Σαν σήμερα: “Λεφτά υπάρχουν” – Η ατάκα που έμεινε στην ιστορία μισή
Ο Γιώργος Παπανδρέου εκστόμισε σαν σήμερα την ατάκα που συνόδευσε τη μνημονιακή Ελλάδα, αλλά η αλήθεια είναι ότι ο θόρυβος κάλυψε την εξήγηση που είχε δώσει για αυτό που είπε.
- 10 Σεπτεμβρίου 2020 12:44
“Εμείς δεσμευόμαστε ότι θα διεκδικήσουμε άμεσα όσα περισσότερα γίνεται για τη χρηματοδότηση της καθαρής ενέργειας, εδώ στη χώρα μας. Γιατί θέλουμε ένα περιβάλλον καθαρό, που μπορεί να βοηθήσει, να συμβάλλει ώστε τα παιδιά να ζουν εδώ χωρίς φόβο για την υγεία τους, αλλά να δοθούν και δουλειές”.
Σαν σήμερα ειπώθηκε το περίφημο “λεφτά υπάρχουν” του Γιώργου Παπανδρέου, στην προεκλογική του ομιλία στην Κοζάνη, εν όψει των εθνικών εκλογών της 4ης Οκτωβρίου 2009.
“(…) Ρωτούν συνέχεια πού θα βρείτε τα λεφτά. Λεφτά υπάρχουν αν τα διεκδικήσεις. Αν τα προσελκύσεις με επενδύσεις. Αν νοικοκυρέψεις το κράτος. Αν αξιοποιήσεις τις παραγωγικές δυνατότητες της χώρας μας. Ώστε να αβγατίσουν και να διαμορφώσουν, να δημιουργήσουν έναν νέο πλούτο. Αλλά αυτά θέλουν σχέδιο. Θέλουν σχέδιο που να υπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και όχι το συμφέρον των κομματικών παραγόντων, των ημέτερων και των ισχυρών της χώρας μας”, ήταν το ακριβές πλαίσιο μέσα στο οποίο ειπώθηκε η ατάκα που έμεινε στην ιστορία “μισή” και χαρακτήρισε τη μνημονιακή Ελλάδα.
Στη ΔΕΘ ο Γιώργος Παπανδρέου είχε επαναλάβει το “λεφτά υπάρχουν”, λέγοντας:
“Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση αυτή ήταν δυσάρεστη για την Ελλάδα, αλλά πολύ ευχάριστη για κάποιους λίγους, ημέτερους και ισχυρούς. Εγώ θα είμαι σωστός, αποτελεσματικός και δίκαιος. Όταν λέω “σωστός, αποτελεσματικός και δίκαιος” σημαίνει ότι ναι, θα χρειαστεί να συγκρουστούμε με πρακτικές και αντιλήψεις του παρελθόντος. Μία από αυτές, για την οποία σιωπά η κυβέρνηση, δεν είναι απλώς πού θα βρούμε τα λεφτά, αλλά πού πηγαίνουν τα λεφτά. Γιατί λεφτά υπάρχουν”.
Λίγους μήνες πριν την ατάκα, ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης μιλούσε από το βήμα της Βουλής προειδοποιώντας για πιθανή ανάγκη προσφυγής της χώρας στο ΔΝΤ.
Εντέλει, στις 23 Απριλίου του 2010 ο Γιώργος Παπανδρέου ως πρωθυπουργός, ανακοίνωνε, με φόντο το λιμάνι του Καστελόριζου, την υπαγωγή της Ελλάδας στο μηχανισμό στήριξης του ΔΝΤ και της Ευρωζώνης.
Έτσι, το “λεφτά υπάρχουν” γύρισε “μπούμερανγκ” για τον τότε πρωθυπουργό, και έγινε “σημαία” των κομμάτων της αντιπολίτευσης. Στα επόμενα χρόνια ο Γ. Παπανδρέου προσπάθησε να αποσαφηνίσει ότι η φράση του δεν ειπώθηκε με σκοπό ψηφοθηρικό, ωστόσο ουδέποτε κατάφερε να πείσει.