συνταγματική αναθεώρηση ίσως είναι βάλσαμο. Δεν μπορούμε να περιμένουμε άλλο. Να παρέλθει και αυτή η κοινοβουλευτική περίοδος χωρίς να ρυθμίσουμε αυτή την εκκρεμότητα».

Στην εκδήλωση ομιλητές ήταν επίσης η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και ο επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης.

Η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ η οποία επίσης έκανε λόγο για δημιουργία αντίβαρων στο πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο, ενίσχυση των αρμοδιοτήτων του Προέδρου της Δημοκρατίας πχ στη διαδικασία επιλογής της ηγεσίας των Ανωτάτων Δικαστηρίων και των επικεφαλής των Ανεξάρτητων Διοικητικών Αρχών, καθώς και αποσύνδεση της εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την προκήρυξη εθνικών εκλογών. Η κ.Γεννηματά έθεσε επιπλέον ζήτημα αλλαγής εκλογικού νόμου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα