Σακελλαροπούλου: Εκλέγεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δημοκρατίας – Σε εξέλιξη η ψηφοφορία

Σακελλαροπούλου: Εκλέγεται η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δημοκρατίας – Σε εξέλιξη η ψηφοφορία
Ειδική συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής, με μοναδικό αντικείμενο τη διεξαγωγή ονομαστικής ψηφοφορίας για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας Eurokinissi

Με 263 ψήφους, δηλαδή άπαντες τους βουλευτές ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ, πλην Σαμαρά, και δύο απόντων για λόγους υγείας αναμένεται να εκλεγεί από την πρώτη ψηφοφορία Πρόεδρος Δημοκρατίας η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου

Η Αικατερίνη Σακελλαροπούλου αναμένεται να εκλεγεί σήμερα πρώτη γυναίκα Πρόεδρος Δημοκρατίας με ευρεία πλειοψηφία, καθώς την πρόταση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα ψηφίσουν 263 συνολικά βουλευτές από τη ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ– άπαντες δηλαδή πλην του Αντώνη Σαμαρά, που ευσχήμως θα απουσιάζει σε ταξίδι στις ΗΠΑ και των κκ Αλεξιάδη και Συρμαλένιου (ΣΥΡΙΖΑ), που θα απουσιάσουν για λόγους υγείας.

Καθώς όμως ο πρώην πρωθυπουργός φρόντισε να στείλει επιστολή στο γραμματέα της ΚΟ της ΝΔ Σταύρο Καλαφάτη δηλώνοντας ότι εάν ήταν παρών θα ψήφιζε την κ.Σακκελαροπούλου, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ερωτηθείς για την απουσία του κ.Σαμαρά προσπέρασε το ζήτημα και δεν απέδωσε πολιτικές διαστάσεις στο γεγονός. Άλλο που ο κ.Σαμαράς σε συνέντευξη του το Σάββατο (Φιλελεύθερος) “έσφαξε με το βαμβάκι” την κ.Σακελλαροπούλου, δηλώνοντας ότι δεν τη γνωρίζει.

H υποψήφια Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αικατερίνη Σακελλαροπούλου Eurokinissi

 

Δεν έχει ωστόσο και κανείς σαμαρικός βουλευτής αφήσει να διαφανεί ότι δε θα ψηφίσει την πρόταση του πρωθυπουργού για να δημιουργηθεί μείζον θέμα, αν και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στελέχη της σκληρής δεξιάς πτέρυγας και ακραία δεξιά στοιχεία καλλιεργούν κλίμα δυσαρέσκειας για την επιλογή Σακελλαροπούλου, με το επιχείρημα ότι είναι πολύ… προοδευτική. Ενώ από το καραμανλικό στρατόπεδο δεν πρόκειται να προβούν σε ανταρσία για… χατήρι του Προκόπη Παυλόπουλου, μάλιστα στελέχη που ευθέως είχαν ταχθεί υπέρ της επανεκλογής του (Νικήτας Κακλαμάνης, Όλγα Κεφαλογιάννη) έδειξαν να συμμορφώνονται με την πρόταση Μητσοτάκη.

Το μεγαλύτερο βέβαια πολιτικό κέρδος για τον πρωθυπουργό, πέραν της σχετικής εσωκομματικής ειρήνης και του προφανούς “προοδευτικού προσήμου” της εκλογής της πρώτης γυναίκας Προέδρου Δημοκρατίας, αφορά στο ότι πέτυχε το στόχο της ευρείας συναίνεσης. Άλλωστε ένα από τα κριτήρια επιλογής της κ.Σακελλαροπούλου ήταν πως αποτελούσε μία πρόταση που ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ δεν μπορούσαν να αρνηθούν. Και πράγματι, την επόμενη ημέρα τόσο η Κουμουνδούρου όσο και η Χαριλάου Τρικούπη ανακοίνωσαν ότι θα ψηφίσουν την πρόεδρο του ΣτΕ. Σημειωτέον δε πως έτσι αδειάζει η θέση προέδρου του ΣτΕ. Υπενθυμίζεται ότι πρόεδρο στο ΣτΕ ( όπως και στον Άρειο Πάγο και το Ελεγκτικό Συνέδριο, που απέκτησαν νέα ηγεσία τον Αύγουστο και τον Οκτώβριο αντίστοιχα) επιλέγει το υπουργικό συμβούλιο, κατόπιν πρότασης της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής. Επομένως με την ευκαιρία θα ολοκληρωθούν οι αλλαγές στην ηγεσία της Δικαιοσύνης.

Ως εκ τούτου ευλόγως στο Μαξίμου θεωρούν ότι πέτυχαν μία πολιτική νίκη σε επίπεδο συμβολισμών, με μία επιλογή που εκτιμούν ότι απευθύνεται και σε ένα κεντρώο και “προοδευτικό” πολιτικό ακροατήριο. Η ευρεία πλειοψηφία με την οποία αναμένεται να εκλεγεί η κ.Σακελλαροπούλου δίνει το ενωτικό μήνυμα που ήθελε η κυβέρνηση. Για την ιστορία, ο Πρόεδρος Δημοκρατίας που έχει εκλεγεί με τη μεγαλύτερη πλειοψηφία ήταν ο Κάρολος Παπούλιας, που αναδείχθηκε στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα στις 8 Φεβρουαρίου του 2005 από τον πρώτο γύρο με 279 ψήφους. Τον κ.Παπούλια είχε προτείνει ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και τον είχαν ψηφίσει (σε εποχές όμως ισχυρού δικομματισμού) ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καθώς και δύο ανεξάρτητοι βουλευτές (Στέλιος Παπαθεμελής και Στέφανος Μάνος), ενώ ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ δήλωσαν παρών.

Ειρήσθω εν παρόδω, το ΚΚΕ βεβαίως δεν αναμένεται να ψηφίσει την κ.Σακελλαροπούλου, ούτε και το ΜεΡΑ25 ( υπενθυμίζεται ότι ο Γιάνης Βαρουφάκης πρότεινε – εν αγνοία της- τη Μάγδα Φύσσα, που δεν αποδέχθηκε), αλλά ούτε και η Ελληνική Λύση, με τον Κυριάκο Βελόπουλο να επικαλείται ότι δεν είναι δυνατόν η Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μην μπορεί να επισκεφθεί το Άγιο Όρος, και στην πραγματικότητα να προσπαθεί να εισπράξει την όποια δυσαρέσκεια ακραία δεξιών ψηφοφόρων.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα