Σαμαράς: Πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους φτωχότερους Έλληνες και ένστολους

Σαμαράς: Πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα δοθούν στους φτωχότερους Έλληνες και ένστολους
ΑΘΗΝΑ-ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ Α. ΣΑΜΑΡΑ ΣΤΟ ΥΠ. ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.(EUROKINISSI-ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ) Eurokinissi

Διάγγελμα μετά τη συμφωνία με την Τρόικα από τον πρωθυπουργό. Πού θα διατεθεί μέρος του πλεονάσματος. "Δεν χρειάζονται και δεν θα ληφθούν νέα μέτρα", δεσμεύτηκε (Vid)

Σε ανακοινώσεις προχώρησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, μετά την επίτευξη της συμφωνίας με την Τρόικα.

Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε όσους αμφισβητούσαν τις προσπάθειες της κυβέρνησης.

“Αυτή ή κυβέρνηση έκανε ενωμένη, αυτό που είναι η αποστολή της, να βγάλει την χώρα από την κρίση. Είχαμε υποσχεθεί να βγάλουμε τη χώρα από την ύφεση, να πετύχουμε πρωτογενές πλεόνασμα, να μοιράσουμε μέρος της υπέρβασης του στόχου του πλεονάσματος. Τα πετύχαμε. Αυτό κάνουμε τώρα. Και με ικανοποίηση σας ανακοινώνω ότι πάνω από 500 εκατ. ευρώ θα διατεθούν σε 1.000.000 Έλληνες, στους φτωχότερους δηλαδή Έλληνες, με εισοδηματικά κριτήρια και στους ένστολους με μηνιαίο εισόδημα κάτω των 1.500 ευρώ, όπως είχαμε υποσχεθεί”, ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

“Παίρνουμε μάλιστα και ειδική μέριμνα για το πιο αδύναμο μέρος των συμπολιτών μας, που έχουν ανελέητα χτυπηθεί από την κρίση: τους άστεγους! Για τους οποίους προβλέπουμε έκτακτη ενίσχυση 20 εκατομμυρίων στις υπηρεσίες που τους προσφέρονται, στέγαση, φαγητό κλπ. Αλλά ειδικά για τους αστέγους, σε λίγες μέρες θα έχω πολλά περισσότερα να σας πω”.

“Μέσα στο 2014 θα δοθεί επιπλέον 1 δισ. ευρώ σε επιστροφές ληξιπρόθεσμων οφειλών. Θα φτάσουν τα 2,8 δισ. ευρώ”, πρόσθεσε, προαναγγέλλοντας τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 3,9% από την πλευρά των εργοδοτών και των εργαζομένων, από 1ης Ιουλίου.

“Από 44% του μισθού, περίπου, οι εισφορές μειώνονται κατά 3,9%, στο 40%. Έτσι μειώνεται το εργασιακό κόστος. Για κάθε 100 ευρώ, δηλαδή, που πλήρωναν οι εργοδότες σε ασφαλιστικές εισφορές, θα πληρώνουν τώρα 89 ευρώ. Και για κάθε 100 ευρώ εισφορών που πλήρωναν οι εργαζόμενοι από την πλευρά τους, θα πληρώνουν τώρα 94”, εξήγησε.

Αυτό το είχαμε υποσχεθεί, θα ανακουφίσει σίγουρα τις επιχειρήσεις, και ιδιαίτερα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις,  που εκείνες δίνουν την αύξηση στην εργασία, θα δώσει- δηλαδή- ώθηση στην απασχόληση, αλλά και θα οδηγήσει και σε αύξηση αποδοχών των εργαζομένων σε όλο τον ιδιωτικό τομέα.

Όπως είπε ο κ. Σαμαράς, “όχι μόνο δεν χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας αλλά επέρχεται ανακούφιση. Οι θυσίες αποδίδουν. Τα αποτελέσματα είναι ορατά. Η κυβέρνηση τηρεί τις δεσμεύσεις της”.

“Ένα μέρος του πλεονάσματος θα δοθεί για αποπληρωμή του χρέους κατά τα συμφωνημένα και πάντως νωρίτερα από τις προβλέψεις”, πρόσθεσε, αναφέροντας πως η συμφωνία προβλέπει όλες εκείνες τις διαρθρωτικές αλλαγές, αναπτυξιακού χαρακτήρα, που απελευθερώνουν την οικονομία, που αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα, που μειώνουν τις τιμές και έπρεπε να έχουν γίνει εδώ και χρόνια στην Ελλάδα

“Και κάτι ακόμα: Τα φτερά μας τα κολλάει – λένε ορισμένοι- κάποιος άλλος στους ώμους μας. Δεν μας τα κολλάει κάποιος άλλος στους ώμους μας. Τα φτερά βγαίνουν από την ψυχή μας. Την Ελλάδα, λοιπόν, την πιστεύουμε και θα την σηκώσουμε και πάλι ψηλά”, κατέληξε.

Στουρνάρας: Η διαπραγμάτευση ήταν η δυσκολότερη μέχρι τώρα

“Τα κείμενα διαμορφώνονται και τελειώνουν. Ευχαριστώ τον πρωθυπουργό για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων αυτούς τους επτά μήνες. Ήταν πολύ δύσκολο. Το δυσκολότερο μέχρι τώρα”, είπε ο υπουργός Οικονομικών, ευχαριστώντας ονομαστικά και τους συναδέλφους του υπουργούς, με τους οποίους διαπραγματεύτηκαν οι εκπρόσωποι της Τρόικα.

Λίγο νωρίτερα, στο υπουργείο Οικονομικών, ο πρωθυπουργός είχε σύσκεψη με το οικονομικό επιτελείο, για τις τελευταίες “πινελιές” στο τελικό κείμενο.

Βενιζέλος: “Η Ελλάδα θα ξαναγίνει κανονική, ισότιμη, κυρίαρχη ευρωπαϊκή χώρα.

“Η Ελλάδα κάνει τα τελευταία βήματα, βαδίζοντας στην έξοδο από την κρίση και το μνημόνιο. Οι θυσίες και τα επιτεύγματα του ελληνικού λαού αναγνωρίζονται. Αναγνωρίζονται με καθυστέρηση και με δυσκολίες, οι οποίες είναι αδικαιολόγητες.

Αυτό δείχνει ότι η διαπραγμάτευση ήταν και είναι πάντα δύσκολη, γιατί πρέπει να πείσουμε πάρα πολλούς διεθνείς παράγοντες, πολλές κυβερνήσεις,πολλά κοινοβούλια.

Έχω ζήσει αυτές τις τελευταίες μέρες της διαπραγμάτευσης από εδώ, από τις Βρυξέλλες, και χαίρομαι γιατί έχουμε ένα αποτέλεσμα που μας επιτρέπει τώρα να στρέψουμε την προσοχή μας στις ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, τους ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη και είναι σε απόλυτη φτώχεια. Έχουμε τώρα τη δυνατότητα να στρέψουμε την προσοχή μας στην πραγματική οικονομία, στην ανάπτυξη, στην απασχόληση, να χτυπήσουμε την ανεργία, που είναι το σαράκι της κοινωνίας μας και ιδίως της νέας γενιάς στην καρδιά της. Το μόνο αποφασιστικό χτύπημα είναι η επάνοδος σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης για επενδύσεις, ένα κλίμα σταθερότητας και ασφάλειας.

Ο ελληνικός λαός είναι αυτός μας βοήθησε με το μεγάλο του επίτευγμα που είναι το πρωτογενές πλεόνασμα. Αυτό είναι το αποστομωτικό στοιχείο και με αυτό το πρωτογενές πλεόνασμα τώρα μπορούμε να στηρίξουμε και τους δημοσιονομικούς στόχους του 2014 και των επόμενων ετών χωρίς πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα. Αυτό έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία.

Χάρη στο πρωτογενές πλεόνασμα μπορούμε να στηρίξουμε την πραγματική οικονομία και τις επιχειρήσεις μέσα από την  καταβολή ληξιπρόθεσμων οφειλών. Μέσα από το πρωτογενές πλεόνασμα μπορούμε να αποκαταστήσουμε αδικίες και να επιστρέψουμε ένα μικρό ποσοστό των θυσιών σε αυτούς που έχουν πραγματική ανάγκη. Δεν μπορούμε φυσικά να εφησυχάσουμε, η προσπάθεια είναι συνεχής, αλλά μπορούμε να είμαστε πιο αισιόδοξοι. Αυτό έχει ανάγκη η χώρα μας. Από ένα μήνυμα αισιοδοξίας γιατί έτσι βλέπει όλος ο ελληνικός λαός ότι δεν υπάρχει ένας σκοτεινός ορίζοντας μέσα στον οποίο θα κυριαρχεί πάντα η τρόικα και το μνημόνιο.

Η Ελλάδα μπορεί να γίνει και θα ξαναγίνει μια κανονική, ισότιμη, κυρίαρχη ευρωπαϊκή χώρα. Κάποιοι που δεν ξέρουν τι να πουν και τι να κάνουν πολιτικά χωρίς τους “βάρβαρους” είναι πράγματι σε δύσκολη θέση, αλλά η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού είναι ικανοποιημένη γιατί βλέπει πως οι κόποι και οι θυσίες πιάνουν τόπο”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος.

Παράγοντας ΥπΟικ: “Η Τρόικα δεν πήρε τίποτα από ό,τι ζητούσε”

“Έκαναν σε όλα πίσω, η τρόικα δεν πήρε τίποτε από ό,τι ζητούσε”, δήλωσε κορυφαίος παράγοντας του υπουργείου Οικονομικών, σχετικά με την έκβαση των διαπραγματεύσεων για τις “κόκκινες γραμμές” που είχε θέσει η κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον ίδιο:

– Δεν θα υπάρξει νομοθετική ρύθμιση για να αλλάξει το καθεστώς των ομαδικών απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα. Ο νέος θεσμός του Ανώτατου Συμβουλίου Εργασίας θα λειτουργήσει δοκιμαστικά για ένα εξάμηνο και στη συνέχεια θα αποφασίσει το Διεθνές Γραφείο Εργασίας εάν ο συγκεκριμένος θεσμός είναι επιτυχημένος ή πρέπει να υπάρξει η νομοθέτηση που ζητούσε η τρόικα.

– Δεν θα υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο το 2015.

Για την εξειδίκευση όσων περιλαμβάνονται στη συμφωνία, ο συγκεκριμένος παράγοντας παρέπεμψε στους αρμόδιους υπουργούς. Κυβερνητικά στελέχη από την πλευρά τους, ανέφεραν ότι υπήρξε συμβιβασμός με την τρόικα σχεδόν σε όλα τα “καυτά” ζητήματα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα