Σαμαράς για Τουρκία: Τα “ήρεμα νερά” φέρνουν φουρτούνες
Διαβάζεται σε 3'Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι “μαγειρεύονται” άδικες “λύσεις” για το Κυπριακό, παράλληλα με το Αιγαίο, και εξέφρασε φόβο για σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων.
- 16 Οκτωβρίου 2024 21:45
Νέες αιχμές για το διάλογο με την Τουρκία άφησε ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, κατά τον χαιρετισμό του στην απονομή του βραβείου της “γυναίκας της χρονιάς” στην Κύπρο.
Το βραβείο εφέτος απονέμεται συμβολικά σε όλες τις γυναίκες της Κύπρου, που έχουν βιώσει τις συνέπειες από τα 50 χρόνια της εισβολής και κατοχής. Και η τελετή απονομής έδωσε την αφορμή στον κ. Σαμαρά να εκφράσει εκ νέου τις διαφωνίες του με τον ελληνοτουρκικό διάλογο. Περίπου τρεις εβδομάδες πριν τη συνάντηση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη με τον Τούρκο ομόλογο του Χακάν Φιντάν, κατά την οποία οι δύο κυβερνήσεις θα εξετάσουν τη δυνατότητα πολιτικού διαλόγου.
Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι “μαγειρεύονται” άδικες “λύσεις” για το Κυπριακό, παράλληλα με το Αιγαίο, και εξέφρασε φόβο για σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων. Δήλωσε απευθυνόμενος στους Κύπριους ότι “Είμαι στο πλάι σας. Μαζί σας.
Μακριά από νέους εμπαιγμούς σε βάρος της Κύπρου ή “λύσεις” άδικες και καταστροφικές, όπως αυτές που ακούγεται ότι “μαγειρεύονται” – εκ παραλλήλου και με το Αιγαίο πλέον. Και λύσεις συγκαλυμμένης διχοτόμησης. Που θα είναι το επόμενο βήμα της πλήρους τουρκοποίησης.”
Ο κ. Σαμαράς σχολίασε μάλιστα με νόημα: “Τα “ήρεμα νερά”, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες.”
Με αφορμή τις συνομιλίες για το Κυπριακό στη Νέα Υόρκη, τόνισε: “Η λύση πρέπει να είναι μία: δίκαιη και βιώσιμη! Αν δεν είναι “δίκαιη” δεν θα είναι “βιώσιμη”. Αν υπογραφεί κάτι διαφορετικό, απλώς θα αποτελεί την θρυαλλίδα για την επόμενη κρίση. Κι αν δεχθούμε να υπογραφεί κάτι τέτοιο, όλους, θα μας κυνηγούν οι Ερινύες.”
Συνέχισε λέγοντας: “Θέλουμε την Κυπριακή Δημοκρατία αδιαίρετη και ενιαία. Χωρίς την παρουσία του Αττίλα! Με όλους τους πρόσφυγες στα σπίτια τους! Εξάλλου, το ενιαίο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας εντάχθηκε στην Ευρωπαϊκή Ενωση ολόκληρο. Με αναστολή του “Ευρωπαϊκού κεκτημένου” στο βόρειο τμήμα του, λόγω κατοχής. Οπως ρητά προβλέπει το Ευρωπαϊκό Πρωτόκολλο 10.”
Ο κ.Σαμαράς τόνισε επίσης: “Στόχος μας λοιπόν δεν μπορεί να είναι να νομιμοποιηθούν τα διχοτομικά τετελεσμένα της εισβολής. Όπως και με το σχέδιο Αναν, το να νομιμοποιήσουμε τα τετελεσμένα της εισβολής, από την πίσω πόρτα, δεν είναι λύση. Είναι πλήρης υποταγή. Και η υποταγή είναι το έσχατο όριο της παραίτησης από την πολιτική και πάνω απ’ όλα από την εθνική αξιοπρέπεια. Στόχος μας λοιπόν είναι να τερματίσουμε την κατοχή και να εφαρμοστεί το Ευρωπαϊκό “κεκτημένο” και στο βόρειο τμήμα του νησιού…”
Υπενθύμισε ότι: “Η Ευρώπη έχει αποφασίσει, ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2005, πως η Τουρκία οφείλει να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία” και πρόσθεσε: “Αυτή πρέπει να είναι η βάση! Και ας το ακούσουν όλοι. Γιατί, μην κάνετε λάθος: Η διάλυση του Κυπριακού κράτους θα φέρει και τον διαμελισμό του Αιγαίου… Και θα αρχίσει τη συρρίκνωση της ίδιας της Ελλάδας.”
Ο πρώην πρωθυπουργός έκλεισε λέγοντας: “Τέρμα λοιπόν στις ουτοπίες και στους εμπαιγμούς σε βάρος του Ελληνισμού. Είναι θέμα Συνείδησης. Αλλά είναι, πια, και θέμα επιβίωσης. Σώζοντας την Κύπρο μας, σώζουμε την Ελλάδα μας.