Σαμαράς: Τι συζητάνε επί ώρες ο Γεραπετρίτης με τον Φιντάν;

Διαβάζεται σε 9'
Σαμαράς: Τι συζητάνε επί ώρες ο Γεραπετρίτης με τον Φιντάν;
EUROKINISSI

Ο πρώην πρωθυπουργός υποστήριξε ότι “σβήνονται οι κόκκινες γραμμές” απέναντι στην Τουρκία και ότι δεν υπάρχει αποτροπή αλλά κατευνασμός. Τι είπε για τη διαγραφή του από τη ΝΔ, για την Μερκελ και τον Τραμπ

Νέα φαρμακερά βέλη κατά της εξωτερικής πολιτικής της κυβέρνησης εξαπέλυσε ο Αντώνης Σαμαράς, στην πρώτη του δημόσια ομιλία μετά τη διαγραφή του από τη Νέα Δημοκρατία.

Ο πρώην πρωθυπουργός, μιλώντας στο συνέδριο του Βήματος σε συνεργασία με το Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων και το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών με θέμα “50 χρόνια ελληνική εξωτερική πολιτική”, διερωτήθηκε αφού η μόνη διαφορά με την Τουρκία που αναγνωρίζει η Ελλάδα αφορά σε ΑΟΖ και υφαλοκρηπίδα “τότε τι συζητάνε ο Γεραπετρίτης με τον Φιντάν επί ώρες;” 

Υποστήριξε, επίσης, ότι “σβήνονται οι κόκκινες γραμμές” απέναντι στην Τουρκία και πως “αφήσαμε την Κύπρο μόνη της”.

Δήλωσε, επίσης, ότι: “Το να πηγαίνουμε για Πρέσπες Αιγαίου και ανατολικής Μεσογείου δεν είναι εξωτερική πολιτική” και πρόσθεσε πως: “Δεν υπάρχει αποτροπή, αλλά κατευνασμός”. 

“Θα παραμείνω και μάχιμος και παρών”

Ο κ. Σαμαράς αναφέρθηκε επίσης για πρώτη φορά στη διαγραφή του. Διερωτήθηκε “νομίζετε αυτά που λέω μόνο εγώ τα πιστεύω;”, επικαλούμενος ότι ένας στους δυο πολίτες και τέσσερις στους δέκα νεοδημοκράτες δήλωσαν σε πρόσφατη δημοσκόπηση ότι συμφωνούν με την κριτική του ίδιου και του Κώστα Καραμανλή για τα εθνικά θέματα.

Υποστήριξε ότι χάλασε “τη σούπα του δικαιωματισμού”, αλλά και του “κατευνασμού” και της “μετάλλαξης της Νέας Δημοκρατίας σε Ποτάμι”. Ενώ κατήγγειλε “οργανωμένο μιντιακό στρατό με σούπερ τρόλ”, σχολίασε ότι “1,3 εκ νεοδημοκράτες ψηφοφόροι παραιτήθηκαν από τον ψηφίσουν ΝΔ στις ευρωεκλογές” και δήλωσε: “Θα παραμείνω και μάχιμος και παρών”. 

Καρφιά για Μέρκελ, ύμνοι για Τραμπ

Απάντησε μάλιστα στις αναφορές της Άνγκελα Μέρκελ για εκείνον στα απομνημονεύματα του. “Δεν πιστεύω ότι ο λαός ξεχνά τη γερμανική στάση. Μας τράβηξαν το χαλί κάτω από τα πόδια, όταν τα παντα είχαν λήξει και υπήρχε ρητή αναφορά του Ecofin και δεν έληξε για 900 εκ ευρώ”, είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

Ενώ δεν έκρυψε τον θαυμασμό του για τον Ντόναλντ Τραμπ, υποστηρίζοντας μάλιστα μεταξύ άλλων ότι μετά την εκλογή του στο Λευκό Οίκο είναι η ώρα να κλείσουν τα σύνορα και να ξεκινήσουν επαναπροωθήσεις”. 

Δήλωσε μάλιστα ότι έχει κοινές απόψεις με τον Αμερικανό νέο πρόεδρο όσον αφορά στη φύλαξη των συνόρων, τη “λαθρομετανάστευση”, την ενεργειακή πολιτική και τη “woke κουλτούρα”.

Στο σημείο αυτό κάρφωσε δε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, υποστηρίζοντας ότι ο πρωθυπουργός αρχικά επικαλούνταν για την ψήφιση του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών την αντίθεση του στην τυρρανία της μειοψηφίας από την πλειοψηφία και “τώρα μετά την εκλογή Τραμπ γύρισε ανάποδα η κατάσταση”.

Σφυροκόπημα για τα ελληνοτουρκικά

Ο κ. Σαμαράς ξεκίνησε την ομιλία του με ύμνους στην εξωτερική πολιτική του Κωνσταντίνου Καραμανλή, την οποία όπως είπε υπηρέτησε ο Κώστας Καραμανλής και ο ίδιος. Σημειωτέον ότι εμμέσως πλην σαφώς καλά λόγια είχε και για τον Κώστα Σημίτη, αφού συμπεριέλαβε στις επιτυχίες της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Ενώ κατακεραύνωσε την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, επιμένοντας στην προσωπική επίθεση κατά του Γιώργου Γεραπετρίτη.

Επισήμανε με αφορμή και τις εξελίξεις στη Συρία ότι η Ελλάδα έχει απέναντι της “μία Τουρκία νέο-οθωμανική, που δημιουργεί τριβές με όλους τους γείτονές της, αλλά που κύριος στόχος της είναι να αποτρέψει την δημιουργία Κουρδικού κράτους στα νοτιανατολικά της και να επεκτείνει την επιρροή και τον έλεγχό της στα δυτικά της – σε βάρος της Ελλάδας και της Κύπρου. Αυτό που τώρα ονομάζει “Γαλάζια πατρίδα”. Να ελέγξει την Ανατολική Μεσόγειο.” 

Σχολίασε επίσης με νόημα: “Γεωπολιτική ένταξη σημαίνει να χτίζεις συμμαχίες όχι να αναζητάς συνεχώς “προστάτες”. Όταν χτίζεις συμμαχίες και αναλαμβάνεις ρόλους, σε εκτιμούν οι φίλοι σου και σε υπολογίζουν οι αντίπαλοί σου. Όταν αναζητάς “προστάτες”, οι φίλοι σου σε αντιμετωπίζουν ως “βαρίδι”, οι αντίπαλοί σου ως “εύκολο στόχο”, και στην μεγάλη ανάγκη σου, χάνεις τους “συμμάχους” και μένεις χωρίς “προστάτες”…” 

Εκτίμησε πάντως ότι μετά την εκλογή Τραμπ, όχι μόνο μπορούν να κλείσουν τα σύνορα, αλλά και ότι η Ελλάδα μπορεί να απομονώσει την Τουρκία η οποία επιχειρεί να υφαρπάξει τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων στις ΑΟΖ της Ελλάδας και της Κύπρου, ενώ η ίδια είναι ενεργειακός εταίρος της Ρωσίας.

Στη Συρία έπεσε ένα καθεστώς, αλλά άνοιξε ο «ασκός του Αιόλου» Κι εμείς εδώ … πανηγυρίζουμε”, σχολίασε επίσης ο κ. Σαμαράς.

“Η Τουρκία στηρίζει τους τζιχαντιστές και χτυπάει τους Κούρδους. Ενώ το Ισραήλ θεωρεί απειλή τους τζιχαντιστές και στηρίζει τους Κούρδους. Σε μια σύγκρουση ανάμεσά τους, εμείς με ποιόν θα είμαστε;” διερωτήθηκε επίσης.

Χολή για τη Διακήρυξη των Αθηνών

Ο κ. Σαμαράς υποστήριξε ότι: “Υιοθετούμε, υποτίθεται, την αποτροπή και εφαρμόζουμε στην πράξη το αντίθετο της αποτροπής: Τον κατευνασμό”. 

Σχολίασε βιτριολικά ότι: “Υπογράφουμε “Διακηρύξεις περί Φιλίας” με την Τουρκία, τη στιγμή που η Τουρκία έχει δημιουργήσει νέα “τετελεσμένα” σε βάρος μας: Το “τουρκολυβικό μνημόνιο…

Η Τουρκία καταπατά έξω από την Κάσο, τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, δηλαδή την ΑΟΖ που εμείς έχουμε διακηρύξει και οριοθετήσει με την Αίγυπτο – παρόλα αυτά εξακολουθούμε να μιλάμε για “φιλία” με την Τουρκία”. 

Έθεσε δε το ερώτημα: “Γιατί ενημέρωσε το Ιταλικό πλοίο την Τουρκία για εργασίες σε διακηρυγμένη ελληνική ΑΟΖ; Ξέρει μήπως κάποιος από την ελληνική κυβέρνηση να μας πει ή .. «όλα καλά»;” 

Ο πρώην πρωθυπουργός συνέχισε λέγοντας: “Οι Τούρκοι επίσημοι, σε όλους τους τόνους, μιλούν συνεχώς για απο-στρατιωτικοποίηση των νησιών μας και για ελληνικά νησιά που λένε ότι τους έχουμε κλέψει, αλλά εμείς εξακολουθούμε να διακηρύσσουμε τη… “φιλία” μας με την Τουρκία.” 

Είπε επίσης: Δηλώνουμε ότι “κόκκινη γραμμή” για μας είναι τα 6 μίλια γύρω από τα νησιά μας. Δηλαδή, η ζώνη κυριαρχίας. Κι αφήνουμε έξω τα κυριαρχικά μας δικαιώματα. Δηλαδή στέλνουμε το μήνυμα στην Τουρκία, ότι δεν θα αντιδράσουμε, αν καταπατήσουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα”. Για να καταλήξει: “Αυτό δεν είναι αποτροπή, είναι ο ορισμός του κατευνασμού.” 

Να υιοθετήσει η κυβέρνηση το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό

Μετά τον κ.Καραμανλή και ο κ. Σαμαράς κάλεσε την κυβέρνηση να υιοθετήσει το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό με βάση το Χάρτη της Σεβίλλης. Ο κ.Σαμαράς άφησε όμως και αιχμές γιατί το θέμα αυτό δεν έχει προχωρήσει.

“Από το 2003 υφίσταται ο λεγόμενος “Χάρτης της Σεβίλλης” που συντάχθηκε κατά παραγγελία της Κομισιόν από ξένους ειδικούς. Και αποτυπώνει λεπτομερώς τα όρια της Ελληνικής Δικαιοδοσίας σε θαλάσσιες ζώνες, άρα και σε ΑΟΖ. Όπως τα προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, του 1982. Δεν ήταν, όμως, τότε “επίσημο” έγγραφο της Ευρώπης”, είπε ο πρώην πρωθυπουργός.

“Το 2014, κατά την Ελληνική Προεδρία, ζήτησα με ευθύνη της Κομισιόν να δημιουργηθούν επίσημοι Χάρτες για την πλήρη θαλάσσια δικαιοδοσία όλων των χωρών-μελών. Πράγματι, ένα χρόνο αργότερα, το 2015, η Κομισιόν έβγαλε τους σχετικούς χάρτες που συμπίπτουν απόλυτα, με το Χάρτη της Σεβίλλης. Που ονομάζεται πλέον Χάρτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης”, συνέχισε ο κ. Σαμαράς.

Σήμερα που η Κομισιόν καλεί την Ελλάδα να υιοθετήσει το Θαλάσσιο Χωροταξικό Σχεδιασμό, που περιλαμβάνει τα θαλάσσια πάρκα, όπως τον προβλέπει το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας, δηλαδή με τα νησιά μας να έχουν πλήρη επήρεια, η Τουρκία διαμαρτύρεται έντονα. Και η Ελλάδα…αρνείται αμήχανα να προχωρήσει”, πρόσθεσε και σχολίασε: “Αντί να κάνουμε “σημαία” μας τον Χάρτη που μας κατοχυρώνει πλήρως, κάνουμε πως δεν καταλαβαίνουμε, για να μην “ερεθίσουμε” την Τουρκία. Η οποία ζητάει συνεκμετάλλευση, κι εμείς απλώς παίζουμε φοβικά το παιχνίδι της καθυστέρησης.”

Η απάντηση στο ερώτημα γιατί και εκείνος δεν ανακήρυξε ΑΟΖ

Στην επισήμανση πάντως πως ούτε και ο ίδιος είχε ανακηρύξει ΑΟΖ, ο κ. Σαμαράς δεν απάντησε ευθέως αλλά επικαλέστηκε ότι: “Το  2011 ήμουν ο μόνος αρχηγός που έθεσε στη Βουλή θέμα για ΑΟΖ. 17 άδειες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων δώσαμε εντός της ΑΟΖ μας. Έκτοτε, το παραμικρό. Στη δύσκολη ώρα των μνημονίων, το 2012 αμέσως μετά την εκλογή μου, απέτρεψα τη διεξαγωγή τουρκικών ερευνών κάτω από την Κάσο.” 

Μάλιστα υποστήριξε εμμέσως πλην σαφώς ότι η Άγκυρα δεν τολμούσε να προκαλέσει επί των δικών του ημερών και ότι η γαλάζια πατρίδα οφείλεται στην “κατευναστική” όπως τη χαρακτηρίζει στάση της σημερινής κυβέρνησης.

“Η Τουρκία τότε δεν τόλμησε να κάνει ο,τιδήποτε. Σε μία εποχή που δεν είχε τολμήσει ούτε τουρκολιβυκό σύμφωνο, ούτε Αμμόχωστο, ούτε τζαμί την Αγία Σοφία, ούτε υπήρχε γαλάζια πατρίδα και αποστρατιωτικοποίηση νησιών”, είπε χαρακτηριστικά.

“Ήρεμα νερά έχουμε γιατί μας προκαλούν και κοιτάμε αλλού”

Ο πρώην πρωθυπουργός αμφισβήτησε επίσης τα “ήρεμα νερά” με την Τουρκία. “Τι κέρδισε η Ελλάδα από τη διακήρυξη περί Φιλίας με την Τουρκία; Είχαμε λέει ήρεμα νερά… στον “αέρα”. Δηλαδή δεν είχαμε πολλές παραβιάσεις τουρκικών αεροσκαφών”, ανέφερε και πρόσθεσε:

“Αλλά είχαμε αλλεπάλληλες τουρκικές Navtex και τη σοβαρότατη πρόκληση έξω από την Κάσο, μαζί με τις αλλεπάλληλες και προκλητικότερες από ποτέ δηλώσεις.” 

Ο κ. Σαμαράς επομένως υποστήριξε ότι: “Τα “ήρεμα” νερά παρέμεναν “ήρεμα”, γιατί αυτοί μας προκαλούσαν ανοικτά κι εμείς κοιτάζαμε αλλού.”

Σημείωσε στη συνέχεια: “Η κυβέρνηση μας βεβαιώνει ότι -εδώ και μήνες- συζητείται η μοναδική διαφορά μας με την Τουρκία, η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών. Όμως την ίδια ώρα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μας διαψεύδει με συνεχείς δηλώσεις λέγοντας ότι συζητούνται τα πάντα και μάλιστα από την πίσω πόρτα.” 

Και πρόσθεσε: “Υπουργός Εξωτερικών έχω κάνει. Και διερωτώμαι: αν πράγματι συζητιέται κάθε φορά μεταξύ των δύο ΥΠΕΞ η επίλυση της μιάς και μόνης διαφοράς, που δημόσια η Τουρκια δεν αποδέχεται, τότε τι συζητάνε κάθε τόσο οι Γεραπετρίτης-Φιντάν;”

Ο κ. Σαμαράς επέμεινε στις επιθέσεις κατά Γεραπετρίτη. “Είναι ο ίδιος ο υπουργός μας των Εξωτερικών που βγήκε και είπε ότι, προκειμένου να εξασφαλίσει τη “καλή γειτονία” και την ηρεμία με την Τουρκία, ας τον πουν… και μειοδότη”, υποστήριξε. Εξέφρασε την άποψη ότι έτσι ο ΥΠΕΞ έστειλε “το μήνυμα τόσο στην Τουρκία όσο και στην ελληνική κοινή γνώμη – μήνυμα που μόνον ανόητοι δεν μπορούνε να καταλάβουν – ότι άρχισαν πλέον να σβήνονται οι κόκκινες γραμμές μας.” Και επέμεινε ότι: “Γι’ αυτό και μόνον έπρεπε ο υπουργός Εξωτερικών να πάει σπίτι του. Τελεία και παύλα.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα