Σε αναμμένα κάρβουνα στη ΝΔ για ανασχηματισμό “διαχείρισης” των Τεμπών
Διαβάζεται σε 5'Οι υπουργοί αγωνιούν και οι βουλευτές της ΝΔ προσδοκούν αλλαγές στην κυβέρνηση μετά τη συζήτηση στη Βουλή για τα Τέμπη. Το Μαξίμου καλεί την αντιπολίτευση να αποφασίσει για πρόταση δυσπιστίας ή προ ημερησίας.
- 04 Φεβρουαρίου 2025 06:08
Ο ανασχηματισμός, όπως έχει γράψει το NEWS 24/7, έρχεται πιο κοντά με στόχο τη “διαχείριση” του πολιτικού κλίματος λόγω Τεμπών. Και εν τω μεταξύ οι υπουργοί κάθονται σε αναμμένα κάρβουνα, ενώ οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας προσδοκούν μία θέση στην κυβέρνηση.
Στο επίκεντρο της σεναριολογίας για ανασχηματισμό παραμένει εκ των πραγμάτων ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας. Στο Μαξίμου φέρονται άλλωστε να έχουν ενοχληθεί από την “αφωνία” -όπως λένε κυβερνητικά στελέχη – του κ.Σταϊκούρα όλο το προηγούμενο διάστημα.
Δεν ήταν βέβαια ο μόνος υπουργός που απέφευγε να σηκώσει το βάρος της πολιτικής αντιπαράθεσης για τα Τέμπη μέχρι να δοθεί σαφής εντολή από το Μαξίμου στα κυβερνητικά στελέχη να βγουν μπροστά.
Ενδεικτικό της δυσφορίας που επικρατεί για τη στάση κορυφαίων υπουργών είναι ότι ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ, Θάνος Πλεύρης, σχολίασε (Action 24) ότι “Υπάρχουν κάποιοι υπουργοί που προτιμούν να βγαίνουν μόνο για ευχάριστα πράγματα.” Ενώ ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, δήλωσε (ΣΚΑΙ) ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει “να πάρει κεφάλια”.
Σημειωτέον ότι την τελευταία εβδομάδα και με προφανή οδηγία του Μαξίμου, σε τηλεοράσεις και ραδιόφωνα μίλησαν για τα Τέμπη, ο κ.Σταικούρας και ο υφυπουργός Βασίλης Οικονόμου, καθώς και οι υπουργοί Δικαιοσύνης Γιώργος Φλωρίδης, Οικονομικών, Κωστής Χατζηδάκης, Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης, Εργασίας Νίκη Κεραμέως, Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, Επικρατείας Μάκης Βορίδης και ο κ. Κικίλιας.
Οι υπουργοί “υπό προθεσμία”
Πάντως εκτός από τον κ.Σταϊκούρα και ο κ. Οικονόμου βρίσκεται στο στόχαστρο της κριτικής και θεωρείται πιθανόν να αποχωρήσει σε έναν ανασχηματισμό. Σημειωτέον επίσης ότι επανέρχεται ένα παλιό σενάριο για “σπάσιμο” του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στα δύο. Το σκεπτικό είναι πως έτσι η κυβέρνηση θα δώσει στίγμα ιδιαίτερης μέριμνας για τις μεταφορές.
Παρότι δε στο Μαξίμου είναι ευχαριστημένοι με την προθυμία του κ.Φλωρίδη να βγαίνει μπροστά σε κάθε ευκαιρία για τα Τέμπη, ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν έχει χειριστεί στις δημόσιες τοποθετήσεις του το ζήτημα πάντα με τον καλύτερο τρόπο. Και επιπλέον υπάρχει και η άποψη πως εάν τοποθετηθεί στο συγκεκριμένο υπουργείο ένα πρόσωπο μη πολιτικό και “κοινής αποδοχής” (πχ ένας διαπρεπής νομικός) θα έχανε η αντιπολίτευση τη δυνατότητα να κατηγορεί την κυβέρνηση για απόπειρες παρεμβάσεων στη Δικαιοσύνη.
Επίσης, παρότι το Μαξίμου δια του κυβερνητικού εκπροσώπου Παύλου Μαρινάκη διέψευσε την ερμηνεία περί αδειάσματος του Αδώνιδος Γεωργιάδη από τον πρωθυπουργό, είναι ανοιχτό εάν θα μετακινηθεί από το υπουργείο Υγείας, δεδομένης της κατάστασης στο ΕΣΥ.
Δεδομένη σε κάθε περίπτωση θεωρείται η απομάκρυνση του Χρήστου Τριαντοπούλου από την κυβέρνηση. Διότι ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας όχι μόνο βρίσκεται στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης για το λεγόμενο “μπάζωμα” του χώρου της τραγωδίας των Τεμπών. Αλλά και στο στόχαστρο των βουλευτών και στελεχών της ΝΔ στη Θεσσαλία για καθυστερήσεις στις αποζημιώσεις του Daniel και για “ύποπτες” επιδοτήσεις. Σημειωτέον ότι γαλάζια γκρίνια υπάρχει και για την ηγεσία του Αγροτικής Ανάπτυξης.
Στο κάδρο και το “επιτελικό κράτος”
Ο ανασχηματισμός μάλιστα ενδεχομένως να αγγίξει και το Μαξίμου. Μετά την αποχώρηση του Γρηγόρη Δημητριάδη και ειδικά του Σταύρου Παπασταύρου, λείπει άλλωστε από το “επιτελικό κράτος” ένας άνθρωπος “ειδικών αποστολών” για τα μεγάλα πολιτικά θέματα, πέραν της καθημερινής διαχείρισης βουλευτών και κομματικών στελεχών. Τα σενάρια επιστροφής του Γιώργου Γεραπετρίτη πάντως ενέχουν τον “κίνδυνο” να θεωρηθεί ότι ο πρωθυπουργός κάνει όπισθεν ολοταχώς στα ελληνοτουρκικά, μετά την κριτική του πρώην πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή και του διαγραφέντα πλέον Αντώνη Σαμαρά.
Εκτός από την “πολιτική διαχείριση” των Τεμπών, ένα ακόμη βασικό κριτήριο για τον ανασχηματισμό αναμενόταν ούτως ή άλλως να είναι η αντιμετώπιση των διαρροών προς τα δεξιά. Στο πλαίσιο αυτό, αναμένεται να μπουν περισσότεροι βουλευτές της “λαϊκής” δηλαδή καραμανλικής δεξιάς, αλλά και σαμαρικοί ώστε να μην κοιτάζουν προς τα… δεξιά. Στα πηγαδάκια ακούγονται τα ονόματα του Ευρυπίδη Στυλιανίδη, του Ανδρέα Κατσανιώτη, του Μίλτου Χρυσομάλλη μεταξύ άλλων.
Το Μαξίμου καλεί την αντιπολίτευση να διαλέξει: Προ ημερησίας ή πρόταση δυσπιστίας
Αλλαγές στην κυβέρνηση βέβαια δεν πρόκειται να πραγματοποιηθούν πριν την τέταρτη ψηφοφορία, στην οποία αναμένεται να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Κώστας Τασούλας, στις 12 Φεβρουαρίου. Πρέπει βέβαια να πραγματοποιηθεί και συζήτηση στη Βουλή για τα Τέμπη.
Υπενθυμίζεται ότι ήδη έχει κατατεθεί αίτημα για προ ημερησίας από ΣΥΡΙΖΑ, ΚΚΕ και Νέα Αριστερά. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Σωκράτης Φάμελλος μάλιστα με επιστολή του στον Πρόεδρο της Βουλής, Νικήτα Κακλαμάνη, ζήτησε χθες την επίσπευση της προ ημερησίας διάταξης συζήτησης για τα Τέμπη.
Ενώ εκκρεμεί η κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, καθώς το ΠΑΣΟΚ θέλει να περιμένει το πόρισμα του ΕΜΠ και πρέπει ως προς αυτό να συμπράξουν όλα τα κόμματα της κεντροαριστεράς, δεδομένου ότι απαιτούνται 50 υπογραφές.
Ο κ.Μαρινάκης πάντως κάλεσε ουσιαστικά τα κόμματα της αντιπολίτευσης να διαλέξουν προ ημερησίας ή πρόταση δυσπιστίας.
“Η αντιπολίτευση να αποφασίσει τι θέλει για να τοποθετηθούμε στη Βουλή. Μία μιλάνε για προ ημερησίας, την άλλη για δυσπιστία. Είναι δεδομένο ότι θα γίνει συζήτηση στη Βουλή. Περιμένουμε την αντιπολίτευση να αποφασίσει τι θέλει, γιατί η πρόταση δυσπιστίας είναι μία κορυφαία διαδικασία. Εχουμε πει ότι είναι δεδομένο πως δεν θα κρυφτούμε, γιατί έχουμε απαντήσεις, σε ό,τι μπορεί να απαντήσει μία κυβέρνηση, γιατί δεν είμαστε δικαιοσύνη”, είπε ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Κυβερνητικά στελέχη διευκρίνιζαν στη συνέχεια πως είτε θα κατατεθεί πρόταση δυσπιστίας, που θα αποτελέσει αφορμή για τριήμερη συζήτηση για τα Τέμπη είτε εφόσον τα κόμματα της κεντροαριστεράς δεν συνεννοηθούν τελικά, θα διεξαχθεί προ ημερησίας διάταξης συζήτηση σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών, όχι όμως και τα δύο.