Ψηφιακό κράτος με πήλινα πόδια
Με θεωρίες συνωμοσίας η Νέα Δημοκρατία αποφεύγει να δώσει απαντήσεις στα -αυτονόητα- ερωτήματα μετά τις συνεχείς καταρρεύσεις της Τράπεζας Θεμάτων.
- 31 Μαΐου 2023 06:05
Όταν επί δύο συνεχείς ημέρες, μία βασική υποδομή του υπουργείου Παιδείας, αυτή της Τράπεζας Θεμάτων για τις προαγωγικές εξετάσεις του λυκείου καταρρέει, είναι προφανές πως το περίφημο «ψηφιακό κράτος» που διαφημίστηκε δεόντως από την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη εκτίθεται. Παρόλα αυτά η Νέα Δημοκρατία – εν μέσω προεκλογικής περιόδου- επιχειρεί να διαψεύσει αυτό που βλέπουν με τα μάτια τους τις τελευταίες 48 ώρες, οι μαθητές και οι εκπαιδευτικοί. Με θεωρίες που αγγίζουν τα όρια της συνομωσιολογίας. Αποκρύπτοντας στην πραγματικότητα τα «πήλινα πόδια» των ψηφιακών υποδομών που παρέδωσε στην υπηρεσιακή κυβέρνηση η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.
Κλιμακούμενη αντίδραση
Από πολιτική σκοπιά είναι αξιοσημείωτη η «κλιμακούμενη» αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας. Την Δεύτερα το πρωί, όταν για πρώτη φορά «έπεσε» το δίκτυο της Τράπεζας Θεμάτων δημιουργώντας αναστάτωση, το μέχρι χθες κυβερνών κόμμα προσπάθησε να υποβαθμίσει το γεγονός αντιμετωπίζοντάς το ως συγκυριακό περιστατικό. Στην συνέχεια, την ίδια ημέρα, εμφανίστηκε η θεωρία της κυβερνο-επίθεσης από στελέχη της Νέας Δημοκρατίας, την οποία παρουσίασαν ώς κάτι που απασχολεί όλα τα σύγχρονα κράτη (μια μεθοδολογία που ακολουθήθηκε απο την Ν.Δ και στο ζήτημα των υποκλοπών).
Η ίδια η υπουργός Παιδείας φρόντισε να τηρήσει αποστάσεις από την υπόθεση, αφήνοντας αιχμές για τον χειρισμό του πράγματος από την υπηρεσιακή κυβέρνηση. Την Δευτέρα το βράδυ σε τηλεοπτική εκπομπή όταν η Νίκη Κεραμέως ρωτήθηκε για το ζήτημα απάντησε: « Θεσμικά μη με ρωτάτε. Δεν είμαι υπουργός» για να υποστηρίξει στην συνέχεια πως «η τράπεζα θεμάτων λειτουργεί τρία χρόνια τώρα, κανονικότατα» και πως δεν μπορεί να σχολιάσει περεταίρω «αφού υπάρχει υπηρεσιακή κυβέρνηση».
Μητσοτάκης: Επίθεση από το Πουθενά
Χθες όταν έπεσε για δεύτερη φορά η Τράπεζα Θεμάτων αντικειμενικά το ζήτημα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις. Μάλιστα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ισίδωρος Ντογιάκος διέταξε έρευνα για το θέμα, φέρνοντας το στην κορυφή της επικαιρότητας. Εκεί ήταν που το κυβερνητικό αφήγημα περί «κυβερνοεπίθεσης» γιγαντώθηκε, ενώ στα social media απέκτησε … «μυθικές» διαστάσεις.
Επικεφαλής της όλης υπόθεσης τέθηκε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο οποίος μάλιστα θέλησε μέσα από την υπόθεση αυτή να προωθήσει και την «γραμμή» του κόμματός του για την ανάγκη άμεσα σταθερής κυβέρνησης. Όπως επισήμανε «οι απειλές καραδοκούν από το πουθενά. Τις τελευταίες δύο μέρες για πρώτη φορά δεχθήκαμε κυβερνοεπίθεση ως χώρα, τέτοιας έκτασης η οποία μας προβλημάτισε για τη διεξαγωγή των προαγωγικών εξετάσεων» . Πρόσθεσε μάλιστα ότι η υπόθεση αυτή «είναι μία μόνο ένδειξη του πόσο δύσκολος είναι ο κόσμος στον οποίο ζούμε και το πόσο απαραίτητο είναι να υπάρχει ένα σταθερό και στιβαρό χέρι στο τιμόνι της χώρας».
Επίσης ο εκπρόσωπος Τύπου της Νέας Δημοκρατίας, Άκης Σκέρτσος μίλησε για «οργανωμένο έγκλημα». Σημειώνοντας ότι «δέχτηκε η χώρα μία πάρα πολύ μεγάλη κυβερνοεπίθεση. Ναι, πρόκειται για οργανωμένο έγκλημα. Να τα λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. 165 εκατομμύρια χτυπήματα από 114 χώρες στόχευσαν σε έναν οργανισμό – στο Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής που διαχειρίζεται την Τράπεζα Θεμάτων». Επίσης ο Άκης Σκέρτσος υποστήριξε ότι η κυβερνο-επίθεση αυτή «υπολογίζεται ότι κόστισε 200.000 ευρώ, έχει δηλαδή χρηματοδότη» δίνοντας τροφή για ακόμη περισσότερες θεωρίες συνομωσίας!
Η ΟΛΜΕ
Αυτά την ίδια στιγμή που οι άμεσα εμπλεκόμενοι σε αυτή την διαδικασία, δηλαδή οι καθηγητές Μέσης Εκπαίδευσης, δεν είναι καθόλου έκπληκτοι με όσα συνέβησαν και δεν φαίνεται να αναζητούν τα αίτια σε … σκοτεινά κέντρα ψηφιακής τρομοκρατίας. Όπως επισημαίνει σε ανακοίνωσή της η ΟΛΜΕ «δεν είναι η πρώτη φορά, που καταρρέουν οι ψηφιακές υποδομές του Υπουργείου Παιδείας (ΟΠΣΥΔ, Myschool, eclass κλπ)». Τονίζοντας πως «το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι όλη την τελευταία τετραετία το ΥΠΑΙΘ άφησε τις υποδομές της δημόσιας εκπαίδευσης να καταρρεύσουν. Ήταν πολιτική τους απόφαση να δώσουν εκατομμύρια ευρώ σε ιδιωτικές εταιρείες (Cisco) αντί να ενισχύσουν το πανελλήνιο σχολικό δίκτυο».
Μάλιστα η δευτεροβάθμια οργάνωση σημειώνει ότι «τα αποτελέσματα της θητείας της κ. Κεραμέως, είναι πια προφανή σε όλους. Ήταν τέτοια η αλαζονεία τους που δεν προέβλεψαν καμία νομοθετική ρύθμιση για να αντιμετωπιστούν οι συνέπειες της πολιτικής τους. Καμία ρύθμιση που να λειτουργεί ως δικλείδα ασφαλείας σε περίπτωση οποιουδήποτε τεχνολογικού ή άλλου προβλήματος».
Τα ερωτήματα
Η ανακοίνωση των εκπαιδευτικών πάντως θέτει δύο σχεδόν αυτονόητα ερωτήματα:
Το πρώτο είναι πώς γίνεται μία κυβέρνηση που έχει υπερηφανευθεί πολλάκις για την έμφαση που δίνει στις ψηφιακές υποδομές να μην έχει ενισχύσει το δίκτυο της Τράπεζας Θεμάτων με λογισμικό ψηφιακής προστασίας;
Το δεύτερο ερώτημα εστιάζεται στο πως είναι δυνατόν να μην υπάρχει οποιαδήποτε νομική πρόβλεψη για την περίπτωση που η Τράπεζα Θεμάτων αντιμετωπίσει τεχνικό πρόβλημα.
Ακολουθήστε το News 24/7 στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις