QatarGate: “Ανοίγουν” περαιτέρω οι έρευνες για το σκάνδαλο – Την Τετάρτη στον ανακριτή η Εύα Καϊλή
Εξελίξεις στην υπόθεση του QatarGate αναμένονται την Τετάρτη, όταν η Εύα Καϊλή και οι τρεις ακόμη συλληφθέντες θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή. Στις έρευνες και ο Μαργαρίτης Σχοινάς, ενώ γίνεται λόγος για νέες συλλήψεις.
- 12 Δεκεμβρίου 2022 21:58
Με γοργούς ρυθμούς συνεχίζονται οι έρευνες των βελγικών Αρχών για τη διαλεύκανση του “QatarGate”, ένα σκάνδαλο που έχει αναταράξει τις ισορροπίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, έκανε λόγο για “επίθεση” κατά του θεσμού, αλλά και της ευρωπαϊκής δημοκρατίας, θέλοντας ωστόσο να αποστασιοποιηθεί από το θέμα, παρά την οργή της, καθώς οι έρευνες βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη.
Εξελίξεις για την πορεία του σκανδάλου αναμένονται την ερχόμενη Τετάρτη, όταν και θα βρεθούν ενώπιον του ανακριτή οι τέσσερις συλληφθέντες, μεταξύ των οποίων και η Εύα Καϊλή, που μέχρι σήμερα -πριν τις αναφορές που την ήθελαν να ζητά τη μεταφορά της σε άλλο σωφρονιστικό ίδρυμα- κρατούνταν στη φυλακή Saint-Gilles.
Νωρίτερα σήμερα, η Αρχή για το Ξέπλυμα Μαύρου Χρήματος αποφάσισε τη δέσμευση των περιουσιακών στοιχείων της Εύας Καϊλή, αλλά και μελών του οικογενειακού της περιβάλλοντος.
Επ’ αφορμή της κράτησης της Εύας Καϊλή από τις βελγικές αρχές, η ανεξάρτητη αρχή έκρινε, σύμφωνα με πληροφορίες, ότι θα πρέπει να δεσμευθούν και τα εν Ελλάδι περιουσιακά στοιχεία της ευρωβουλεύτριας, προκειμένου να διαπιστωθεί αν αυτά προέρχονται από παράνομες δραστηριότητες.
Παράλληλα, στο “μικροσκόπιο” των Αρχών βρέθηκε και το Πόθεν Έσχες του πατέρα της ευρωβουλεύτριας, ο οποίος και προσήχθη καθώς, φέρεται να βρέθηκε κρατώντας μία τσάντα γεμάτη χαρτονομίσματα και να σκόπευε να διαφύγει.
Η παραπάνω ενέργεια αποφασίστηκε διότι ο πατέρας της είναι δημόσιος λειτουργός και υποχρεούται εκ του νόμου σε υποβολή σχετικής δήλωσης.
“Φωτιά” από το Politico: “Υπό έλεγχο και ο Μαργαρίτης Σχοινάς για το QatarGate”
Αναστάτωση στο ήδη τεταμένο κλίμα ήρθε να προκαλέσει δημοσίευμα του Politico, σύμφωνα με το οποίο και ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, βρίσκεται στο στόχαστρο των ερευνών για το εν λόγω σκάνδαλο.
Τους παραπάνω ισχυρισμούς ωστόσο, έσπευσε να διαψεύσει ο Σύμβουλος Επικοινωνίας του Αντιπροέδρου της Κομισιόν, Βαγγέλης Δεμίρης, χαρακτηρίζοντάς τους “ψευδείς, ανυπόστατους και παραπλανητικούς”.
“Ψευδείς, ανυπόστατοι και παραπλανητικοί οι ισχυρισμοί για δήθεν ‘διερεύνηση’ του Μαργαρίτη Σχοινά. Χαμένοι στη μετάφραση…”, ανέφερε σε ανάρτησή του ο κ. Δεμίρης.
QatarGate: Εκτάσεις σκανδάλου και εκτός Ευρωκοινοβουλίου – Αναφορές για νέες συλλήψεις
Το ζήτημα του σκανδάλου απασχόλησε και τους υπουργούς Εξωτερικών της ΕΕ κατά τη σημερινή συνάντησή τους στις Βρυξέλλες. Προσερχόμενη στη σύνοδο η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Αναλένα Μπέρμποκ ζήτησε την «πλήρη διαλεύκανση» της υπόθεσης «με όλη την αυστηρότητα του νόμου», επισημαίνοντας ότι «σε αυτή την υπόθεση διακυβεύεται η αξιοπιστία ολόκληρης της ΕΕ».
Από την πλευρά της η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι είναι βαρύτατες οι κατηγορίες περί διαφθοράς και πρότεινε να ιδρυθεί στο Κοινοβούλιο ένα «Συμβούλιο Ηθικής», παρόμοιο με αυτό που ήδη λειτουργεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ανέφερε μάλιστα ότι η Επίτροπος Βέρα Γιούροβα, αρμόδια για ζητήματα διαφάνειας, έχει ήδη αρχίσει σχετικές διαπραγματεύσεις με τα κράτη-μέλη.
Μπορέλ: “Δεν επηρεαζόμαστε από την υπόθεση”
Το ερώτημα που τίθεται είναι, εάν το σκάνδαλο διαφθοράς σταματάει εδώ. Το βελγικό Σοσιαλιστικό Κόμμα (PS) κάλεσε τον ευρωβουλευτή του Μαρκ Ταραμπέλα να δώσει εξηγήσεις, με τον ίδιο να δηλώνει στο πρακτορείο ειδήσεων Belga ότι «δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματα».
Ιταλικά δημοσιεύματα εκτιμούν ότι σύντομα θα υπάρξει συνέχεια, ίσως και με νέα ονόματα. Αυθόρμητα προκύπτει το ερώτημα, εάν εμπλέκονται σε πιθανή υπόθεση δωροδοκίας από το Κατάρ διπλωμάτες και υψηλόβαθμοι υπάλληλοι της ΕΕ.
Ο Ύπατος Εκπρόσωπος για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ, που είχε διατελέσει παλαιότερα και πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.
«Προφανώς δεν είμαι δικαστής, υπάρχει μία διαδικασία σε εξέλιξη», λέει ο Ισπανός αξιωματούχος. «Ασφαλώς τα νέα είναι πολύ ανησυχητικά, πάρα πολύ ανησυχητικά. Αντιμετωπίζουμε γεγονότα που με ανησυχούν ιδιαίτερα – και ως πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Δεν υπάρχει καμία αναφορά σε πρόσωπα, ούτε από την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης (External Action Service), ούτε από τις αντιπροσωπείες. Δεν επηρεαζόμαστε από αυτή την υπόθεση».
Από κει και πέρα ο Ζοζέπ Μπορέλ φάνηκε ιδιαίτερα συγκρατημένος στις εκτιμήσεις του και απέφυγε να αναφερθεί σε συγκεκριμένα πρόσωπα. «Τα νέα μας ανησυχούν πολύ», ανέφερε. «Πρέπει όμως να κινηθούμε με βάση τα γεγονότα και τις αποδείξεις που υπάρχουν. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορώ να προχωρήσω πιο πέρα από τις επίσημες ανακοινώσεις της δικαιοσύνης».
Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις