Ψήφος αποδήμων: Ξεκινά ο διάλογος με τα κόμματα- 30ετία και ΚΚΕ τα “κλειδιά”
Σήμερα θα πραγματοποιηθεί η πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής στο Εσωτερικών, με την επιστολική ψήφο να έχει “καεί”. Το κρίσιμο ζήτημα είναι εάν θα μπει όριο διαμονής στο εξωτερικό μέχρι 30 έτη και εάν αυτό θα ισχύει αναδρομικά. Πως το θέμα θα κριθεί στην συνταγματική αναθεώρηση
- 16 Οκτωβρίου 2019 07:14
Με την επιστολική ψήφο να έχει “καεί” προκειμένου να συμφωνήσουν ΚΚΕ και ΜεΡΑ25, το ενδιαφέρον στη σημερινή πρώτη συνεδρίαση της διακομματικής επιτροπής στο υπουργείο Εσωτερικών για την ψήφο των αποδήμων στρέφεται σε δύο όρους που θέτει ο Περισσός για όριο διαμονής στο εξωτερικό μέχρι 30 έτη και για ενεργό ελληνικό ΑΦΜ, με την κυβέρνηση να επιχειρεί ελιγμούς ως προς το πρώτο και κρίσιμο για τη σύσταση του εκλογικου σωματος από αυτά τα δύο ζητήματα.
Υπενθυμίζεται ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας προχθές το βράδυ στον Ant1 δήλωσε διατεθειμένος να συζητήσει το να στήνονται κάλπες στα κατά τόπους προξενεία, παρότι κατά τη συνάντηση με τη Φώφη Γεννηματά είχαν συγκλίνει στην επιστολική ψήφο, και σύμφωνα με πληροφορίες διατεθειμένο να συζητήσει το θέμα είναι και το ΚΙΝΑΛ, σφίγγοντας περαιτέρω τον κλοιό γύρω από το ΣΥΡΙΖΑ.
Όμως το εάν θα υπάρχει όριο διαμονής στο εξωτερικό, ποιο θα είναι αυτό και εάν θα ισχύει αναδρομικά ή για το μέλλον, είναι το πραγματικά κρίσιμο ζήτημα που θα καθορίσει εάν τελικά όντως το νομοσχέδιο θα αφορά κυρίως τους Έλληνες του brain drain ή εάν η δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος ψήφου θα επεκταθεί και σε ομογενείς, οι οποίοι καθώς η ελληνική ιθαγένεια αποδίδεται βάσει του δίκαιου του αίματος δεν μπορούν να αποκλειστούν, δεδομένου ότι αυτό θα απαιτούσε αναθεώρηση άρθρων του Συντάγματος που δεν έχουν κριθεί αναθεωρητέα.
Το ΚΚΕ πάντως θα ζητήσει οι δύο αυτοί όροι να θωρακιστούν συνταγματικά, δηλαδή να μπουν στην αναθεώρηση του άρθρου 54 του Συντάγματος, εκτιμώντας ότι αυτό αρκεί για να διασφαλίσει ότι δεν αλλοιώνεται το εκλογικό σώμα, αλλά θα ψηφίζουν και οι κάτοικοι του εξωτερικού, αλλά και γιατί γνωρίζει πολύ καλά ότι οι δύο αυτές προτάσεις του κινούνται στην κόψη του συνταγματικού ξυραφιού. Με τον τρόπο αυτό επίσης ο Περισσός απαντά στην κριτική του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος επισημαίνει την αντισυνταγματικότητα των δύο όρων του ΚΚΕ.
Η κρίσιμη λεπτομέρεια με τα 30 χρόνια και την αναδρομικότητα
Από την πλευρά της κυβέρνησης προκειμένου να φανούν ευέλικτοι για να βρεθούν οι τουλάχιστον 200 ψήφοι που απαιτούνται, έχουν δηλώσει ότι είναι ανοιχτοί σε όλες τις προτάσεις, συμπεριλαμβανομένου του ορίου διαμονής στο εξωτερικό αλλά και της οικονομικής δραστηριότητας στην Ελλάδα, αποδεικνυόμενης μέσω του ελληνικού ενεργού ΑΦΜ. Τους όρους αυτούς αποδέχεται και το ΚΙΝΑΛ, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης δεν είναι αρνητικός (αν και θέλει μικρότερο χρονικό όριο διαμονής στο εξωτερικό από τα 30 χρόνια που ζητά το ΚΚΕ) και ο Κυριάκος Βελόπουλος έχει δηλώσει εκ των προτέρων ότι θα ψηφίσει σε κάθε περίπτωση.
Σύμφωνα με πληροφορίες όμως πρόθεση της κυβέρνησης είναι η θέσπιση του ορίου διαμονής στο εξωτερικό να μην ισχύσει αναδρομικά, δηλαδή να αφορά τους νέους ψηφοφόρους και όχι όσους ήδη είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους. Κυβερνητικό στέλεχος υποστήριζε ότι έτσι καλύπτεται ο προβληματισμός του ΚΚΕ για το δίκαιο του αίματος στην απόκτηση ελληνικής ιθαγένειας. Και αυτό διότι κατά την κυβέρνηση έτσι διασφαλίζεται ότι δε θα μπορούν να γραφτούν στο εξής στους εκλογικούς καταλόγους ομογενείς τρίτης ή τέταρτης γενιάς, ενώ πρόσθετη δικλείδα θα είναι και η οικονομική δραστηριότητα δια ενεργού ΑΦΜ στην Ελλάδα.
Μένει να φανεί κατά πόσον θα αποδεχθεί τη μη αναδρομικότητα αυτή το ΚΚΕ ή εάν θα θέσει το ζήτημα τι γίνεται με όσους ομογενείς είναι ήδη εγγεγραμμένοι, καθώς η εικόνα ως προς τον αριθμό αυτών είναι νεφελώδης. Εάν θα θεωρήσει δηλαδή ο Περισσός ότι πρόκειται για παγίδα προκειμένου να μπουν απο την πίσω πόρτα στη ρύθμιση και οι ομογενείς.
Το ζήτημα με τις περιφέρειες Εξωτερικού
Ένα ακόμη ζήτημα αφορά στο αίτημα Βαρουφάκη για δημιουργία περιφερειών Εξωτερικού. Υπενθυμίζεται ότι το ΜεΡΑ ουσιαστικά τάσσεται υπέρ της ψήφου και των ομογενών. Υπενθυμίζεται επίσης ότι το ΚΚΕ δεν συμφωνεί με τη δημιουργία περιφερειών Εξωτερικού, καθώς θα προτιμούσε την διάθεση ενός αριθμού εδρών του Επικρατείας (οι οποίες θα αυξηθούν) για ομογενείς υποψηφίους τους οποίους τα κόμματα θα βάζουν στις πρώτες θέσεις των ψηφοδελτίων Επικρατειας τους για να διασφαλιστεί ότι θα εκλεγούν. Αυτό το σενάριο είχε θέσει ο κ.Μητσοτάκης υπόψη του γγ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα κατά τη συνάντηση τους την Παρασκευή και είναι ένα σενάριο με το οποίο δεν διαφωνεί και το ΚΙΝΑΛ. Όμως το ΚΚΕ δεν έχει θέσει το θέμα αυτό ως ζήτημα αρχής, άρα εάν εκπληρωθούν οι τρεις άλλοι όροι του (ψήφος με ταυτοπρόσωπη παρουσία και κάλπες, όριο διαμονής στο εξωτερικό και ελληνικό ΑΦΜ), το συζητά. Και αυτό το θέμα θα μπορούσε να λυθεί δια της αναθεώρησης του άρθρου 54.
Σημειωτέον επίσης ότι το ΚΚΕ χρησιμοποιεί τη συζήτηση για την ψήφο των αποδήμων για να πιέσει και για τον εκλογικό νόμο. Το μέλος του Πολιτικού Γραφείου Μάκης Παπαδόπουλος, δήλωσε χθες ότι θα συνεκτιμηθεί η σχεδιαζόμενη κατάργηση της απλής αναλογικής.
Ο ΣΥΡΙΖΑ παρότι δεν έχει κάνει πίσω από τη θέση του να μην προσμετράται η ψήφος των αποδήμων στην Επικράτεια (αν και δέχεται οι ομογενείς βουλευτές Επικρατείας να συνυπολογίζονται πχ για ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση), ασκεί πίεση κυρίως στο ΚΚΕ αλλά και στο ΚΙΝΑΛ να μην “δώσουν χείρα βοηθείας στη δεξιά”.
Τη στάση του κάθε κόμματος εξηγεί πάντως σε μεγάλο βαθμό το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών του περασμένου Μαϊου στους Έλληνες της Γερμανίας, οι οποίοι ψήφιζαν στα προξενεία της χώρας: Η ΝΔ ήρθε πρώτο κόμμα με 30,25%, το ΚΚΕ δεύτερο με 21,38%, ο ΣΥΡΙΖΑ τρίτο με 13,24%, το ΚΙΝΑΛ τέταρτο και πάνω από τα εθνικά ποσοστά του με 9,95%, ενώ η ΧΑ έλαβε 4,3% και η Ελληνική Λύση 2,55%. Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος ο Γιάνης Βαρουφάκης ήταν υποψήφιος στις ευρωεκλογές στη Γερμανία.