Σαμαράς προς επίδοξους αμφισβητίες: Δεν έχουμε πολυτέλεια για εσωστρέφεια

Σαμαράς προς επίδοξους αμφισβητίες: Δεν έχουμε πολυτέλεια για εσωστρέφεια
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς στην είσοδο των γραφείων της ΝΔ για την συνεδρίαση της Εκτελεστικής Γραμματείας του κόμματος, την Παρασκευή 9 Ιανουαρίου 2015. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Σε λογική αριστερής παρένθεσης, ο πρόεδρος της Ν.Δ υποστήριξε στη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας ότι “οι εξελίξεις σύντομα θα μας δικαιώσουν” και πως η Ν.Δ έμεινε όρθια, καθώς έχασε μόνο 107.000 ψηφοφόρους. Διαβάστε το ρεπορτάζ του news247 (Vid)

Μήνυμα προς επίδοξους εσωκομματικούς αμφισβητίες έστειλε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς κατά τη συνεδρίαση της εκτελεστικής γραμματείας του κόμματος.

“Δεν έχουμε πολυτέλεια για εσωστρέφεια, οι εξελίξεις σύντομα θα μας δικαιώσουν”, δήλωσε ο κ.Σαμαράς σταθερός στη λογική της αριστερής παρένθεσης, ώστε να προβάλλει το ενδεχόμενο η Ν.Δ σύντομα να κυβερνήσει ξανά και έτσι να κρατήσει τα εσωκομματικά πνεύματα υπό έλεγχο. Θέλησε άλλωστε να υποβαθμίσει την έκταση της ήττας, υποστηρίζοντας ότι η Ν.Δ έμεινε όρθια καθώς έχασε μόλις 107.000 ψηφοφόρους, αλλά κέρδισε κόσμο που παραδοσιακά ανήκε σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Ανακοίνωσε επίσης τους νέους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους με πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και αναπληρωτές τους Άδωνι Γεωργιάδη και Γιάννη Βρούτση, καθώς και γραμματέα της κοινοβουλευτικής ομάδας την Άννα Ασημακοπούλου και αντιπρόεδρο της Βουλής το Νικήτα Κακλαμάνη, αλλά και τη συγκρότηση ενός άτυπου πολιτικού συμβουλίου.

Σε αυτό θα μετέχουν ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής Βαγγέλης Μεϊμαράκης, ο γραμματέας του κόμματος Ανδρέας Παπαμιμίκος (τον οποίο ο κ.Σαμαράς ευχαρίστησε ονομαστικά όπως και τον πρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Σάκη Ιωαννίδη), η γραμματέας της κοινοβουλευτικής ομάδας, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι, ο αντιπρόεδρος της Βουλής.

Προσωρινή η ήττα υποστηρίζει ο Σαμαράς και υποβαθμίζει το μέγεθος της

Ο κ.Σαμαράς πραγματοποίησε μία εισήγηση που εν πολλοίς θύμιζε τις προεκλογικές του ομιλίες και υπερασπίστηκε τις επιλογές του, όπως τη στρατηγική του φόβου, εκτιμώντας ότι σύντομα οι προβλέψεις του θα δικαιωθούν, ενώ επιχείρησε να παρουσιάσει ως καλό δεδομένων των συνθηκών το αποτέλεσμα των εκλογών και προσωρινή την ήττα.

”Η χώρα δεν πρέπει να πληρώσει τα σφάλματα του ΣΥΡΙΖΑ. Εγγύηση για αυτό είναι η Ν.Δ. Ερχονται δύσκολες στιγμές για τον τόπο, οφείλουμε να κάνουμε τα πάντα για να μη γίνουν δραματικές. Σύντομα αυτή η παράταξη, που πάντα έβγαζε τον τόπο από τα δύσκολα, θα κληθεί να παίξει τον ιστορικό της ρόλο”, είπε.

Εκτός του ότι παρουσίασε μία εικόνα κυβέρνησης που σύντομα θα καταρρεύσει, κατηγόρησε το ΣΥΡΙΖΑ για “προπαγανδιστικά πυροτεχνήματα προκειμένου να πλήξει τη Ν.Δ γιατί έμεινε όρθια και έχει αρχίσει τόσο σύντομα να επιβεβαιώνεται, το πιο ανήθικο όλων ότι τάχα δε θέλησα να παραδώσω ο ίδιος” και υποστήριξε ότι την επομένη των εκλογών το γραφείο του επικοινώνησε με το επιτελείο του κ.Τσίπρα, αλλά μετά δεν είχε καμία πληροφορία για την παράδοση και καμία εικόνα για το πότε θα πήγαινε ο πρωθυπουργός στο Μαξίμου.

Την ώρα δε που πολλοί στη Ν.Δ ζητούν στροφή στο κέντρο υποστήριξε ότι “μία σύγχρονη κεντροδεξιά δεν κρύβει τις αρχές της, δεν υποκύπτει στην ιδεολογική τρομοκρατία των αντιπάλων” και ότι “δεν επιτρέπεται να έχει ούτε ενοχές, ούτε φοβίες όποιος δικαιώνεται”, αναφορά που ερμηνεύθηκε ως υπεράσπιση της ιδεολογικής κατεύθυνσης σταθερά προς τα δεξιά.

Ο κ.Σαμαράς μάλιστα υποστήριξε ότι η Ν.Δ έμεινε επί της ουσίας αλώβητη, καθώς έχασε το μικρότερο ποσοστό που έχει χάσει κόμμα στην Ευρώπη το οποίο να έχει εφαρμόσει λιτότητα. Υποστήριξε επίσης ότι η Ν.Δ κέρδισε 420.000 ψηφοφόρους από τις ευρωεκλογές και σημείωσε ότι στο λεκανοπέδιο όπου αναμενόταν συντριβή κατάφερε οριακά να αυξήσει τις δυνάμεις της.

“Αυτό δε σημαίνει ότι δεν κάναμε και λάθη”, είπε, αλλά απέδωσε το κύριο βάρος της ήττας σε πόλεμο αποσυσπείρωσης τα τελευταία 24ωρα με φήμες για τεράστια ποσοστά διαφοράς, σε οργανωτικά θέματα, σημειώνοντας ότι για δεύτερη φορά μετά τις ευρωεκλογές του Μαϊου δεν υπήρχαν εκλογικοί αντιπρόσωποι στα εκλογικά τμήματα και στο λεκανοπέδιο, όπως δεν υπήρχε επικοινωνία με τα περιφερειακά ΜΜΕ, αλλά και στο ότι δεν υποστηρίχθηκαν τα θετικά και υπήρξαν επικοινωνιακά λάθη.

Τρεις αντιπολιτευτικοί άξονες

Έκανε τέλος τρεις παρατηρήσεις πολιτικής σημασίας.

“Πρώτον κεντρικό μέλημα στο εξής είναι η στήριξη της μεσαίας τάξης. Αυτό είχαμε ως άμεση προτεραιότητα έτσι κι αλλιώς. Πληγμένη αλλά έμεινε. Οφείλουμε να τη στηρίξουμε και να στηριχθούμε σε αυτή. Χρειάζεται μακροχρόνια στρατηγική για να ξαναπροσεγγίσουμε όσους απομακρύνθηκαν από εμάς, σύντομα θα καταλάβουν ότι εμείς τους εκφράζουμε.

Δεύτερον, οι ιδεοληψίες του ΣΥΡΙΖΑ και οι ακρότητες που ήδη βλέπουμε δε σημαίνει ότι εμείς θα κάνουμε καταστροφική αντιπολίτευση. Θα κάνουμε δημιουργική αντιπολίτευση. Εγώ δε θα λέω όχι σε όλα όπως έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ. Μακάρι να κάνουν και θετικά να τα στηρίξουμε.

Επειδή μόνο κριτήριο είναι η Ελλάδα οφείλουμε να ετοιμαστούμε και για μάχη ιδεών. Δε θα διαφωνήσουμε μόνο με ζητήματα διακυβέρνησης, θα φωτίσουμε τη διαφωνία μας με το που θέλουν να πάνε την Ελλάδα. Εμείς τη θέλουμε στέρεα στην Ευρώπη, το ΝΑΤΟ και με ιδιωτική πρωτοβουλια”, ανέφερε ειδικότερα, ορίζοντας την αντιπολιτευτική στρατηγική της Ν.Δ. 

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα