Σαφές μήνυμα στην Τουρκία: Οι έρευνες στην Κρήτη και την Κάσο θα συνεχιστούν
Διαβάζεται σε 4'Δια του Παύλου Μαρινάκη η κυβέρνηση ξεκαθάρισε προς την Τουρκία ότι οι έρευνες του ιταλικού πλοίου θα προχωρήσουν κανονικά βάσει προγράμματος. Το Ievoli Relum βρίσκεται βορείως στην Κρήτη και θα συνεχίσει προς Κάσο
- 03 Φεβρουαρίου 2025 13:50
Οι έρευνες του ιταλικού πλοίου Ievoli Relum θα συνεχιστούν κανονικά, ξεκαθαρίζει στην Τουρκία η κυβέρνηση.
Ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ξεκαθάρισε ότι: “Οι έρευνες θα συνεχιστούν κανονικά. Το έργο συνεχίζεται, χωρίς καμία πιθανότητα να γίνει κάτι διαφορετικό, όπως είναι προγραμματισμένο”. Ανέφερε επίσης ότι υπάρχει επιβεβαίωση από το Πολεμικό Ναυτικό για το περιστατικό με την τουρκική κορβέτα, σημειώνοντας ότι το τουρκικό σκάφος δεν βρίσκεται στα 7 ναυτικά μίλια ή δίπλα στο ιταλικό σκάφος, ενώ το παρακολουθεί φρεγάτα του ΠΝ και σκάφος του Λιμενικού Σώματος. “Συνεχίζονται οι έρευνες χωρίς πιθανότητα διακοπής”, επανέλαβε ο κ. Μαρινάκης.
Υπενθυμίζεται ότι το ιταλικό ερευνητικό πλοίο Ievoli Relum, το οποίο είχε βρεθεί στο επίκεντρο του επεισοδίου που έστησε η Άγκυρα το περασμένο καλοκαίρι στην Κάσο, εκτελεί εργασίες στα διεθνή ύδατα βόρεια της Κρήτης για την μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου. Στην περιοχή έσπευσε χθες τουρκική κορβέτα, την οποία παρακολουθεί η φρεγάτα του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού “Σπέτσαι”.
Το Ievoli Relum σύμφωνα με πληροφορίες είναι προγραμματισμένο να συνεχίσει από αύριο τις ερευνητικές εργασίες και στα διεθνή ύδατα ύδατα ανατολικά της Κάσου. Δηλαδή εντός της ΑΟΖ που οριοθέτησαν Αθήνα και Κάιρο το 2020 και στην περιοχή που “καλύπτει” το παράνομο τουρκολιβυκό μνημόνιο.
Στην ίδια περιοχή είχε επιχειρήσει έρευνες πέρυσι το καλοκαίρι το ιταλικό πλοίο, με την Τουρκία να αντιδρά έντονα και να ταράζει τα “ήρεμα νερά” στο Αιγαίο. Για αυτό και η παρουσία της τουρκικής κορβέτας στην περιοχή, παρότι το Ievoli Relum βρίσκεται σε διεθνή ύδατα, 7 ναυτικά μίλια βορείως της Κρήτης . Επιπλέον η Τουρκία θεωρεί στο πλαίσιο της “γαλάζιας πατρίδας”, ότι έχει ηγεμονικό ρόλο στο Αιγαίο και επίσης αμφισβητεί το δικαίωμα της Ελλάδας να επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα στα 12 ναυτικά μίλια.
“Παγωμένα νερά” στα ελληνοτουρκικά
Εν τω μεταξύ τα “ήρεμα νερά” έχουν ούτως ή άλλως μετατραπεί σε “παγωμένα νερά”, λόγω της προκλητικής στάσης της Τουρκίας και εν αναμονή των πρώτων “δειγμάτων γραφής” της νέας κυβέρνησης Τραμπ. Ο υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης είχε στις 27 Ιανουαρίου επικοινωνία με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν και συναντήθηκε μαζί του χθες στο περιθώριο της επίσκεψης του στο Κατάργηση.
Ωστόσο δεν έχει ακόμη κλειδώσει η συνεδρίαση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας- Τουρκίας. Υπενθυμίζεται πως είχε προαναγγελθεί η διεξαγωγή του ΑΣΣ στην Άγκυρα στις αρχές του έτους και στο πλαίσιο της η επόμενη συνάντηση Μητσοτάκη- Ερντογάν.
Οι δύο πλευρές υποτίθεται ότι αναμένουν πρώτα τη διεξαγωγή της πενταμερούς υπό την αιγίδα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί το Μάρτιο, αλλά για την οποία επίσης δεν έχουν κλειδώσει ημερομηνίες.
Ως προς συνάντηση των ΥΠΕΞ Ελλάδας – Τουρκίας στο Κατάρ, ο κ. Μαρινάκης ανέφερε ότι συζητήθηκε η διεξαγωγή του ΑΣΣ αλλά ότι μένει να ανακοινωθούν οι ημερομηνίες. “Οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν να εργαστούν Ελλάδα και Τουρκία για να διατηρηθεί εποικοδομητικό κλίμα”, είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και πρόσθεσε: “Η Ελλάδα δε συζητά ζητήματα κυριαρχίας ή κόκκινων γραμμών, αλλά πιστεύει στο διάλογο”.
Ανέφερε επίσης ότι στη συνάντηση Γεραπερίτη – Φιντάν “ετέθησαν όλα τα ζητήματα της περιόδου, το κλίμα στην περιοχή, οι εξελίξεις στο Κυπριακο ενόψει πενταμερούς”. Επομένως προφανώς οι δύο ΥΠΕΞ συζήτησαν και για το περιστατικό με την τουρκική κορβέτα στην περιοχή που διεξάγει έρευνες το ιταλικό σκάφος.