Σακελλαρίδης: Η Νέα Αριστερά θα συνεχίσει όχι με βάση το “καπρίτσιο”, αλλά την κοινωνική ανάγκη

Διαβάζεται σε 5'
Γαβριήλ Σακελλαρίδης
Γαβριήλ Σακελλαρίδης INTIME

Στο “πολιτικό κενό” στον χώρο της Αριστεράς αναφέρθηκε σε ανάρτησή του ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης και επισημαίνει τον κίνδυνο όσο περνάει ο χρόνος και δεν καλύπτεται, να σταματήσει να θεωρείται “κενό”.

Σε μια μακροσκελή ανάρτηση μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής που δεν έδωσε στη Νέα Αριστερά τη δυνατότητα να εκλέξει ευρωβουλευτή προχώρησε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο οποίος υπογραμμίζει πως «η Νέα Αριστερά θα συνεχίσει όχι με βάση το “καπρίτσιο”, αλλά την κοινωνική ανάγκη».

Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής της Νέας Αριστεράς, επισημαίνει την ανάγκη για μια «βαθιά συζήτηση για το αποτέλεσμα, για τις ελλείψεις, τα δομικά προβλήματα της Νέας Αριστεράς» κάνοντας παράλληλα λόγο για «πολλαπλά μηνύματα της κάλπης προς όλες τις κατευθύνσεις» μέρος των οποίων παραθέτει στην ανάρτησή του.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Σακελλαρίδης αναφέρθηκε στο «πολιτικό κενό» που υπάρχει στον χώρο της Αριστεράς -σε οποιαδήποτε έκφανσή της- σημειώνοντας πως «δεν είναι μία έννοια στατική». «Όσο περνάει ο χρόνος και δεν καλύπτεται, θα σταματήσει να θεωρείται “κενό”, δηλαδή μία ασυνέχεια σε μία ακολουθία, και θα λάβει χαρακτηριστικά κανονικότητας. Δεν θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα συμβεί κάτι τέτοιο. Και αυτός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος.» τόνισε.

Τέλος, ευχαρίστησε όσους και όσες τον στήριξαν και βρέθηκαν μαζί σε αυτή την εκλογική μάχη, κάνοντας μια ιδιαίτερη αναφορά στον τόπο του, τη Νίσυρο, για την πρωτιά της Νέας Αριστεράς, χαρακτηρίζοντάς τη «μεγάλη τιμή».

Αναλυτικά όσα έγραψε ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης

«Το αποτέλεσμα της Κυριακής ήταν κατώτερο των προσδοκιών για τη Νέα Αριστερά. Αυτό άλλωστε είναι αυταπόδεικτο, δεν χρειάζεται κανείς να επιχειρηματολογήσει. Είναι η στιγμή όμως που χρειάζεται βαθιά συζήτηση για το αποτέλεσμα, για τις ελλείψεις, τα δομικά προβλήματα της Νέας Αριστεράς. Μία συζήτηση που να λαμβάνει υπόψη τα πολλαπλά μηνύματα της κάλπης προς όλες τις κατευθύνσεις. Οι αντικειμενικές δυσκολίες του εγχειρήματος ήταν πολλές, αλλά αν περιοριστούμε μόνο σε αυτές για να ερμηνεύσουμε την εκλογική αποτυχία, δεν θα αποκομίσουμε κάτι σημαντικό, πέραν των αυτονόητων.

Η κατακρήμνιση των ποσοστών της Νέας Δημοκρατίας είναι μία μεταβλητή που χρήζει ανάλυσης, όμως δεν μπορεί να γίνει αποκομμένα από την εκτίναξη των ποσοστών της ακροδεξιάς, είτε ως ψήφο διαμαρτυρίας είτε ως συνειδητή επιλογή. Παρόλο που η ακρίβεια, η κατάσταση στη δημόσια υγεία, η οικονομική ανασφάλεια είναι τα μείζονα κοινωνικά προβλήματα σε όλες τις έρευνες, η αποδοκιμασία της κυβέρνησης εκφράστηκε σε ακροδεξιά κόμματα.

Η περαιτέρω μείωση των ποσοστών του ΣΥΡΙΖΑ (σε συνδυασμό με τις μεγάλες απώλειες σε απόλυτο αριθμό ψήφων, συγκριτικά με τον χαμηλό πήχη του Ιουνίου του 2023) δεν πρέπει να «διαβάζεται» χαιρέκακα και να συνιστά ανταπάντηση στις «γηπεδικές» επιθέσεις των στελεχών του. Είναι ενδεικτική το ότι ο χώρος της Αριστεράς συρρικνώνεται όλο και περισσότερο. Αν σε κάτι απέτυχε ο Σ. Κασσελάκης είναι στη βασική του υπόσχεση με την οποία πορεύτηκε από την αρχή: ότι αυτός μπορεί να κερδίσει τον Κ. Μητσοτάκη. Οι λόγοι που δεν μπορεί να το καταφέρει είναι γνωστοί, δεν χρειάζονται ανάλυση εδώ.

Το ΠΑΣΟΚ από την άλλη έδειξε τα όρια του, την αδυναμία του να εμπνεύσει, να κινητοποιήσει και να οργανώσει μία ανταγωνιστική πρόταση στον Κ. Μητσοτάκη.

Η πρωτοφανής αποχή είναι η άλλη όψη της απαξίωσης της πολιτικής. Το οξυγόνο της δημοκρατίας όλο και στερεύει όσο ο κόσμος αποστρέφεται τη συμμετοχή στα πολιτικά δρώμενα (και οι εκλογές είναι ένα από αυτά).

Το «πολιτικό κενό» που υπάρχει στον χώρο της Αριστεράς -σε οποιαδήποτε έκφανσή της- δεν είναι μία έννοια στατική. Όσο περνάει ο χρόνος και δεν καλύπτεται, θα σταματήσει να θεωρείται «κενό», δηλαδή μία ασυνέχεια σε μία ακολουθία, και θα λάβει χαρακτηριστικά κανονικότητας. Δεν θα είμαστε η πρώτη χώρα που θα συμβεί κάτι τέτοιο. Και αυτός είναι ένας μεγάλος κίνδυνος.

Η Νέα Αριστερά έδωσε μία μάχη με αξιοπρέπεια. Την μάχη την έδωσαν οι άνθρωποι της από άκρη σε άκρη σε όλη την Ελλάδα. Κρατώντας εκλογικά κέντρα, προσφέροντας το υστέρημα τους από τον χρόνο τους και τα χρήματα τους, μοιράζοντας φυλλάδια, οργανώνοντας περιοδείες και εκδηλώσεις σε συνθήκες πραγματικά δύσκολες. Η κινητήριος δύναμή τους δεν ήταν το «κομματικό καθήκον» αλλά η έγνοια τους για την υπόθεση της Αριστεράς και ο αγώνας για μία καλύτερη ζωή. Το αποτέλεσμα δεν τους δικαίωσε, αλλά μόνο περηφάνεια και συγκίνηση μπορώ να νιώσω που έδωσα αυτόν το αγώνα μαζί τους.

Θέλω να ευχαριστήσω όσους και όσες με στήριξαν σε αυτή την εκλογική μάχη.

Τους συνυποψήφιους και τις συνυποψήφιές μου, ανάμεσα στους οποίους/ες γνώρισα καταπληκτικούς ανθρώπους που έχουν πολλά να προσφέρουν στην πολιτική και τον κοινό σκοπό.

Τα μέλη της Νέας Αριστεράς, όσους και όσες συνάντησα ξανά και όσους και όσες γνώρισα πρώτη φορά, και με υποδέχτηκαν με άδολη αγάπη και συντροφικότητα.

Τους πολίτες που συνάντησα στις περιοδείες, σε πόλεις και σε γειτονιές, σε εργασιακούς χώρους και τους φορτώσαμε με ένα φυλλάδιο παραπάνω και ανταλλάξαμε μερικές κουβέντες, που μπορεί και να άφησαν κάτι ή και τίποτα.

Ιδιαίτερη αναφορά θέλω να κάνω στη Νίσυρο, στον τόπο μου για την πρωτιά της Νέας Αριστεράς. Είναι μεγάλη τιμή για μένα, συμπατριώτες και συμπατριώτισσες.

Η Νέα Αριστερά θα συνεχίσει όχι με βάση το «καπρίτσιο», αλλά με βάση την κοινωνική ανάγκη. Ο χώρος υπάρχει, η αναγκαιότητα υπάρχει. Ο χρόνος και οι συνθήκες πιέζουν.

Θα τα καταφέρουμε.»

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα