Ψηφοδέλτια ΝΔ: Αυτοί που έμειναν εκτός, αυτοί που ήρθαν εντός και τα “πιτσιρίκια”

Ψηφοδέλτια ΝΔ: Αυτοί που έμειναν εκτός, αυτοί που ήρθαν εντός και τα “πιτσιρίκια”
Φωτογραφία αρχείου Eurokinissi

Ποιοι κόπηκαν, τα ανοίγματα σε κεντροαριστερά και “σκληρή δεξιά”, οι επιλογές μέσω του Μητρώου Στελεχών, η νέα γενιά. Από την ακτινογραφία των γαλάζιων ψηφοδελτίων προκύπτουν ορισμένα ενδιαφέροντα συμπεράσματα

Ανανέωση ήταν το στίγμα που ήθελε να δώσει ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος Μητσοτάκης με την επιλογή των υποψηφίων στις εθνικές εκλογές, επιθυμώντας βέβαια παράλληλα να βάλει και την προσωπική του σφραγίδα στην επόμενη κοινοβουλευτική ομάδα, όπως έχει βεβαίως το δικαίωμα κάθε αρχηγός.

Εξ ου άλλωστε και το Μοσχάτο στάθηκε ιδιαίτερα στα στατιστικά στοιχεία των χθεσινών ανακοινώσεων για τις γαλάζιες λίστες (πλην του Επικρατείας που αναμένεται να ανακοινωθεί Πέμπτη) και ιδίως στο γεγονός ότι το 72% των υποψηφίων κατεβαίνουν σε εθνικές εκλογές για πρώτη φορά, καθώς και στο ότι 43 εκ των υποψηφίων προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών, την πρωτοβουλία Μητσοτάκη, ενώ 139 από τους υποψηφίους είναι κάτω των 45 ετών. Μάλιστα 67 εξ αυτών ανήκουν στην γενιά των 30άρηδων, ενώ 12 έχουν γεννηθεί στην δεκαετία του ’90, δηλαδή δεν έχουν κλείσει καν τα 30 τους χρόνια.

Μεταξύ των νέων υποψηφίων που προέρχονται από το Μητρώο Στελεχών είναι η Σοφία Νικολάου στην Α Αθήνας, η Κατερινα Πατσόγιαννη στη Μαγνησία, η Αγνή Κανδύλη στην Καστοριά, η Τόνια Αράχωβα στην Αιτωλοακαρνάνια και ο Κώστας Δαρδαμάνης στα Ιωάννινα.

Συχνά οι υποψήφιοι που έχουν επιλεγεί μέσω του Μητρώου ανήκουν στη νεότερη γενιά. Έτσι η κ.Νικολάου είναι 39, ο υποψήφιος στην Α Πειραιά επιχειρηματίας Χριστόφορος Μπουτσικάκης που επίσης έχει επιλεγεί μέσω του Μητρώου Στελεχών ειναι 38 ετών, η Αθηνά Σιαφαρίκα στη Λάρισα είναι 31 ετών, ενώ στη νέα γενιά ανήκουν και πιο γνωστά πρόσωπα όπως ο πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ Κωνσταντίνος Κυρανάκης στο Νότιο Τομέα Αθηνών, ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Σάκης Ιωαννίδης στο Βόρειο Τομέα Αθηνών και ο έτερος πρώην αναπληρωτής εκπρόσωπος της ΝΔ Νίκος Ρωμανός επίσης στο Βόρειο Τομέα Αθηνών. Από τους νεότερους υποψήφιους είναι και ο Γιώργος Κοκκόλης στην Κεφαλλονιά, μέλος της ΠΕ της ΝΔ και δημοτικός σύμβουλος στη Ραφήνα, ο οποίος είχε δραστηριοποιηθεί ιδιαίτερα μετά την τραγωδία στο Μάτι και είχε βρεθεί στο πλευρό του κ.Μητσοτάκη.

Στην Κεφαλλονιά ενδιαφέρον είναι ότι κόπηκαν και οι δύο… μόνιμοι πολιτευτές Χαράλαμπος Λυκούδης και Παύλος Παπαδάτος, που θεωρούσαν μέχρι τελευταία στιγμή ότι θα ήταν σίγουρα στο ψηφοδέλτιο της ΝΔ, σε μία κίνηση ανανέωσης.

Αυτοί που έμειναν εκτός

Όμως κόπηκαν από τις γαλάζιες λίστες και πρώην βουλευτές ακόμη και πρώην υπουργοί. Εκτός βρέθηκε ο πρώην υφυπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή Οικονομίας Αντώνης Μπέζας στη Θεσπρωτία. Εκτός και ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων Καραμανλή Αλέκος Κοντός στην Ξάνθη, ο οποιος τρεις ημέρες πριν την ανακοίνωση των ψηφοδελτίων είχε στείλει επιστολή στον Κυριάκο Μητσοτάκη δηλώνοντας ότι δεν επιθυμούσε ο ίδιος να είναι υποψήφιος. Εκτός του γαλάζιου ψηφοδελτίου στην Εύβοια έμεινε επίσης ο πρώην υπουργός και πρώην κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος και στην Λακωνία η πρώην γραμματέας Πολιτικού Σχεδιασμού Φεβρωνία Πατριανάκου, στελέχη και τα δύο με καραμανλικές ρίζες που βρέθηκαν μετά το 2009 στο σαμαρικό στρατόπεδο. Δεν θα είναι υποψήφιος επίσης στο Βόρειο Τομέα Αθηνών όπως αρχικά είχε συζητηθεί ο πρώην υπουργός Γιάννης Παπαθανασίου, κάτι όμως που ήταν γνωστό εδώ και καιρό στους γαλάζιους κύκλους.

Δύο ακόμη πρώην υπουργοί των κυβερνήσεων Καραμανλή που είχαν συζητήσει την επιθυμία τους να ήταν υποψήφιοι με τη ΝΔ στις εθνικές εκλογές έμειναν εκτός ψηφοδελτίων: Ο λόγος για τον Άρη Σπηλιωτόπουλο, ο οποίος είχε δηλώσει πρόθυμος να έδινε τη μάχη σε οποιαδήποτε από τις τρεις περιφέρειες στις οποίες έσπασε η Β Αθηνών, έμεινε όμως εκτός. Ο κ.Σπηλιωτόπουλος θεωρούσε ότι καθώς το κόμμα ήταν που του ζήτησε το 2014 να παραιτηθεί από βουλευτής για να διεκδικήσει το δήμο της Αθήνας, θα έπρεπε να κρινόταν μαζί με τους νυν βουλευτές, ενώ στο Μοσχάτο θεωρούσαν ότι μία απόφαση επί Σαμαρά πριν από πέντε χρόνια δε μπορούσε να δεσμεύσει τη σημερινή ηγεσία.

Ο πρώην υπουργός Γιώργος Βουλγαράκης επίσης επιθυμούσε να ηταν υποψήφιος στην Α Αθήνας, ωστόσο είχε διαπιστώσει εδώ και καιρό πως δεν υπήρχε τέτοια πρόθεση στο Μοσχάτο, για αυτό άλλωστε και κατέβηκε στις δημοτικές εκλογές. Χθες με αναλυτική ανάρτηση του στο facebook δήλωσε ευθέως ότι ζήτησε από τον κ.Μητσοτάκη να είναι υποψήφιος, αλλά έμεινε εκτός. Άφησε αιχμές για άλλες επιλογές προσώπων από άλλους πολιτικούς χώρους και έδειξε ξεκάθαρα ότι επιθυμούσε να είναι υποψήφιος για να αποκατασταθεί όπως αντίστοιχα ο πρώην υπουργός Θόδωρος Ρουσόπουλος συμπεριελήφθη στο ψηφοδέλτιο του Βορείου Τομέα Αθηνών. “Το κόμμα σε αντίθεση με την Αριστερά, δεν ξέρει να υπερασπίζει τους ανθρώπους του” υποστήριξε μάλιστα ο κ.Βουλγαράκης. Διέψευσε πάντως ότι συζήτησε με την Ελληνική Λύση του Κυριάκου Βελόπουλου, δήλωσε ότι θα ψηφίσει ΝΔ, αλλά εκτίμησε ότι: “Μετά τις εκλογές, θα έρθουν δύσκολες μέρες. Οι πολίτες ψηφίζουν κυρίως εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό, στις 7 Ιουλίου τελειώνει. Τα πράγματα για τη νέα κυβέρνηση, δεν θα είναι ούτε απλά ούτε εύκολα.”

Οι μεταγραφές

Τα ψηφοδέλτια της ΝΔ περιλαμβάνουν πράγματι πρόσωπα που εκπροσωπούν το άνοιγμα που θέλει να κάνει ο κ.Μητσοτάκης στους ψηφοφόρους του κέντρου που επιθυμούν την πτώση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ειδικότερα της πιο κεντρώας (ή σημιτικής) πτέρυγας του πάλαι πότε ΠΑΣΟΚ, του Ποταμιού και της Ένωσης Κεντρώων, καθώς ακόμη και στους απογοητευμένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και πρόσωπα που κοιτάζουν προς τα δεξιά της ΝΔ.

Το αμφίπλευρο αυτό πολιτικό άνοιγμα εκφράζεται με τις υποψηφιότητες του συγγραφέα και πρώην βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Πέτρου Τατσόπουλου στο Βόρειο Τομέα, των προερχόμενων από το Ποτάμι Χάρη Θεοχάρη και Γρηγόρη Ψαριανού στο Νότιο Τομέα, του προερχόμενου από την Ένωση Κεντρώων Γιάννη Καλλιάνου επίσης στο Νότιο Τομέα, του πρώην εκπροσώπου του Ποταμιού Δημήτρη Τσιόδρα στην Α Αθηνών, του προερχόμενου από το Ποτάμι Γιώργου Αμυρά στα Ιωάννινα, του προερχόμενου από την Ένωση Κεντρώων Γιώργου Κατσιαντώνη στη Λάρισα και του προερχόμενου από τους ΑΝΕΛ Γιώργου Λαζαρίδη στη Β’ Θεσσαλονίκης. Μικρή έκπληξη ήταν η υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Δημήτρη Σαλτούρου στην Ξάνθη, όπου όπως αναφέρθηκε δεν θα είναι υποψήφιος ο κ.Κοντός.

Μία μεταγραφή πάντως βρέθηκε τελικά εκτός ψηφοδελτίων: Ο λόγος για την προερχόμενη από το Ποτάμι Κατερίνα Μάρκου, που δεν θα είναι υποψήφια στη Β Θεσσαλονίκης.

Οι “μεταγραφές” κοιτάζουν κυρίως προς το κέντρο αλλά όχι μόνον, καθώς έχουν συμπεριληφθεί και υποψηφιότητες με στόχο ένα πιο σκληρό δεξιό ή αντιΣΥΡΙΖΑ κοινό και τον περιορισμό του κόμματος Βελόπουλου, όπως για παράδειγμα η ανακοινωθείσα εδώ και ημέρες υποψηφιότητα του Κωνσταντίνου Μπογδάνου στην Α Αθήνας και του αδελφου του Κυριάκου Βελόπουλου, Δημήτρη Βενιέρη στην Α Θεσσαλονίκης. Σημειωτέον ότι στα ψηφοδέλτια περιλαμβάνονται και δύο υποψήφιοι καθαρά της επιρροής Άδωνι Γεωργιάδη, ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτης Πουλής στη Δυτική Αττική και η πρώην συνεργάτις του Ειρήνη Βασιλάκη στο Νότιο Τομέα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα