Ψήφος αποδήμων: Λευκός καπνός στη διακομματική – Σε τι συμφώνησαν τα κόμματα
Η κυβέρνηση και τα κόμματα της αντιπολίτευσης κατέληξαν σε μία πρώτη συμφωνία, που ανοίγει το δρόμο για να ψηφιστεί το νομοσχέδιο, σύμφωνα με όσα δήλωσε ο Θεοδωρικάκος. ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν θετικοί, αναμένουν όμως να δουν και το νομοσχέδιο και τη συνταγματική θωράκιση
- 22 Οκτωβρίου 2019 20:34
Σε συμφωνία για την ψήφο των αποδήμων κατέληξαν τα κόμματα όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος μετά τη συνεδρίαση της διακομματικής.
Ειδικότερα ως προς το αγκάθι του ορίου διαμονής στο εξωτερικό και ειδικότερα την πιστοποίηση του χρονου απουσίας βρέθηκε η εξής συμβιβαστική λύση: Οι εκλογείς που θα ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους θα πρέπει να λείπουν έως 35 χρόνια από την Ελλάδα αλλά να έχουν μείνει στο μεσοδιάστημα δύο χρόνια στη χώρα και να μπορούν να το αποδείξουν.
Ο κ.Θεοδωρικάκος δήλωσε ειδικότερα ότι φαίνεται πως εξασφαλίζονται 200 ψήφοι για το νομοσχέδιο, το οποίο θα κινείται σε τέσσερις άξονες:
*Η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού θα είναι ισότιμη, δηλαδή θα προσμετράται στην επικράτεια. Αυτή ήταν και η «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει η κυβέρνηση.
*Οι Έλληνες του εξωτερικού θα ψηφίζουν το ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος που επιθυμούν, στο οποίο τα κόμματα θα μπορούν εφόσον το επιθυμούν να τοποθετήσουν σε εκλόγιμες θέσεις απόδημους. Παράλληλα, ο αριθμός των βουλευτών του Επικρατείας θα αυξηθεί από 12 σε 15.
*Οι Έλληνες του εξωτερικου θα ψηφιζουν αυτοπρόσωπα με κάλπη και θα πραγματοποιείται σε πρεσβείες, προξενεία και σε άλλους χώρους που θα επιλεγούν. Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη επιστολικής ψήφου, καθώς δεν τη δέχεται το ΚΚΕ.
*Θα διαμορφωθούν ειδικοί εκλογικοί κατάλογοι, στους οποίους θα εγγραφούν όσοι Έλληνες απουσιάζουν 35 έτη, έχουν μείνει στην πατρίδα μας για δύο χρόνια είτε εργαζόμενοι ειτε πραγματοποιώντας τη στρατιωτικη τους θητεία και μπορούν να το αποδείξουν αυτό με έγγραφα του ελληνικου δημοσιου. Αυτή ήταν η λύση που προτάθηκε από το ΚΚΕ ως απάντηση στον προβληματισμό του υπουργείου Εσωτερικών ότι είναι τεχνικά δύσκολη η απόδειξη απουσίας στο εξωτερικό επί 30 έτη. Επομένως θα πρέπει να αποδείξουν παρουσία για διάστημα δύο ετών μέσα στα τελευταία 35 έτη.
Οι εκλογείς που θα μπορουν να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους θα πρέπει επίσης να έχουν ελληνικό ΑΦΜ.
Ο κ.Θεοδωρικάκος δήλωσε ότι η αίσθηση που έχει είναι ότι είναι ένα νομοσχέδιο που πρέπει και αξίζει να ψηφιστεί και από τους 300 της Βουλής, ενώ ευχαρίστησε τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο οποίος όπως είπε: “Μας έδωσε τη δυνατότητα να κινηθούμε με ανοιχτό πνεύμα, μας κάλεσε και μας ενίσχυσε με την πρωτοβουλία του να πετύχουμε τη συναίνεση ανάμεσα στα κόμματα” και πρόσθεσε: “Οι Έλληνες είμαστε πολύ λίγοι για να είμαστε διχασμένοι. Ας ενώσουμε τις προσπάθειές μας τουλάχιστον σε αυτό το θέμα.”
Ερωτηθείς εάν πρόκειται για διεύρυνση της εκλογικής βάσης ή απλώς διευκόλυνση των ήδη εκλογέων, ο κ.Θεοδωρικάκος απάντησε: “Μιλάμε για διευκόλυνση των εκλογέων του εξωτερικού και όσων νομίμως θα είναι στο μέλλον. Γιατί γνωρίζετε ότι υπάρχουν, κατ’ αρχήν Ελληνόπουλα τα οποία σπουδάζουν εκτός Ελλάδος και άνθρωποι οι οποίοι διαρκώς μετακινούνται εκτός Ελλάδος και αποκτούν το νόμιμο δικαίωμα. Ο νόμος θα είναι ίδιος για όλους.”
Απηύθηνε δε ένα μήνυμα προς την ελληνική ομογένεια, λέγοντας: “Όσοι δεν περιλαμβάνονται σε αυτόν τον κατάλογο- γιατί γνωρίζετε ότι η θέση της Κυβερνήσεως είναι ότι θέλαμε όλοι να τύχουν αυτής της διευκόλυνσης και μάλιστα με επιστολική ψήφο, δεν είχαμε 200 ψήφους για να το περάσουμε όπως απαιτεί το Σύνταγμα- τους καλώ να το δουν σαν ένα πολύ μεγάλο βήμα μπροστά. Επιτέλους οι Έλληνες του εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο τους. Προφανώς δεν απαγορεύει κανείς σε όποιον Έλληνα πολίτη από το εξωτερικό θέλει να ψηφίσει στη χώρα μας.”
Ο υπουργός Εσωτερικών τέλος επιβεβαίωσε ότι θα υπάρξει παρέμβαση στη συνταγματική αναθεώρηση για το θέμα της ψήφο των αποδήμων και ανακοίνωσε ότι γύρω από αυτό το θέμα έχει ήδη επιληφθεί και θα αναλάβει τις σχετικές πρωτοβουλίες ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.
ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δηλώνουν ότι δεν υπάρχει ακόμη οριστική συμφωνία, αναμένουν το νομοσχέδιο
Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξετάζει θετικά το ενδεχόμενο να ψηφίσει, με την επιφύλαξη όμως ότι οι αρχές αυτές όντως θα αντανακλώνται στο νομοσχέδιο.
Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο Γιώργος Κατρουγκαλος δεν έκανε λόγο για συμφωνία, αλλά δήλωσε: “Προσήλθαμε στη διαπραγμάτευση με τις θέσεις αρχής που από την προηγούμενη εβδομάδα έθεσε η Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ: Να θωρακιστεί η λύση στην οποία θα καταλήξουμε με ρητή ρύθμιση στη συνταγματική αναθεώρηση. Να επιδιωχθούν συγκλίσεις ώστε να κατοχυρωθεί το δικαίωμα ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού, χωρίς να αλλοιώνεται ουσιωδώς το εκλογικό σώμα, βάσει της δημοκρατικής αρχής και της ευρωπαϊκής εμπειρίας.
Υπήρξε συμφωνία στην πρότασή μας για την πρόβλεψη των παραπάνω στη συνταγματική αναθεώρηση και η σχετική συζήτηση θα γίνει την Τετάρτη 30/10 στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης. Επιφυλασσόμαστε και αναμένουμε το νομοσχέδιο για να δούμε κατά πόσο η κυβέρνηση θα ανταποκριθεί στις αρχές που έχουμε θέσει.”
Το ΚΚΕ επίσης θεωρεί ότι οι κόκκινες γραμμές του έγιναν αποδεκτές, περιμένει όμως να δει ότι αυτές θα θωρακιστούν και συνταγματικά καθώς και ποια θα είναι η νομοτεχνική εξασφάλιση των κριτηρίων που έθεσε στο νόμο που θα φέρει η κυβέρνηση.
Ο εκπρόσωπος του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας μετά τη συνεδρίαση σε δηλώσεις του ανέφερε:
“Στη σημερινή συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής αναπτύξαμε για μία ακόμα φορά την πάγια και ολοκληρωμένη πρόταση του ΚΚΕ, σχετικά με τη διευκόλυνση των Ελλήνων που ζουν και εργάζονται στο εξωτερικό, για να ασκούν το εκλογικό τους δικαίωμα από τον τόπο διαμονής τους, με τις γνωστές προϋποθέσεις: Την αυτοπρόσωπη παρουσία, όχι την επιστολική ψήφο, που έγινε αποδεκτό, την ύπαρξη οικονομικών δεσμών με τη χώρα, ένα ανώτατο όριο απουσίας από τη χώρα και φυσικά ενιαία κριτήρια για όλους, είτε μιλάμε για τους παλιούς εγγεγραμμένους είτε μιλάμε για τους νέους.
Στο ζήτημα της τεκμηρίωσης του ανώτατου χρόνου απουσίας -που υπήρχε και η δυσκολία- έγινε η εξής πρόταση: Αντί να πιστοποιείται η απουσία από τη χώρα, να πιστοποιείται η παρουσία στη χώρα. Δηλαδή αν κάποιος συμπληρώνει δύο χρόνια παρουσίας στη χώρα τα τελευταία τριανταπέντε έτη, αυτός να μπορεί να εντάσσεται στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους του εξωτερικού.
Όσον αφορά το ΚΚΕ ακόμη δεν υπάρχει καμία συμφωνία, με την έννοια ότι θα περιμένουμε να γίνει η συνταγματική θωράκιση των κριτηρίων που θέτουμε και φυσικά θα περιμένουμε να δούμε και το νομοσχέδιο της κυβέρνησης στη βουλή και τη νομοτεχνική εξασφάλιση των κριτηρίων που έχουμε θέσει.
Και τέλος, επειδή πολύς λόγος γίνεται για την ισοτιμία της ψήφου, πρέπει να πούμε ότι η ισοτιμία της ψήφου δεν κρίνεται μόνο στην ψήφο των αποδήμων. Κρίνεται και σε άλλα ζητήματα, όπως στον εκλογικό νόμο και τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης, που συνυπολογίζουμε.”
Ερωτηθείς εάν για το ΚΚΕ προηγείται η συνταγματική αναθεώρηση, ο κ.Γκιόκας απάντησε: “Η συνταγματική αναθεώρηση είναι που επείγει να γίνει τις επόμενες ημέρες, γιατί υπάρχουν οι προθεσμίες της βουλής. Από κει και πέρα εμείς περιμένουμε την τελική πρόταση της κυβέρνησης, με βάση το νομοσχέδιο που θα καταθέσει, την επεξεργασία που θα γίνει στη βουλή και με βάση αυτό θα καθορίσουμε και την τελική μας στάση. “
Το ΚΙΝΑΛ συμφώνησε, όπως επίσης και η Ελληνική Λύση, η οποια από την πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής είχε ταχθεί με τους όρους του ΚΚΕ για χρονικό περιορισμό, καθώς δεν επιθυμεί να ψηφίζει η ομογένεια και συγκεκριμένα η φιλοτραμπική ομογένεια των ΗΠΑ.
Να καταψηφίσει απειλεί το ΜεΡΑ25, το οποιο κατηγορεί τη ΝΔ ότι υπαναχωρεί από τις αρχικές της θέσεις και δεν επιτρέπει να ψηφίζει η ομογένεια! Ασκεί δηλαδή κριτική στη ΝΔ… εκ δεξιών.
Με αυτά τα δεδομένα φαίνεται λοιπόν ότι διαμορφώνεται μία πιθανή πλειοψηφία 291 ψήφων, εφοσον βεβαίως και το τελικό νομοσχέδιο ικανοποιήσει ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ.