Σε ανοιχτή ρήξη πλέον Μητσοτάκης – Σαμαράς

Διαβάζεται σε 5'
Αντώνης Σαμαράς - Κυριάκος Μητσοτάκης
Αντώνης Σαμαράς - Κυριάκος Μητσοτάκης EUROKINISSI

Ο πρωθυπουργός χθες στη Βουλή επιτέθηκε σε Ανδρουλάκη, “ακύρωσε” Παππά, αλλά κάρφωσε και Σαμαρά, με συνεργάτες του Μεσσήνιου να απαντούν σε υψηλούς τόνους.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης χθες στη Βουλή δεν διάλεξε μόνο κομματικό αντίπαλο στο πρόσωπο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ, Νίκου Ανδρουλάκη. Αλλά ξεκαθάρισε και ποιον θεωρεί εσωκομματικό “εχθρό”, αφήνοντας – έμμεσες- αιχμές κατά του Αντώνη Σαμαρά.

Αιχμές στις οποίες απάντησε ευθέως και σε υψηλούς τόνους ο πρώην πρωθυπουργός μέσω συνεργατών του, συνεχίζοντας μία αντιπαράθεση που λαμβάνει πλέον χαρακτηριστικά ανοιχτής ρήξης. 

Υπενθυμίζεται ότι η δήλωση Μητσοτάκη πως δεν θα χαριεντίζεται με τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκο Παππά, ερμηνεύθηκε ως έμμεση αιχμή κατά του κ. Σαμαρά. Και αυτό καθώς ο φακός είχε καταγράψει τον κ.Σαμαρά να ανταλλάσσει χειραψία και χαμόγελα με τον κ.Παππά στα βραβεία επιχειρηματικότητας του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών (ΕΕΑ).

Και ο ίδιος ο κ. Παππάς στην απάντηση του στον πρωθυπουργό σχολίασε μάλιστα ότι η αναφορά αυτή δεν απευθυνόταν στον ίδιο. Μάλιστα πρόσθεσε με νόημα απευθυνόμενος στα υπουργικά έδρανα και τον (πάλαι πότε σαμαρικό) υπουργό Επικρατείας: “Το αντιλαμβάνεστε νομίζω κ. Βορίδη”.

Η σκληρή απάντηση Σαμαρά μέσω συνεργατών

Συνεργάτες του κ.Σαμαρά στη συνέχεια υποστήριζαν ότι ο πραγματικός λόγος της επίθεσης Μητσοτάκη στον πρώην πρωθυπουργό δεν ήταν μία χειραψία σε μία κοινωνική εκδήλωση όπως έλεγαν. Έσπευδαν πάντως προς αποφυγήν παρεξηγήσεων να τονίσουν ότι η δήλωση Σαμαρά “θα τους πάω μέχρι τέλους για Novartis” ισχύει στο ακέραιο.

Οι συνεργάτες του κ.Σαμαρά απέδωσαν όμως τα “καρφιά” Μητσοτάκη σε ενόχληση για τις παρεμβάσεις του πρώην πρωθυπουργού για τα ελληνοτουρκικά και συγκεκριμένα στις τελευταίες δηλώσεις του από την Κύπρο, στις οποίες υπενθυμίζεται ότι είχε απαντήσει ο πρωθυπουργός μετά την Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

“Ο πραγματικός λόγος (σ.σ.: της επίθεσης Μητσοτάκη σε Σαμαρά) βρίσκεται στα «ήρεμα νερά» με την Τουρκία που διαταράσσονται καθημερινά πλέον, μέσα από αλλεπάλληλες προκλήσεις. Όπως αυτή μόλις τώρα, με τη νέα Navtex της Τουρκίας. Που μας ανακοίνωσε ότι όχι μόνον η Κάσος αλλά ούτε η Λέσβος ούτε και η  Χίος έχουν υφαλοκρηπίδα”, ανέφεραν και προσέθεταν:

Ας ασχοληθούμε λοιπόν με τα σοβαρά, στα σύνορά μας. Χωρίς άλλους επικίνδυνους πραγματικά χαριεντισμούς, βραχύβια «σύμφωνα φιλίας» και υποκλίσεις.”

Η διαφορετική στρατηγική του Μαξίμου απέναντι σε Σαμαρά και Καραμανλή

Από την κυβέρνηση δεν θέλησαν να δώσουν συνέχεια χθες και δεν απάντησαν στις διαρροές Σαμαρά. Άλλωστε, έλεγαν γαλάζια στελέχη, ο κ. Μητσοτάκης έστειλε το μήνυμα που ήθελε. Αλλά άπαντες στη Νέα Δημοκρατία θεωρούν δεδομένο ότι αυτό το σίριαλ θα έχει συνέχεια.

Σημειωτέον πάντως ότι το σχόλιο περί χαριεντισμών με τον κ. Παππά δεν ήταν η μόνη αποστροφή του χθεσινού λόγου του κ.Μητσοτάκη στη Βουλή που ερμηνεύθηκε ως αιχμή κατά Σαμαρά.

“Εγώ δεν αυτοδιαφημίζομαι ως πατριώτης, ούτε προβάλλω τον πατριωτισμό μου ως διαπιστευτήριο στον πολιτικό μου λόγο”, είπε επίσης ο πρωθυπουργός απαντώντας στον Κυριάκο Βελόπουλο, αλλά όπως πολλοί θεωρούν καρφώνοντας και τον κ.Σαμαρά. Επικαλέστηκε μάλιστα τη ρήση: “Ο πατριωτισμός είναι το τελευταίο καταφύγιο των απατεώνων.” 

Αντίθετα, ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή, απέναντι στο ΠΑΣΟΚ. Ο πρωθυπουργός δήλωσε ειδικότερα ότι η χώρα έσκασε στα χέρια του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος όχι μόνο έλεγε ‘λεφτά υπάρχουν’, αλλά ψήφιζε και προϋπολογισμό με αυξήσεις, τέσσερις μήνες πριν την υπαγωγή της χώρας στο μνημόνιο.

Φαίνεται λοιπόν πως στο Μαξίμου έχουν αποφασίσει ότι δεν θα διστάσουν να πάνε σε ολομέτωπο πόλεμο με τον κ.Σαμαρά εφόσον επιμείνει. Ομως δεν θέλουν να έρθουν σε ευθεία αντιπαράθεση με τον κ.Καραμανλή, που είναι ένα πρόσωπο με ευρύτερη αποδοχή και απήχηση στο χώρο της ΝΔ. Αλλά και ο οποίος έχει ασκήσει μεν σκληρή κριτική αλλά εντός πλαισίων… αστικής ευγένειας.

Ορόσημο και για τα εσωκομματικά της ΝΔ η επίσκεψη Φιντάν

Σημειωτέον ότι ο κ. Καραμανλής στις 4 Νοεμβρίου θα μιλήσει στη Θεσσαλονίκη σε παρουσίαση του βιβλίου του δηµοσιογράφου Βαγγέλη Πλάκα «Ο Κωνσταντίνος Καραµανλής και η Θεσσαλονίκη». Θα είναι η πρώτη του δημόσιο τοποθέτηση μετά την κοινή εμφάνιση με Σαμαρά στην παρουσίαση του βιβλίου του Μανώλη Κοττάκη την 1η Ιουλίου, κατά την οποια οι δυο πρώην πρωθυπουργοί άσκησαν σκληρή κριτική εφ όλης της ύλης στην κυβέρνηση Μητσοτάκη. 

Πάντως στην ίδια παρουσίαση βιβλίο στις 4 Νοεμβρίου θα μιλήσουν επίσης ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, και η γραμματέας της ΠΕ της ΝΔ Μαρία Συρεγγέλα. Επομένως θα προκαλούσε… αμηχανία τυχόν κριτική. Ωστόσο όλοι αναμένουν ότι ο κ.Καραμανλής αν μη τι άλλο θα αναφερθεί στα ελληνοτουρκικά.

Καθώς άλλωστε η παρουσίαση θα πραγματοποιηθεί τέσσερις ημέρες πριν την επίσκεψη του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Χακάν Φιντάν, στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον Έλληνα ομόλογο του Γιώργο Γεραπετρίτη. Συνάντηση κατά την οποία οι δυο ΥΠΕΞ έχουν αναλάβει να διερευνήσουν τις δυνατότητες για έναν πολιτικό διάλογο που θα μπορούσε να οδηγήσει στη Χάγη.

Ανάλογα με το πως θα πάει αυτή η επίσκεψη, πολλοί στη ΝΔ θεωρούν ότι δεν αποκλείεται να δώσει νέα αφορμή παρέμβασης στον κ.Σαμαρά, ο οποίος στην τελευταία του δημόσια τοποθέτηση την περασμένη εβδομάδα είχε αφήσει υπονοούμενα για υποχωρητικότητα στα ελληνοτουρκικά και το Κυπριακό και είχε υποστηρίξει ότι:  “Τα “ήρεμα νερά”, όταν οδηγούν σε σιωπηλή αποδοχή τετελεσμένων, φέρνουν πάντα τεράστιες φουρτούνες”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα