Qatar Gate: Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος αποστασιοποιείται από τη ΜΚΟ του “εγκεφάλου” του κυκλώματος
Η πρώτη τοποθέτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου, κατόπιν παραίτησής του την μη κυβερνητική οργάνωση Fight Impunity του Παντσέρι, μετά την αποκάλυψη του σκανδάλου.
- 12 Δεκεμβρίου 2022 19:21
Τις πρώτες του δηλώσεις μετά την παραίτησή του από τη ΜΚΟ “Fight Impunity”, στον απόηχο του σκανδάλου διαφθοράς στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται η Εύα Καϊλή, παραχώρησε ο πρώην Επίτροπος Μετανάστευσης Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Δημήτρης Αβραμόπουλος.
“Προσκλήθηκα να μετάσχω στις αρχές του 2020 ως μέλος στην τιμητική συμβουλευτική επιτροπή του Οργανισμού, από κοινού με κορυφαίες διεθνείς προσωπικότητες όπως η πρώην Ύπατη εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφάλειας και αντιπρόεδρος της Επιτροπής Federica Mogherini, ο πρώην πρωθυπουργός της Γαλλίας Bernard Cazeneuve, η Ιταλίδα Γερουσιαστής και πρώην Επίτροπος Emma Bonino, ο Νομπελίστας Denis Mukwege, η πρώην ευρωβουλευτής Cecilia Wikstrοm κ.α.”, αναφέρει στη δήλωσή του ο Δημήτρης Αβραμόπουλος.
Και προσθέτει: “Μετά ένα έτος έπαψα να έχω οποιαδήποτε συμμετοχή στην επιτροπή. Η επιτροπή δεν είχε καμία εκτελεστική, ή διαχειριστική αρμοδιότητα. Πριν αποδεχθώ την πρόσκληση συμμετοχής, ζήτησα ως πρώην Επίτροπος έγκριση από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, την οποία και έλαβα, με την απόφαση της, με αριθμό C(2021) 9002. Από κοινού με όλα τα μέλη παραιτηθήκαμε, αμέσως μόλις έγινε γνωστό ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για τον κ. Panzeri, το βράδυ της περασμένης Παρασκευής, έκπληκτοι για όσα έγιναν γνωστά σε βάρους του ιδρυτή του Fight Impunity”.
Ο Παντσέρι και η ΜΚΟ Fight Impunity
Ο Panzeri είναι μέλος του ιταλικού πολιτικού κόμματος Articulo Uno – το οποίο αποσχίστηκε από το Δημοκρατικό κόμμα το 2017. Από το 2004 έως το 2019, ήταν μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την Προοδευτική Συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D).
Το 2017, ο Panzeri κλήθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο του Λουξεμβούργου να επιστρέψει 83.764 ευρώ σε έξοδα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Αυτό συνέβη μετά από έρευνα που ξεκίνησε το 2009 από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Καταπολέμησης της Απάτης (OLAF) για παραβάσεις των κανόνων για την επιστροφή εξόδων των βουλευτών.
Από το 2014, ο Panzeri υπηρετούσε στην Υποεπιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (DROI). Την περίοδο 2017-2019 ήταν μάλιστα και πρόεδρος της εν λόγω επιτροπής. Υπό αυτή την ιδιότητα, δήλωσε τον Απρίλιο του 2019, σε συνέντευξη Τύπου στο περιθώριο διεθνούς διάσκεψης στη Ντόχα, ότι το Κατάρ έγινε σημείο αναφοράς για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και αποδείκνυε συνεχώς ότι ήταν στο σωστό δρόμο.
Το 2019, ο Panzeri συνίδρυσε τη μη κερδοσκοπική οργάνωση “Fight Impunity (Πολεμώντας την ατιμωρησία” στις Βρυξέλλες (επίσημη ονομασία: Association pour la Lutte contre l’Impunité et pout la Justice Transitionnelle). Σκοπός της συγκεκριμένης ΜΚΟ είναι η προώθηση του «αγώνα κατά της ατιμωρησίας για σοβαρές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας». Το “Fight Impunity” δημοσιεύει την ετήσια έκθεση «Η κατάσταση της ατιμωρησίας στον κόσμο».
Όπως αναφέρει το Knack, και η ΜΚΟ “Fight Impunity” βρέθηκε στο στόχαστρο των ερευνών.
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις