Προβληματισμένη για τα ελληνοτουρκικά η αντιπολίτευση
Θέμα εθνικής κυριαρχίας το ζήτημα των 12 μιλίων διαμηνύουν τα κόμματα. Κενό στρατηγικής εντοπίζει ο ΣΥΡΙΖΑ, Αποφασιστικότητα ζητα το ΚΙΝ.ΑΛ. Ανήσυχος για περιπλοκές δήλωσε ο Δημήτρης Κουτσούμπας.
- 16 Οκτωβρίου 2020 06:08
Προβληματισμό για το που βαδίζει η χώρα όσον αφορά τις εξελίξεις στα ελληνοτουρκικά εκφράζει η αντιπολίτευση. Διάχυτη είναι η αίσθηση στα πολιτικά κόμματα – έστω και με διαφορετική οπτική- σχετικά με το ότι δεν αναμένεται παρέμβαση από πλευράς Ε.Ε η οποία να διαφοροποιήσει τις συνθήκες που έχουν δημιουργηθεί. Από όλες τις πλευρές πάντως τονίζεται ότι η δυνατότητα επέκτασης της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια αποτελεί κυριαρχικό δικαίωμα της Ελλάδας που δεν μπορεί να τεθεί υπό διάλογο. Μάλιστα ΣΥΡΙΖΑ και Κίνημα Αλλαγής προκρίνουν την έναρξη των διαδικασιών της εφαρμογής του στα νότια σύνορα.
Κενό στρατηγικής
Για κενό στρατηγικής συνεχίζει να μιλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Θεωρεί την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί απότοκο της εξαρχής στάσης της κυβέρνησης να «παρακολουθεί» τις τουρκικές κινήσεις και της έλλειψης προσανατολισμού επί πολλούς μήνες στην ενεργοποίηση των ευρωπαϊκών κυρώσεων.
Πάντως η αξιωματική αντιπολίτευση κάνε λόγο για «εθνική προσπάθεια» που πρέπει να καταβληθεί, υπονοώντας σαφώς ότι θα συμβάλλει σε αυτήν εφόσον όμως συμφωνηθεί από κοινού και υπάρξει σαφήνεια στην στρατηγική της ελληνικής πλευράς. Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν και η δήλωση του αρμόδιου τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργου Κατρούγκαλου που επισήμανε ότι «τώρα είναι η ώρα της εθνικής προσπάθειας, η οποία πρέπει να γίνει στη βάση συγκεκριμένης στρατηγικής και όχι στο κενό στρατηγικής και την έλλειψη πυξίδας που είχαμε μέχρι τώρα». Παράλληλα ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ επανέφερε την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για επέκταση της Αιγιαλίτιδας Ζώνης στα 12 ναυτικά μίλια μιλώντας για την «ανάγκη να προχωρήσουμε στην επέκταση των χωρικών υδάτων, άμεσα νότια και ανατολικά της Κρήτης, προοπτικά νότια της Κάσου, Καρπάθου, Ρόδου και στο συγκρότημα του Καστελόριζου. Ξεκινώντας με τα αυτονόητα στις περιοχές αυτές, με το κλείσιμο των κόλπων και τις γραμμές βάσης».
Να θυμίσουμε ότι την Δευτέρα στην Κουμουνδούρου πραγματοποιήθηκε έκτακτη σύσκεψη για τα ελληνοτουρκικά με την συμμετοχή και των πρώην αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων. Από την σύσκεψη ο Αλέξης Τσίπρας είχε εξέλθει με την «απορία»: «Αναρωτιέμαι, άραγε, ποια είναι η κόκκινη γραμμή για τον κο Μητσοτάκη;» τονίζοντας πως «στις παρούσες συνθήκες η επέκταση στα 12 μίλια στα νησιά μας στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Κρήτη είναι μονόδρομος.Όπως και η πίεση στη Σύνοδο για κυρώσεις.Πολύ φοβάμαι ότι η Γερμανική Προεδρία και η ΕΕ στο σύνολό της δεν πρόκειται να αναλάβουν τις ευθύνες τους αν δεν πιεστούν.
Να μην περάσει το Oruc Reis τα 12 ναυτικά μίλια
Όσον αφορά το ΚΙΝ.ΑΛ κινείται στην ρότα που έθεσε η Φώφη Γεννηματά λέγοντας πως το Oruc Reis «δεν πρέπει να περάσει τα 12 μίλια, τελεία και παύλα».. Το ΚΙΝ.ΑΛ σημειώνει πως το δικαίωμα επέκτασης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια απορρέει από το Διεθνές Δίκαιο και το Δίκαιο της Θάλασσας. Δεν είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης με την Τουρκία, είναι μονομερές δικαίωμα της χώρας μας. Αν το Oruc Reis περάσει τα 12 μίλια, τότε η Τουρκία εμποδίζει την Ελλάδα να ασκήσει το δικαιωμά της στην επέκταση, να κάνει χρήση και άσκηση δικαιώματος». Μάλιστα ο Ανδρέας Λοβέρδος άσκκησε σκληρή κριτική στον Γιώργο Γεραπετρίτη για την αναφορά του περί κόκιινων γραμμών στα 6 ναυτικά μίλια.
Παρέμβαση για τα ζητήματα των ελληνο-τουρκικών σχέσεων όμως έκανε και ο Γιώργος Παπανδρέου. Με αφορμή το ζήτημα των Βαρωισίων σημείωσε πως «τόσο στα ελληνοτουρκικα, όσο και στο Κυπριακό δεν μπορούμε να κάνουμε κανένα βήμα μπροστά όταν υπάρχουν μονομερείς ενέργειες, παραβίαση των αρχών του διεθνούς δικαίου, απειλές και εχθρικές δηλώσεις. Εργάστηκα σκληρά για την ένταξη του συνόλου της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε ένα πλαίσιο που μπορεί να λειτουργήσει προς όφελος των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Γνωρίζω πόσο εύκολα μπορεί να γκρεμιστεί η εμπιστοσύνη και πόσο επικίνδυνο είναι αν επικρατήσει η στρατικοποίηση της εξωτερικής πολιτικής. Για αυτό πρέπει, Έλληνες ,Τούρκοι, Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι που αντιλαμβανόμαστε το αδιέξοδο μιας τέτοιας προσέγγισης να κινητοποιηθούμε πριν είναι αργά ωστε να δοθεί χώρος στο διάλογο και τη διπλωματία.»
ΚΚΕ: Τα 12 μίλια θα περιπλέξουν την κατάσταση
Ιδιαίτερα προβληματισμένος για το κατά πόσο η επέκταση στα 12 μίλια θα μειώσει την τουρκική προκλητικότητα εμφανίστηκε πάντως στην Βουλή ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας. Εξέφρασε ανησυχία μήπως υπάρξει μεγαλύτερη περιπλοκή. Όπως είπε «η επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 ναυτικά μίλια είναι δικαίωμα που απορρέει από τη Διεθνή Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας και ισχύει για κάθε χώρα. Όμως προσέξτε: Την ίδια στιγμή τονίζουμε ότι στα χέρια αυτών που έχουν την πραγματική εξουσία σήμερα, δεν μπορεί αυτό να υπηρετήσει τα λαϊκά συμφέροντα, ούτε μπορεί να λειτουργήσει ως πανάκεια και να δώσει απάντηση στην τουρκική επιθετικότητα. Αντίθετα, μπορεί και να περιπλέξει παραπέρα την κατάσταση, να οξύνει τους ανταγωνισμούς σε βάρος όλων των λαών της περιοχής».
Αναφερόμενος στην κυβέρνηση ο Δημήτρης Κουτσούμπας δήλωσε ότι «ποντάρατε στη Γερμανία, στη Γαλλία και δώσατε τα ρέστα σας για τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ, επιχειρώντας να ωραιοποιήσετε τις απαράδεκτες αποφάσεις που πήρε για την Τουρκία, κάνοντας γαργάρα τα περί κυρώσεων, οι οποίες άλλωστε, έτσι κι αλλιώς, δεν μπορούν να ακυρώσουν τις ισχυρές στρατιωτικές οικονομικές σχέσεις της ΕΕ με την Τουρκία». Τόνισε πως Ευρωπαϊκή Ένωση και ΗΠΑ «ενθαρρύνουν την τουρκική προκλητικότητα επιθετικότητα, επιδιώκοντας και έτσι να αποσπάσουν την Τουρκία από την επιρροή της Ρωσίας και να δυναμώσουν βέβαια τη Νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ».
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.