Σακελλαροπούλου από Αίγιο: Με ενότητα και ομοψυχία μπορούμε να μεγαλουργήσουμε
Το μήνυμά της έστειλε η πρόεδρος της Δημοκρατίας από το Αίγιο, για τον εορτασμό διακοσίων ετών από την Μυστική Συνέλευση της Βοστίτσας.
- 26 Ιανουαρίου 2021 12:39
«Η σύναξη της Βοστίτσας απέδειξε ότι, όταν το χρέος προς την πατρίδα το επιτάσσει, οι Έλληνες έχουν το ψυχικό σθένος και την πολιτική ευφυΐα να παραμερίσουν αντιθέσεις και αντιγνωμίες και να συμπαραταχθούν για τον υψηλό, κοινό σκοπό. Διακόσια χρόνια αργότερα, το μήνυμα της επετείου είναι ότι με ενότητα, ομοψυχία και αποφασιστικότητα μπορούμε να μεγαλουργήσουμε». Αυτά τονίζει, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στον χαιρετισμό της με την ευκαιρία του εορτασμού της Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας που πραγματοποιήθηκε στο Αίγιο στις 26 Ιανουαρίου του 1821.
Ειδικότερα, στον χαιρετισμό της Προέδρου της Δημοκρατίας, τον οποίο ανέγνωσε ο δήμαρχος Αιγιαλείας, Δημήτρης Καλογερόπουλος, μετά το τέλος της δοξολογίας στον μητροπολιτικό ναό Παναγίας Φανερωμένης, στο Αίγιο αναφέρονται, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα εξής:
«Χαιρετίζω την επέτειο της “Μυστικής Συνέλευσης της Βοστίτσας”, της πρώτης συνάντησης προεστών, κληρικών, εμπόρων απ’ όλη την Πελοπόννησο με σκοπό την οργάνωση του αγώνα για την ελευθερία.
Χαιρετίζω την “απαρχή της ελληνικής πολιτείας”, όπως ονόμασε τη συνέλευση ο Κωστής Παλαμάς. Την πρώτη επαναστατική πράξη των υπόδουλων Ελλήνων και ταυτόχρονα την πρώτη συνεδρίαση για τον αγώνα, η πλατιά αντιπροσωπευτικότητα της οποίας έκανε τον φιλέλληνα ιστορικό Τζορτζ Φίνλεϊ να την αποκαλέσει «αναβίωση της Αχαϊκής Συμπολιτείας».
Ήταν η στιγμή που συναντήθηκε η σύνεση των προκρίτων και τον κληρικών με τη φλογερή επαναστατικότητα του Παπαφλέσσα, η στιγμή που οι διαφορετικές ιδιοσυγκρασίες, οι διιστάμενες απόψεις και οι περί του πρακτέου διαφωνίες συνέκλιναν σ’ έναν κοινό δρόμο προετοιμασίας που θα οδηγούσε, δυο μήνες αργότερα, στον μεγάλο ξεσηκωμό του Γένους. Η σύναξη της Βοστίτσας απέδειξε ότι, όταν το χρέος προς την πατρίδα το επιτάσσει, οι Έλληνες έχουν το ψυχικό σθένος και την πολιτική ευφυία να παραμερίσουν αντιθέσεις και αντιγνωμίες και να συμπαραταχθούν για τον υψηλό, κοινό σκοπό. Διακόσια χρόνια αργότερα, το μήνυμα της επετείου είναι ότι με ενότητα, ομοψυχία και αποφασιστικότητα μπορούμε να μεγαλουργήσουμε».
Ο φετινός εορτασμός πραγματοποιήθηκε με την τήρηση όλων των μέτρων προστασίας κατά του κορονοϊού. Το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον μητροπολιτικό ναό Παναγίας Φανερωμένης, χοροστατούντος του μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Ιερώνυμου, ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός Εθνικής ‘Αμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος.
Στο πλαίσιο του εορτασμού, προβλέπεται η μετάβαση από τον μητροπολιτικό ναό στο Μνημείο των Ηρώων, στην πλατεία Υψηλών Αλωνίων, όπου πρόκειται να τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση και κατάθεση στεφάνων και θα ακολουθήσει ξενάγηση στο δημοτικό ιστορικό λαογραφικό μουσείο Αιγίου, όπου βρίσκεται η προτομή του Ανδρέα Λόντου.
Διαβάστε τις Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο, με την αξιοπιστία και την εγκυρότητα του News247.gr.