Ψάχνει τους 200 ο Τσίπρας

Ψάχνει τους 200 ο Τσίπρας

Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 ποιες "υποχωρήσεις" αναγκάστηκε να κάνει ο Αλέξης Τσίπρας στην πρόταση για τον εκλογικό νόμο προκειμένου να εξασφαλίσει την διευρυμένη πλειοψηφία στη Βουλή

Το εσωκομματικό «μπρα ντε φερ» με τους «53» στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ δεν ενόχλησε το Μαξίμου, καθώς οι κινήσεις της τάσης θεωρήθηκαν αναμενόμενες, χωρίς να λείπει η κριτική από την προεδρική πτέρυγα.

Ο Αλέξης Τσίπρας ξεκαθάρισε το τοπίο το Σάββατο το πρωί με την αναγγελία της κατάργησης του μπόνους των 50 εδρών αποκλείοντας κάθε περίπτωση η συνεδρίαση να «πνιγεί» στην εσωστρέφεια και στην κριτική για απομάκρυνση του κόμματος από τις πάγιες θέσεις του.

Ο πρωθυπουργός “άνοιξε τα χαρτιά του” σχετικά με τον εκλογικό νόμο, ο “αγώνας δρόμου”, όμως για την κυβέρνηση τώρα ξεκινάει. Μπορεί η ικανοποίηση του κόμματος και η πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ για απλή αναλογική να έγειρε την “πλάστιγγα” για τις τελικές αποφάσεις της κυβέρνησης, όμως είναι σαφές πως η προοπτική συγκέντρωσης των 200 ψήφων οδήγησε τον Αλέξη Τσίπρα να προχωρήσει στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής, φέρνοντας με τη μορφή νομοσχεδίου στη Βουλή μόνο τα ζητήματα όπου βλέπει πως υπάρχει κοινός τόπος.

Τα σενάρια που επεξεργαζόταν, σύμφωνα με πληροφορίες του NEWS 247, το Μέγαρο Μαξίμου ήταν τρία:

– Το σχέδιο Κουρουμπλή για μειωμένο μπόνους, το οποίο έχανε συνεχώς έδαφος τις τελευταίες εβδομάδες

– Η κατάθεση ενός νέου συνολικά “πακέτου” για τον εκλογικό νόμο, που, όμως οι επιτελείς και οι “εκλογολόγοι” του Μαξίμου είδαν ότι θέλει πολύ χρόνο.

– Η κυβέρνηση να μείνει στην κατεύθυνση της απλής αναλογικής μόνο με συγκεκριμένες αλλαγές που βλέπουν πως υπάρχει πεδίο συνεννόησης.

Το τρίτο σενάριο θεωρήθηκε το μόνο εφικτό σχέδιο και για αυτό το λόγο στην Ηρώδου Αττικού δεν δίστασαν να κάνουν πίσω, ακόμα και σε αλλαγές που πίστευαν πως πρέπει να προχωρήσουν, όπως η κατάτμηση των μεγάλων περιφερειών. Κορυφαία στελέχη θεωρούσαν απαραίτητο το σπάσιμό τους προκειμένου “να λήξουν οι βαρονίες”, όπως τόνιζαν χαρακτηριστικά.

Είναι προφανές, πάντως ότι στο Μαξίμου επιθυμούν να φέρουν σε δύσκολη θέση τον Δημήτρη Κουτσούμπα, ο οποίος θα κληθεί να καταψηφίσει την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών, αφού στο σχέδιο νόμου που θα έρθει στην Βουλή δεν θα γίνεται καμία αναφορά για το πλαφόν του 3% που παραμένει ως έχει.

Η επίτευξη της εξασφάλισης των 2/3 της Βουλής εξακολουθεί να είναι μια διαδικασία δύσκολη, αλλά όχι ανέφικτη. Από το στιγμή που ο Σταύρος Θεοδωράκης εξακολουθεί να ζητάει το μπόνους οι ψήφοι της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ και της ΕΝΩΣΗΣ ΚΕΝΤΡΩΩΝ δεν φτάνουν. Ή θα συναινέσουν και οι 4 “μικροί”  ή θα χρειαστεί η συμβολή της ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ την οποία στο Μέγαρο Μαξίμου δεν υπολογίζουν. Σε κάθε περίπτωση στο Μαξίμου βλέπουν πως η πίεση που θα υποστούν, σε περίπτωση που δεν ψηφίσουν την απλή αναλογική, θα είναι πολύ μεγάλη.

Η ψήφιση του νέου εκλογικού νόμου από 200 βουλευτές θα είχε ένα ιδιαίτερο συμβολισμό για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τον «ηγεμονικό» ρόλο που θα αποκτούσε στην αλλαγή του πολιτικού σκηνικού, ενώ θα έβρισκε την κυβέρνηση σε μια άκρως πλεονεκτική θέση ενόψει και των Συνταγματικών αλλαγών που ετοιμάζει.

Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν αποδέχονται σε καμία περίπτωση την επιχειρηματολογία της ΝΔ περί ακυβερνησίας, απαντώντας πως “κάτι τέτοιο συνέβαινε επί Παπαδήμου με 255 βουλευτές”. Μάλιστα κορυφαίο στέλεχος μιλώντας στο NEWS 247 στο περιθώριο της συνεδρίασης της Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ, εξηγούσε πως “το νέο εκλογικό σύστημα θα αλλάξει και τον τρόπο σκέψης των κομμάτων. Τον τρόπο που κλιμακώνουν την αντιπαράθεση. Δηλαδή αν σκέφτομαι ως συνομιλητή για τη Δευτέρα το πρωί έναν συγκεκριμένο πολιτικό από άλλη πτέρυγα της Βουλής, δεν μπορεί την Κυριακή το βράδυ να τον αποκαλώ ψεύτη και κλέφτη”.

Στο ίδιο μήκος κύματος, για πολλούς κυβερνητικούς παράγοντες, η απλή αναλογική σημαίνει το τέλος των μονοκομματικών κυβερνήσεων και διαχωρισμό του πολιτικού σκηνικού στο νεοφιλελεύθερο στρατόπεδο της ΝΔ και στο προοδευτικό που εκπροσωπεί ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σχετικά με την ψήφο των ομογενών η ίδια πηγή εξηγούσε πως “είναι πολύ διαφορετικές οι απόψεις, αλλά μια ρύθμιση που θα ορίζει συγκεκριμένο αριθμό εδρών νομίζω ότι θα μπορούσε να βρεθεί με κάποιον τρόπο, έστω και με πολύ κόπο μεταξύ των κομμάτων”.

Ο σχεδιασμός του κυβερνητικού επιτελείου θέλει τις αλλαγές του εκλογικού νόμου να κατατίθενται άμεσα στη Βουλή. Η ψήφισή τους θα μετατεθεί μετά τις 10 Ιουλίου και την επιστροφή του πρωθυπουργού από την Κίνα και την Βαρσοβία.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα