Ρ. Σβίγκου: Οι αρχές της Ευρώπης αποδομούνται από τη στάση της στο Προσφυγικό
Δεν μπορεί η Ελλάδα να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα μόνη της
- 04 Νοεμβρίου 2015 22:51
Την ανάγκη συνυπευθυνότητας, κοινής πολιτικής δράσης, συντονισμού και κυρίως ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, υπογράμμισε η εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Ράνια Σβίγκου σε συνέντευξή της στην ΕΡΤ, αναφερόμενη στην προσπάθεια της κυβέρνησης να κινητοποιηθεί πιο αποφασιστικά η Ευρωπαϊκή Ενωση για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης.
Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, η κ. Σβίγκου επικαλέστηκε τις πάγιες θέσεις της κυβέρνησης και του ΣΥΡΙΖΑ για τον ρόλο της Τουρκίας και την ανάγκη να συνεργαστεί και να αναλάβει τις ευθύνες της. Υπενθύμισε επίσης και τις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος είχε τονίσει πως η τόνισε ότι η Ελλάδα προσπαθεί να δώσει ένα μήνυμα αλληλεγγύης, ανθρωπισμού και δημοκρατίας, το οποίο να συνάδει και με τις ιδρυτικές αρχές της Ευρώπης. Οι αρχές αυτές, σημείωσε η κ. Σβίγκου, αποδομούνται από την ίδια τη στάση της, αλλά και από τη στάση μεμονωμένων χωρών της Ε.Ε., που δεν προσπαθούν να δώσουν από κοινού μια λύση η οποία να σέβεται και το δράμα των προσφύγων αλλά και τις ανάγκες των χωρών – γιατί δεν γίνεται η Ελλάδα να αντιμετωπίζει αυτό το πρόβλημα μόνη της.
Οι πρόσφυγες δεν μπορούν να πνίγονται στα νερά του Αιγαίου
Η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ακόμη ότι το μήνυμα το οποίο προσπαθούμε να δώσουμε σε όλη την Ευρώπη, είναι ότι το πρόβλημα είναι κοινό, ότι οι πρόσφυγες δεν μπορούν να πνίγονται στα νερά του Αιγαίου και να περιμένουν τους Ευρωπαίους να πάρουν εκείνες τις αποφάσεις που θα σώσουν τις ζωές τους.
Αυτή τη στιγμή, σημείωσε η κ. Σβίγκου, συγκρούονται δύο αντιλήψεις στην Ευρώπη: Η μία αντίληψη η οποία αντιλαμβάνεται την Ευρώπη ως χώρο δημοκρατίας, όπου πρέπει να γίνονται και τα δικαιώματα των προσφύγων σεβαστά, και η άλλη αντίληψη, «η οποία θέλω να πιστεύω ότι θα μειοψηφήσει», που θεωρεί ότι μέσα από τους εθνικούς εγωισμούς και μέσα από ύψωμα φραχτών οι οποίοι σκορπίζουν τη δυστυχία, θα λυθεί το πρόβλημα. Το πρόβλημα, όμως, υπογράμμισε η κ. Σβίγκου, δεν λύνεται έτσι. «Ίσα – ίσα έτσι νομίζω ότι ντροπιάζεται όλη η Ευρώπη» συμπλήρωσε.
Απαντώντας σε ερωτήσεις για την επίσκεψη Μοσκοβισί, η κ. Σβίγκου δήλωσε ότι το να βρεθούν τα ισοδύναμα είναι δουλειά του οικονομικού επιτελείου και πρόσθεσε ότι αυτή τη στιγμή η διαπραγμάτευση είναι μια διαδικασία εν εξελίξει. Αυτό που έχει τονίσει σε όλους τους τόνους η ελληνική κυβέρνηση και αυτό που τονίζει και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι ότι θα πρέπει να βρεθούν εκείνα τα ισοδύναμα που δεν θα δημιουργούν παραπάνω προβλήματα, αλλά αντίθετα θα λύνουν προβλήματα. Αυτή την στιγμή, είπε η κ. Σβίγκου, η κυβέρνηση δίνει μια τεράστια μάχη για τα «κόκκινα δάνεια»,τονίζοντας ότι δεν γίνεται να μην προστατευτεί η πρώτη κατοικία των αδύναμων συμπολιτών μας, οι οποίοι επλήγησαν περισσότερο από την κρίση τα τελευταία έξι χρόνια.
Για τη στάση της ΝΔ και τον οδικό χάρτη της κυβέρνησης
Σχολιάζοντας τοποθετήσεις της ΝΔ για περιορισμό των κρατικών δαπανών, ως αντιπρόταση της Ν.Δ. απέναντι στην πολιτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ, η κ. Σβίγκου αναρωτήθηκε «πώς ακριβώς θα περιοριστούν οι κοινωνικές» δαπάνες και σημείωσε ότι: «Είδαμε τη δημόσια παιδεία να έχει στραγγαλιστεί όλα τα προηγούμενα χρόνια, είδαμε τη δημόσια υγεία να στραγγαλίζεται, είδαμε δημόσιους υπαλλήλους να απολύονται, είδαμε την ΕΡΤ να κλείνει, είδαμε πάρα πολλά πράγματα τα οποία, όχι μόνο δεν έδωσαν λύση, αλλά δημιούργησαν πρόσθετα προβλήματα, ισοπέδωσαν το κοινωνικό κράτος, δεν δίνουν τη δυνατότητα σε συμπολίτες μας να απολαμβάνουν από το κράτος αυτά τα οποία δικαιούνται.. Οπότε από το να πετάμε έτσι επικοινωνιακά πυροτεχνήματα του στυλ «περιορισμός κρατικών δαπανών» και να μην λέμε ακριβώς τι σημαίνει αυτό που οδηγεί;»
Σε ερώτηση σχετικά με τις θέσεις που ανέπτυξε ο υπουργός παιδείας Νίκος Φίλης για το θέμα των Ποντίων, η κ. Σβίγκου δήλωσε ότι κατά πρώτον, πως στη συλλογική μνήμη έχει γραφτεί ως γενοκτονία και ότι η ελληνική Βουλή ομόφωνα το έχει αναγνωρίσει ως τέτοιο.
«Το δεύτερο είναι, πως αυτή τη στιγμή βλέπουμε μια ΝΔ η οποία προσπαθεί να αποδράσει και από τα πολιτικά της αδιέξοδα και από την κρίση στρατηγικής, βλέπουμε ένα διαγωνισμό των υποψηφίων προέδρων για το ποιος θα επηρεάσει καλύτερα το ακροατήριο της ΝΔ, βλέπουμε μια πατριδοκαπηλία, θα έλεγα, η οποία δεν σέβεται την ιστορία του ελληνικού λαού.
Θεωρώ, είπε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ότι αυτό είναι απλώς μια προσπάθεια υπεκφυγής από τα προβλήματα για τα οποία δεν έχουν προτάσεις και λύσεις – και κατέληξε: «Έγινε και σύνοδος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος την προηγούμενη εβδομάδα, αν δεν κάνω λάθος, όπου πήγαν 3-4 υποψήφιοι της ΝΔ. Δεν ξέρω τι είπαν για το Προσφυγικό, δεν ξέρω τι είπαν για τα προαπαιτούμενα, δεν ξέρω τι λένε ακόμα και για την προστασία της πρώτης κατοικίας. Αυτό είναι που θα έπρεπε αυτή τη στιγμή να μας απασχολεί, και γι αυτό θα θέλαμε να ακούσουμε και τι λένε οι υποψήφιοι πρόεδροι της ΝΔ».
Πηγή: ΑΠΕ