Σαντορίνη: Σύσκεψη στο Μαξίμου για τη σεισμική δραστηριότητα – Τα μέχρι τώρα δεδομένα
Διαβάζεται σε 8'Σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιείται στο Μέγαρο Μαξίμου με αντικείμενο την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη Σαντορίνη.
- 02 Φεβρουαρίου 2025 18:43
Σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη πραγματοποιείται αυτή την ώρα στο Μέγαρο Μαξίμου λόγω της έντονης σεισμικής δραστηριότητας που καταγράφεται ανοιχτά της Σαντορίνης. Υπενθυμίζεται πως, μέσα σε 48 ώρες έχουν καταγραφεί περισσότεροι από 200 σεισμοί στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού, με τη σεισμική δραστηριότητα να συνεχίζεται, θέτοντας σε κατάσταση συναγερμού τον κρατικό μηχανισμό.
Στην σύσκεψη υπό τον πρωθυπουργό συμμετέχουν ο Καθηγητής διαχείρισης φυσικών καταστροφών, πρόεδρος του Οργανισμού Αντισεισμικής Προστασίας (ΟΑΣΠ) Ευθύμιος Λέκκας, ο καθηγητής Γεωφυσικής του ΑΠΘ, Κώστας Παπαζάχος, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Δημήτριος Χούπης και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης, Βασίλης Κικίλιας.
Η έκτακτη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έχει τους εξής στόχους:
- Να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός για τον επιχειρησιακό σχεδιασμό που υπάρχει
- Να ενημερωθεί ο πρωθυπουργός από πρώτο χέρι από τους επιστήμονες αναφορικά με τις εκτιμήσεις για την σεισμική δραστηριότητα που παρουσιάζει μεγάλη έξαρση
Παράλληλα από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και πολιτικής προστασίας θα υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για τον σχεδιασμό που υπάρχει και με την συνδρομή του Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας.
Νωρίτερα σήμερα συνεδρίασαν εκ νέου η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Σεισμικού Κινδύνου και Μείωσης της Σεισμικής Διακινδύνευσης και η Μόνιμη Επιστημονική Επιτροπή Παρακολούθησης του Ελληνικού Ηφαιστειακού Τόξου του ΟΑΣΠ.
Μετά την εξέταση όλων των μέχρι τώρα δεδομένων διατυπώθηκε ομόφωνα από όλα τα μέλη των Επιτροπών ότι:
- Η σεισμική δραστηριότητα εντός της καλδέρας παραμένει σε ύφεση.
- Η σεισμική ακολουθία εξακολουθεί να είναι αυξημένη το τελευταίο 48ωρο με περισσότερους από 200 σεισμούς στην περιοχή της Ανύδρου, μεταξύ Θήρας και Αμοργού (σεισμοί με μέγιστο μέγεθος το 4,5).
- Η τρέχουσα σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή της νήσου Ανύδρου οφείλεται σε υποθαλάσσια ρήγματα με διεύθυνση ΒΑ-ΝΔ και δεν σχετίζεται με ηφαιστειακή δραστηριότητα.
Σημειώνεται πως ιδιαίτερα πυκνή είναι και η χρονική συχνότητα των σεισμών καθώς πολλές φορές δεν ξεπερνά τα δεκαπέντε-είκοσι λεπτά, εντείνοντας την ανησυχία των κατοίκων για την εκδήλωση μεγαλύτερης δόνησης, προκειμένου να εκτονωθεί το φαινόμενο.
Νέα προληπτικά μέτρα από τον δήμο Θήρας
Παράλληλα, το μεσημέρι της Κυριακής (02/02) ο δήμος Θήρας ανακοίνωσε πως προχωρά στη λήψη νέων προληπτικών μέτρων πολιτικής προστασίας. Ο Δήμος καλεί, μεταξύ άλλων, τους κατοίκους της Σαντορίνης να μην πλησιάζουν εγκαταλελειμμένα κτίρια, να μετακινούνται μέσω ασφαλών διαδρομών και σε περίπτωση ισχυρής σεισμικής δόνησης να απομακρύνονται άμεσα από τις παράκτιες περιοχές. Τα νέα προληπτικά μέτρα του δήμου Θήρας περιλαμβάνου ακόμα την άμεση κένωση των υδάτων στις πισίνες και την αποφυγή πρόσβασης και παραμονής στα λιμάνια της Αρμένης και του Κόρφου.
Επίσης, στο ειδικό σχέδιο πολιτικής προστασίας του Δήμου Θήρας, έχουν προβλεφθεί σημεία συγκέντρωσης πληθυσμού για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση αν χρειαστεί.
Συγκεκριμένα, στην ανακοίνωση του Δήμου περιλαμβάνονται τα παρακάτω σημεία:
- Για τις περιοχές: ΟΙΑ – ΦΟΙΝΙΚΙΑ – ΚΟΛΟΥΜΠΟΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΠΑΞΕΔΕΣ.
- Για τις περιοχές: ΗΜΕΡΟΒΙΓΛΙ – ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΣ στην πεδιάδα του ΒΟΥΡΒΟΥΛΟΥ.
- Για τις περιοχές: ΦΗΡΑ – ΦΗΡΟΣΤΕΦΑΝΙ – ΚΟΝΤΟΧΩΡΙ – ΚΑΡΤΕΡΑΔΟ στην πεδιάδα των ΦΗΡΩΝ μεταξύ ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΦΗΡΩΝ – ΕΞΩ ΓΥΑΛΟΥ ΚΑΡΤΕΡΑΔΟΥ.
- Για τις περιοχές: ΒΟΘΩΝΑ – ΜΕΣΣΑΡΙΑ – ΜΟΝΟΛΙΘΟ – ΕΠΙΣΚΟΠΗ ΓΩΝΙΑΣ -ΚΑΜΑΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ.
- Για τις περιοχές: ΠΥΡΓΟΣ – ΕΞΩ ΓΩΝΙΑ – ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΑ του ΠΥΡΓΟΥ και ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ του ΜΕΓΑΛΟΧΩΡΙΟΥ.
- Για τις περιοχές: ΕΜΠΟΡΕΙΟ – ΠΕΡΙΣΣΑ – ΒΛΥΧΑΔΑ – ΑΓ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ στην ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ –ΠΕΔΙΑΔΑ ΒΟΡΕΙΟΔΥΤΙΚΑ ΤΟΥ ΕΜΠΟΡΕΙΟΥ.
- Για τις περιοχές: ΑΚΡΩΤΗΡΙ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΝΟΤΙΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ ΤΟΥ ΑΚΡΩΤΗΡΙΟΥ
- Για την περιοχή της ΘΗΡΑΣΙΑΣ στην ΠΕΔΙΑΔΑ ΜΕΤΑΞΥ ΧΩΡΙΟΥ ΜΑΝΩΛΑΣ ΚΑΙ ΧΩΡΙΟΥ ΠΟΤΑΜΟΣ.
Αντίστοιχη ανακοίνωση εξέδωσε και ο δήμος Αμοργού ενημερώνοντας του κατοίκους για τους χώρους συγκέντρωσης ανά οικισμό σε περίπτωση ανάγκης
- Χώρα Αμοργού : 1)Μεγάλο πάρκινγκ πριν το ελικοδρόμιο, 2) Γήπεδο-πάρκινγκ Καλογερικού
- Κατάπολα: 1) Χώρος πάρκινγκ πλησίον ελαιοτριβείου και ΔΕΗ στο Ραχίδι, 2) Πέρα Ραχίδι
- Όρμος & Ποταμός Αιγιάλης: o χώρος των Πρακτορείων Μεταφορών πριν την διασταύρωση Θολαρίων-Λαγκάδας
- Θολάρια: Πλατεία Θολαρίων
- Λαγκάδα: 1) Πάρκινγκ Καμινάκι, 2) Πάρκινγκ Άνω Πλατείας
- Καμάρι: Παιδική Χαρά
- Βρούτση: Πάρκινγκ “Γιωργαλίνι”
- Κολοφάνα- Καλοταρίτισσα: Προαύλειος Χώρος Αγ. Παρασκευής(πάρκινγκ)
- Αρκεσίνη στη πλατεία στον Συνεταιρισμό(Διστρατα) & στη πλατεία Ραχούλας
Επιπλέον, ο δήμος Αμοργού ανέφερε πως:
- Συνίσταται στους κατοίκους σήμερα Κυριακή 02/02/2025 και αύριο Δευτέρα 03/02/2025 να απομακρύνουν τα οχήματά σας από τους χερσαίους χώρους Λιμένων Καταπόλων και Αιγιάλης και την παραλιακή οδό αυτών.
- Συνίσταται επίσης στα αλιευτικά και ερασιτεχνικά σκάφη να παραμείνουν ελλιμενισμένα για τις επόμενες 24 ώρες και να μην αποπλεύσουν.
- Συνίσταται η αποφυγή μετακινήσεων ιδιαίτερα κοντά σε επικίνδυνα & ετοιμόρροπα κτίρια και σε παραλίες, ιδιαίτερα στις νότιες παραλίες και στην παραλία της Καλοταρίτισσας που είναι πλησιέστερη στη σεισμογενή περιοχή.
- Σε περίπτωση τσουνάμι θα ειδοποιηθείτε με μήνυμα της πολιτικής προστασίας (112) αλλά και από κωδωνοκρουσίες στους ενοριακούς ναούς. Αν βρίσκεστε σε περιοχή παραθαλάσσια με χαμηλό υψόμετρο Παρότι δεν προκαλούν τσουνάμι όλοι οι σεισμοί μείνετε σε εγρήγορση.
- Παρατηρείστε αν υπάρχει σημαντική αύξηση ή πτώση της στάθμης του ύδατος, γεγονός που αποτελεί φυσική προειδοποίηση.
- Απομακρυνθείτε από τη θάλασσα και κατευθυνθείτε σε περιοχές της ενδοχώρας με μεγαλύτερο υψόμετρο. Ένα τσουνάμι μικρού μεγέθους σε ένα σημείο της ακτής μπορεί να μεταβληθεί σε μεγάλο τσουνάμι, σε απόσταση χιλιομέτρων.
- Μείνετε μακριά από την ακτή. Το τσουνάμι δεν αποτελείται μόνο από ένα μόνο κύμα αλλά από μια σειρά από κύματα οπότε επιστρέψτε μόνο αφού ενημερωθείτε από τις αρμόδιες Aρχές ότι δεν υπάρχει κίνδυνος.
- Μην πλησιάζετε τις ακτές για να παρακολουθήσετε ένα επερχόμενο τσουνάμι. Όταν το δείτε ίσως είναι αργά για να το αποφύγετε.
“Nα μην δημιουργούνται μύθοι” για τον σεισμό, λέει ο δήμαρχος Θήρας
Στη Σαντορίνη, πέρα από τα προληπτικά μέτρα που ισχύουν, έχουν μεταβεί -επίσης για προληπτικούς λόγους- 10 άτομα από την ΕΜΑΚ και 16 από την ΕΜΟΔΕ (Ειδική Μονάδα Δασικών Επιχειρήσεων).
Σε συνέντευξή του πάντως στον τοπικό τηλεοπτικό σταθμό του νησιού Volcano TV,ο δήμαρχος της Θήρας εμφανίστηκε καθησυχαστικός, χαρακτηρίζοντας, μάλιστα, περιττή την εντολή για αποστολή της ΕΜΑΚ στο νησί. “Πιθανώς είναι υπερβολή (σ.σ. τα μέτρα που ελήφθησαν χθες, όπως για παράδειγμα τα κλειστά σχολεία τη Δευτέρα 03/02/2025, που δεν ήταν απόφαση του δήμου) […] Μετά τα γεγονότα στο Μάτι ή τα Τέμπη, υπάρχει μεγαλύτερος φόβος και για αυτό λαμβάνονται πιο αυστηρά μέτρα από αυτά που θα λαμβάναμε πριν […] Το ότι βγήκαν χθες οχήματα της Πυροσβεστικής ή ότι η ΕΜΑΚ έφτασε στο νησί, θεωρώ ότι ήταν εκ του περισσού. Αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχει κίνδυνος για όλα τα νησιά ή ότι κινδυνεύουν το ίδιο όλα τα νησιά”.
Τόνισε επίσης πως οι κάτοικοι της Σαντορίνης και οι Έλληνες πολίτες πρέπει να ακούνε και να λαμβάνουν υπόψιν τους μόνο τις έγκυρες ενημερώσεις των επιστημόνων. “Έχουμε την ενεργοποίηση του ρήγματος που βρίσκεται ανατολικά βορειανατολικά της Σαντορίνης και αυτό διαφοροποίησε τα πράγματα. Δεν είναι ηφαιστειακής προέλευσης οι σεισμοί που αισθανόμαστε τώρα, αντιθέτως οι σεισμοί στην Καλδέρα έχουν κοπάσει και έχουμε τους σεισμούς που άλλους αισθανόμαστε και άλλους όχι […] Οι σεισμοί αυτοί είναι μέχρι 4,5 Ρίχτερ, είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με τους επιστήμονες και εκείνοι δεν προβλέπουν έναν πολύ μεγάλο σεισμό, καθώς για να ‘φορτώσει’ το ρήγμα πρέπει να περάσουν πολλά χρόνια. Αν υποθέσουμε όμως ότι μπορεί να εκτονωθεί σε λίγες ημέρες και να δώσει έναν σεισμό 6 Ρίχτερ, οι ζημιές που θα πάθουμε δεν θα είναι μεγάλες“
Ο κ. Ζώρζος επανέλαβε πως δεν πρέπει “να μην δημιουργούνται μύθοι” για τον σεισμό, καθησυχάζοντας τους πολίτες ότι δεν υπάρχει φόβος από τα ηφαίστεια. Ερωτηθείς αν υπάρχει σχέδιο εγκατάλειψης του νησιού, ο δήμαρχος της Θήρας απάντησε κατηγορηματικά πως δεν υπάρχει κανένα τέτοιο σενάριο, αν και υπάρχουν τα αντίστοιχα σχέδια, όμως “πού έχουν εγκαταλείψει έναν τόπο; Πουθενά! Δεν πρόκειται να γίνει εκκένωση του νησιού, ακόμα και σε έναν ισχυρό σεισμό, εκκένωση δεν θα γίνει“.
To EKΑΒ ενισχύει τις δυνάμεις του σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο
Στο πλαίσιο της διαρκούς επιχειρησιακής ετοιμότητας και της προληπτικής ενίσχυσης των μηχανισμών άμεσης ανταπόκρισης, το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ), ως επιχειρησιακός βραχίονας του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, προχωρά στη στοχευμένη ενίσχυση των δυνάμεών του στις νήσους Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο.
Συγκεκριμένα, οι δυνάμεις των Τομέων του ΕΚΑΒ σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ίο ενισχύονται από ομάδα του Ειδικού Τμήματος Ιατρικής Καταστροφών (ΕΤΙΚ-ΕΚΑΒ), αποτελούμενη από ιατρό και διασώστες με τον απαραίτητο ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό, καθώς και από επιπλέον διασώστες και ασθενοφόρα οχήματα.
Παράλληλα, το Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ) και το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ-ΕΚΑΒ) βρίσκονται σε αυξημένη επιχειρησιακή ετοιμότητα, διασφαλίζοντας τον συνεχή συντονισμό και την άμεση ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών.
Το ΕΚΑΒ και οι αρμόδιες αρχές παραμένουν σε ετοιμότητα, με βασικό μέλημα την προστασία της δημόσιας υγείας και την αποτελεσματική διαχείριση κάθε έκτακτης ανάγκης.