Σακελλαροπούλου: “Η κλιματική αλλαγή, μια από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη Δημοκρατία”
Διαβάζεται σε 3'“Η ΕΕ πρέπει να διερευνήσει νέους τρόπους για να συμβάλλει στο κόστος της πράσινης μετάβασης” τόνισε, μεταξύ άλλων, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ομιλία της στο διεθνές συνέδριο του “Athens Democracy Forum”.
- 27 Σεπτεμβρίου 2023 21:34
Η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου κήρυξε το βράδυ της Τετάρτης (27/09) στο Μουσείο της Ακροπόλεως την έναρξη των εργασιών του ετήσιου διεθνούς Συνεδρίου του «Athens Democracy Forum», το οποίο τελεί υπό την αιγίδα της, με κεντρικό θέμα «Τολμάμε να ελπίζουμε;» και το οποίο επικεντρώνεται στις δυσκολίες που αντιμετωπίζει σήμερα η φιλελεύθερη Δημοκρατία, στην ανθεκτικότητα που μπορεί να επιδείξει απέναντι σε ποικίλες υπαρξιακές απειλές και κινδύνους, καθώς και στο μέλλον και τις προοπτικές της.
Κατά την εναρκτήρια ομιλία της, η κυρία Σακελλαροπούλου υποστήριξε ότι «από τις σημαντικότερες προκλήσεις για τη Δημοκρατία και το Δημοκρατικό μας Σύστημα Διακυβέρνησης είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, η οποία έχει ήδη λάβει διαστάσεις κρίσης και “κατάστασης έκτακτης ανάγκης”».
Υπενθύμισε τα υψηλά ρεκόρ θερμοκρασίας, που σημειώθηκαν αυτό το καλοκαίρι, μαζί με τις πυρκαγιές και τις πρόσφατες καταστροφικές πλημμύρες και τόνισε ότι «αποδεικνύουν, περισσότερο από ποτέ, ότι η κλιματική κρίση είναι η μεγαλύτερη πρόκληση του αιώνα μας για την ασφάλεια», ενώ πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα, υποβάλλει σε έντονη πίεση το δημοκρατικό μας πλαίσιο λόγω των επιπτώσεών της στην επισιτιστική ασφάλεια, τη μετανάστευση, τη λειψυδρία, την απώλεια της βιοποικιλότητας και τις φυσικές καταστροφές».
Ειδική αναφορά έκανε στον ρόλο των επιστημόνων και στις προειδοποιήσεις τους, επισημαίνοντας ότι «η επιστημονική κοινότητα μας έχει προειδοποιήσει για τους κινδύνους της ανεπαρκούς προετοιμασίας. Έχει επίσης δείξει ότι το κόστος της αδράνειας είναι πολύ μεγαλύτερο από το κόστος της πρόληψης. Γνωρίζουμε πλέον τι απαιτείται για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής: συνεργασία, γενναία οικονομική στήριξη, ιδίως για τους πιο ευάλωτους, και τέλος της εξάρτησής μας από τα ορυκτά καύσιμα με μια γρήγορη στροφή σε πράσινες ενεργειακές λύσεις και πιο βιώσιμες οικονομικές οδούς».
Υπογράμμισε, επίσης, ότι «Η κλιματική κρίση δεν μπορεί να αντιμετωπισθεί χωρίς να ευαισθητοποιηθούν πλήρως και να πεισθούν τα μέλη των κοινωνιών μας για τον επείγοντα χαρακτήρα της κατάστασης. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί το εμπόδιο του πολιτικού κόστους. Προκειμένου να το πετύχουμε, πρέπει επίσης να σκεφτούμε και να δράσουμε με όρους κοινωνικής και κλιματικής δικαιοσύνης, ώστε κανείς να μη μείνει πίσω».
Στο ίσιο πλαίσιο ανέφερε ότι «Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει επίσης να διερευνήσει νέους τρόπους για να συμβάλλει στο κόστος της πράσινης μετάβασης. Το τελικό αποτέλεσμα θα εξαρτηθεί από το αν θα μπορέσουμε να εφαρμόσουμε στην πράξη αποτελεσματικές λύσεις για την αντιμετώπιση αυτών των ζητημάτων και να προσφέρουμε περισσότερη ασφάλεια στους πολίτες μας».
Τέλος, τόνισε ότι «Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος μας. Πρέπει να αναλάβουμε άμεσα γενναία δράση» και κατέληξε λέγοντας πως «Εάν δεν δοθεί δραστική απάντηση, η δημοκρατία μας θα αποδυναμωθεί και το μέλλον των επόμενων γενεών θα υπονομευθεί σοβαρά. Αλλά αν καταφέρουμε να αντιμετωπίσουμε αυτή την πρόκληση της εποχής μας, μπορούμε σίγουρα να τολμήσουμε να ελπίζουμε».