Ρυθμιστής των εξελίξεων το χρέος

Ρυθμιστής των εξελίξεων το χρέος

Κανείς από το κυβερνητικό στρατόπεδο δεν κρύβει ότι η ομαλή πορεία της κυβέρνησης και η εξασφάλιση της πολυπόθητης πολιτικής σταθερότητας θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από την τροπή που θα πάρει το ζήτημα της διευθέτησης του χρέους

Άλλη μια κρίσιμη εβδομάδα αρχίζει για την κυβέρνηση με την καρδιά των γεγονότων να «χτυπά» στην Νέα Υόρκη, όπου βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας από τα ξημερώματα. Μαζί του οι Νίκος Παππάς, Γιώργος Χουλιαράκης, Νίκος Κοτζιάς και Γιάννης Μουζάλας θα επιχειρήσουν να βάλουν στην ατζέντα μια σειρά από ζητήματα που έχουν να κάνουν με το προσφυγικό, τις  διμερείς σχέσεις με την Τουρκία, το Κυπριακό, τις επενδύσεις, αλλά και το θέμα του χρέους.

Το χρέος στο προσκήνιο

Για το μείζον θέμα του χρέους ο πρωθυπουργός επέλεξε να μην ανοίξει τα «χαρτιά» του στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος υπογραμμίζοντας, όμως, πως θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις.  Από το γεγονός, ωστόσο πως στη ΔΕΘ ο Αλέξης Τσίπρας τοποθέτησε την διευθέτηση του χρέους μαζί με τα πλεονάσματα ως βασικό στοιχείο για την αλλαγή σελίδας που ετοιμάζει η κυβέρνηση, είναι φανερό πως το Μαξίμου ποντάρει πολλά σε αυτό και αναμένεται να μπει στην κορυφή της ατζέντας μέσα στον Οκτώβριο ως βασικό κομμάτι της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Καθόλου τυχαία δεν ήταν η παρουσία του Νίκου Παππά στην Ουάσιγκτον, όπου «εγκαινίασε» μια σειρά επαφών για το συγκεκριμένο θέμα με τον Γιώργο Χουλιαράκη να παίρνει την σκυτάλη από εδώ και πέρα μέχρι το προγραμματισμένο Eurogroup τον επόμενο μήνα.

«Η ελληνική κυβέρνηση έχει διατυπώσει εδώ και καιρό τη θέση της ότι η εξυπηρέτηση του χρέους δεν πρέπει να γίνεται με όρους που υπονομεύουν τις αναπτυξιακές προοπτικές. Ως εκ τούτου, θεωρούμε ότι το ύψος των απαιτούμενων πλεονασμάτων πρέπει  να είναι αισθητά μικρότερο από αυτά των προηγουμένων προγραμμάτων», τόνιζε ο υπουργός Επικρατείας μετά τα ραντεβού στην Ουάσιγκτον.

Το τοπίο σε αυτό το πεδίο παραμένει θολό από τη στιγμή που και το Βερολίνο επιμένει για μετάθεση του θέματος μετά τις Γερμανικές εκλογές, ενώ και από την Ε.Ε. δεν υπάρχει ξεκάθαρη δέσμευση που να παραπέμπει στη συμφωνία του Eurogroup του περασμένου Μαΐου. Αυτό που απασχολεί τις Βρυξέλλες σε πρώτη φάση είναι η ολοκλήρωση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η ελληνική πλευρά.

Κομβικής σημασίας θεωρείται η ετήσια σύνοδος του ΔΝΤ στις αρχές Οκτωβρίου με το Ταμείο να ετοιμάζει έκθεση που να επιμένει στην λύση του ζητήματος άμεσα.

Κυβερνητικές πηγές εξακολουθούν να τονίζουν πως το βραχυπρόθεσμο κομμάτι του θα πρέπει να διευθετηθεί με την ολοκλήρωση της α΄ αξιολόγησης και των προαπαιτούμενων που έχουν απομείνει για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δισ. ευρώ.

Δεν έχει διευκρινιστεί ακόμα ούτε υπάρχει στο επίσημο πρόγραμμα του πρωθυπουργού, συνάντησή του με τον Αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν,  όπου το θέμα του χρέους αναμένεται να κυριαρχήσει σε περίπτωση που το ραντεβού πραγματοποιηθεί.

Από το Μαξίμου εξακολουθούν να αρνούνται κατηγορηματικά πως υπάρχει διάσταση απόψεων με τον Γιάννη Δραγασάκη για το θέμα του χρέους.

Τα προαπαιτούμενα

Η «εξίσωση» είναι δύσκολη και για τα 15 προαπαιτούμενα. Μπορεί από το κυβερνητικό στρατόπεδο να διαβεβαιώνουν πως αρχές Οκτωβρίου θα είναι όλα έτοιμα και το Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου θα δώσει τη λύση, όμως δράσεις, όπως ο ακατάσχετος λογαριασμός, η πώληση του ΔΕΣΦΑ, η διάθεση από το ΤΑΙΠΕΔ του 17% της ΔΕΗ,  η μεταφορά της ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ στο υπερταμείο, η στελέχωση του εποπτικού συμβουλίου, φαίνεται πως προκαλούν ακόμα ζητήματα στο ενδοκυβερνητικό πεδίο.

Η γραμματεία της κυβέρνηση ετοιμάζει ήδη πολυνομοσχέδιο- σκούπα για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τις «ουρές» της που θα κατατεθεί στη Βουλή έως το τέλος της εβδομάδας. Θα περιλαμβάνει διατάξεις του υπουργείου Οικονομικών (ηλεκτρονικές συναλλαγές), Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ενώ μέσα στην εβδομάδα θα ψηφιστεί και η κύρωση  της σύμβασης για το Ελληνικό.

πηγή φωτογραφίας: sooc

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα