Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση για την εγκληματικότητα 

Σε δύσκολη θέση η κυβέρνηση για την εγκληματικότητα 
Κυριάκος Μητσοτάκης - Μιχάλης Χρυσοχοΐδης Eurokinissi

Το μπαράζ εκτελέσεων ακυρώνει το αφήγημα περί “νόμου και τάξης” και ο Χρυσοχοϊδης γίνεται στόχος στο εσωτερικό της ΝΔ, ενώ προχωρά η αστυνομία των ΑΕΙ 

Οι δύο εκτελέσεις μέσα σε ένα 24ωρο, στα Σεπόλια και στη Βάρη, φέρνουν σε λεπτή πολιτικά θέση την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η οποία προεκλογικά είχε επενδύσει στο αφήγημα περί “νόμου και τάξης”.

Η κριτική που δέχεται όμως η κυβέρνηση είναι ότι εστίασε στα Εξάρχεια, τα πανεπιστήμια, τις καταλήψεις, τις διαδηλώσεις και τις πλατείες, αλλά είχε πενιχρές επιδόσεις όσον αφορά στην αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται για άλλη μία φορά ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, ο οποίος μετά και τη δεύτερη δολοφονία χθες, επικαλέστηκε ότι κατέθεσε πρόσφατα στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, μελέτη με συγκεκριμένα στοιχεία για την εξέλιξη και διάρθρωση του οργανωμένου εγκλήματος. Επιχείρησε έτσι ουσιαστικά εμμέσως να μεταθέσει στη Δικαιοσύνη το βάρος της εξάρθρωσης της “μαφίας” μέσω της έρευνας για τη νομιμοποίηση μαύρου χρήματος. Και δήλωσε με στόμφο ότι θα ξεκινήσει πόλεμο με τη “μαφία”. Όμως εν τω μεταξύ έχει να αντιμετωπίσει και ενδοκυβερνητικό πόλεμο.

Ο κ. Χρυσοχοϊδης, που φιλοδοξεί να ενταχθεί στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο είτε της Α Αθήνας είτε του Δυτικού Τομέα στις επόμενες εκλογές, έχει ούτως ή άλλως πολλές αντιπάθειες στο εσωτερικό της ΝΔ και λόγω πολιτικής καταγωγής, αλλά έχει και “εχθρούς” και μέσα στο Μαξίμου. Ωστόσο είναι επίσης γεγονός ότι από “υπερυπουργός” που ήταν αρχικά, έχασε πρώτα τις αρμοδιότητες για τη μετανάστευση, που πήγαν στο Μεταναστευτικής Πολιτικής και το Νότη Μηταράκη, μετά τις αρμοδιότητες για την πολιτική προστασία με την αναβάθμιση του Νίκου Χαρδαλιά και σιωπηρά πολλές αρμοδιότητες για την Αστυνομία, καθώς ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου έχει άριστες σχέσεις με το Μαξίμου.

Πολλοί στη γαλάζια “πιάτσα” αναρωτήθηκαν μάλιστα χθες εάν ο ανασχηματισμός, που δεν θεωρείται απίθανος εν όψει της επετείου των δύο χρόνων από την εκλογική νίκη του 2019, επισπευσθεί προκειμένου να απομακρυνθεί με εύσχημο (ή λιγότερο εύσχημο) τρόπο ο κ. Χρυσοχοϊδης.

Δεν έχουν ξεχάσει άλλωστε όλοι στη ΝΔ την περίφημη δήλωση Χρυσοχοϊδη επί κυβέρνησης Καραμανλή πως “η Αθήνα έγινε Καμπούλ”.

Όμως το ζήτημα δεν είναι προσωπικό και δεν αφορά μόνο τον κ.Χρυσοχοϊδη, καθώς το θέμα της ασφάλειας και της εγκληματικότητας βρίσκεται ψηλά στην ιεράρχηση της βάσης της ΝΔ. Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη πάντως χθες επικαλέστηκε ότι αυτού του τύπου τα άγρια εγκλήματα όπως στη Βάρη συνταράσσουν την κοινή γνώμη, ακριβώς επειδή είναι λίγα. Και ότι η Ελλάδα παραμένει σταθερά στο τέλος κάθε σχετικής λίστας του ΟΗΕ και της Ευρώπης στους δείκτες εγκληματικότητας.

Ενδιαφέρον έχει το γεγονός ότι μετά από διαρροές, που έφεραν την κυβέρνηση να έχει βάλει στο συρτάρι την πανεπιστημιακή αστυνομία, αναρτήθηκε χθες η προκήρυξη για τις σχετικές προσλήψεις, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να “παίρνει πάνω του” την υλοποίηση της σχετικής προεκλογικής δέσμευσης της ΝΔ χωρίς άλλες καθυστερήσεις, μιλώντας στο υπουργικό συμβούλιο, ώστε η κυβέρνηση να δείξει ότι τουλάχιστον αντιμετωπίζει την “ανομία στα ΑΕΙ”.

Είναι αλήθεια όμως ότι και στο εσωτερικό της κυβέρνησης υπάρχουν πολλές ενστάσεις για το θέμα της Αστυνομίας στα ΑΕΙ και ότι όντως υπήρξαν εισηγήσεις να μείνει στα χαρτιά ο σχετικός νόμος, όχι μόνο για να αποφευχθούν αντιδράσεις, αλλά και γιατί οι πιο σώφρονες αντιλαμβάνονται τους κινδύνους.

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα