Σαντορινιός: Κροκοδείλια τα δάκρυα της ΝΔ για το Σαρωνικό
Ο υφυπουργός Ναυτιλίας σχολίασε την απουσία της ΝΔ από την συνεδρίαση της κοινοβουλευτικής επιτροπής όπου παρουσιάστηκε η έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ για την απορρύπανση του Σαρωνικού
- 27 Απριλίου 2018 16:52
Την ηχηρή απουσία των βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας από τη σημερινή συνεδρίαση της υποεπιτροπής υδάτινων πόρων της Βουλής όπου παρουσιάστηκε η μελέτη του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ) για την απορρύπανση του Σαρωνικού από το ναυάγιο του Αγία Ζώνη ΙΙ, στηλίτευσε ο υφυπουργός Ναυτιλίας, Νεκτάριος Σαντορινιός.
Ο κ. Σαντορινιός θύμισε την παρουσία πολυάριθμων βουλευτών της ΝΔ αλλά και του ίδιου του κ. Μητσοτάκη σε αντίστοιχη συνεδρίαση της Βουλής τον Σεπτέμβριο από όπου η αξιωματική αντιπολίτευση εξαπέλυε σφοδρή κριτική στην κυβέρνηση για οικολογική καταστροφή. Ο υφυπουργός Ναυτιλίας κατηγόρησε την αξιωματική αντιπολίτευση ότι τότε έκανε κριτική με «πρωτοσέλιδα» και μιλούσε για «θλιβερή διαχείριση» αλλά σήμερα απουσίασε, πλην ενός βουλευτή, από τη συνεδρίαση όπου παρουσιάστηκε η επιστημονική μελέτη του ΕΛΚΕΘΕ. «Θα έπρεπε όλοι όσοι μίλησαν σε εκείνη την πρώτη Επιτροπή να είναι σήμερα εδώ για να μάθουν τι έγινε τελικά και όχι να χύνουν κροκοδείλια δάκρυα» είπε ο κ. Σαντορινιός φωτογραφίζοντας τον κ. Μητσοτάκη.
Δεν υπάρχουν σοβαρές επιδράσεις στη θάλασσα ή τις παραλίες
«Τα γενικά συμπεράσματα δείχνουν ότι δεν έχουμε σοβαρή επίδραση από το ναυάγιο, ούτε στη θάλασσα, ούτε στις παραλίες» είπε ο κ. Σαντορινικός αναφερόμενος στην μελέτη και υπενθύμισε ότι μετά την τελική έκθεση του ΕΛΚΕΘΕ απελευθερώθηκε και η τελευταία παραλία για κολύμβηση που ήταν η Σαλαμίνα. «Να πούμε στους πολίτες ότι μπορούν να κάνουν μπάνιο, κάτι που ήδη το κάνουν βέβαια» ανέφερε ο κ. Σαντορινιός και ευχαρίστησε όσους δούλεψαν στην απορρύπανση. «Πρόκειται για πολύ σημαντική δουλειά, θα γίνει αντικείμενο επιστημονικής συζήτησης σε ημερίδα» συμπλήρωσε αναφερόμενος στη μελέτη.
Υπογράμμισε, όμως, και τις συντονισμένες ενέργειες των αρχών που επέφεραν αυτό το αποτέλεσμα. «Επί δυόμισι μήνες ήμασταν κάθε ημέρα εκεί τα στελέχη του Λιμενικού Σώματος, οι εταιρείες αντιρρύπανσης, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου και βλέπαμε πως προχωράει η διαδικασία» δήλωσε ο κ. Σαντορινιός . Σημείωσε επίσης ότι για πρώτη φορά το ναυάγιο βρέθηκε εκτός της θάλασσας αφού το πλοίο ανελκύθηκε και θύμισε ότι επιβλήθηκε πολύ μεγάλο πρόστιμο 1,2 εκατ. ευρώ. Ανέφερε ακόμη ότι ο φορέας για την αποζημίωση από πετρελαϊκές κρίσεις έχει παραλάβει πάνω από 100 αιτήσεις ενδιαφερομένων που υπέστησαν ζημία από το ναυάγιο.
Οι δηλώσεις του Νεκτάριου Σαντορινιού στο Ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6:
ΕΛΚΕΘΕ: Δεν έχουν επηρεαστεί οι θαλάσσιοι οργανισμοί
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος και διευθυντής του ΕΛΚΕΘΕ, Σπυρίδων Μαυράκος, ανέφερε ότι οι κύριες επιπτώσεις του ατυχήματος περιορίστηκαν στην παράκτια ζώνη ιδιαίτερα τους τρεις πρώτους μήνες μετά τη διαρροή του πετρελαίου. «Μετά το Δεκέμβριο του 2017 φαίνεται ότι στην περιοχή δεν υπάρχουν σημαντικά ευρήματα σε ό,τι αφορά την παρουσία πετρελαϊκών υδρογονανθράκων» τόνισε και σημείωσε ότι δεν έχουν επηρεαστεί οι θαλάσσιοι οργανισμοί ενώ δεν βρέθηκαν ενδείξεις βιοσυσσώρευσης ρυπογόνων ουσιών που προέρχονται από το ναυάγιο. «Δεν διαπιστώθηκε ύπαρξη καταλοίπων πετρελαιοειδών στο θαλάσσιο πυθμένα τόσο από τις υποβρύχιες βιντεοσκοπήσεις (από 3 έως 20 μέτρα βάθος) σε μήκος 25 χιλιομέτρων όσο και από τα δείγματα των ιζημάτων που συλλέχθηκαν σε επιλεγμένα σημεία σε μεγαλύτερα βάθη (έως τα 92 μέτρα)» συμπλήρωσε.
Δεν υπάρχουν σαφείς επιδράσεις στα ψάρια του Σαρωνικού
Παράλληλα, ο εντεταλμένος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Ωκεανογραφίας του ΕΛΚΕΘΕ Κωνσταντίνος Παρινός τόνισε στην επιτροπή ότι το πρόβλημα είχε εντοπιστεί σε τρεις περιοχές: Σελήνια-Κυνοσούρα Σαλαμίνας, Ελληνικό και Γλυφάδα. «Σταδιακά και όσο εξελίσσονταν οι διαδικασίες απορρύπανσης οι συγκεντρώσεις επανήλθαν σε φυσιολογικά επίπεδα, στις αρχές Δεκεμβρίου» τόνισε. Υπογράμμισε ακόμη ότι δεν διαπιστώθηκε σαφής επίδραση του πετρελαίου στον ιστό επιλεγμένων ψαριών και ειδικά στην κουτσομούρα η οποία ζει στον πυθμένα και αποτελεί καλό δείκτη επιβάρυνσης από πετρελαιοειδή στα ιζήματα όπου διαβιεί.