Σε εξέλιξη η συζήτηση για την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης – LIVE ΕΙΚΟΝΑ
Διαβάζεται σε 3'Ξεκίνησε το απόγευμα της Τρίτης η συζήτηση στη Βουλή για την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης. Παρακολουθείστε LIVE.
- 26 Μαρτίου 2024 19:06
Σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση στη Βουλή γύρω από την πρόταση δυσπιστίας εναντίον της κυβέρνησης, που κατέθεσε στον πρόεδρο τη Βουλής, Κωνσταντίνο Τασούλα, λίγο πριν τις 17:00 της Τρίτης (26/3) ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης στον απόηχο του δημοσιεύματος του “Βήματος της Κυριακής” περί αλλοίωσης των ηχητικών καταγραφών στο δυστύχημα των Τεμπών.
Στο κείμενο της πρότασης δυσπιστίας, το οποίο υπογράφουν 83 βουλευτές από το ΠΑΣΟΚ, τον ΣΥΡΙΖΑ, τη Νέα Αριστερά και την Πλεύση Ελευθερίας γίνεται αναφορά όχι μόνο στα Τέμπη, αλλά και σε θέματα κράτους δικαίου, στις υποκλοπές και στην υπόθεση των emails της Αννας Μισέλ Ασημακοπούλου.
Η συζήτηση θα διαρκέσει τρεις ημέρες και αναμένεται να ολοκληρωθεί αργά το βράδυ της Πέμπτης.
Θα λήξει με ονομαστική ψηφοφορία στην οποία η κυβέρνηση καλείται να συσπειρώσει τους 158 βουλευτές της, αφού οποιαδήποτε άλλη κατάληξη θα αποτελέσει σημαντικό πολιτικό πλήγμα.
Δείτε live τη συζήτηση στη Βουλή
Στην πρόταση δυσπιστίας γίνεται λόγος, μεταξύ άλλων, για «εγκληματική και μεθοδευμένη προσπάθεια συγκάλυψης της υπόθεσης των Τεμπών και της δημιουργίας ενός πέπλου προστασίας συγκεκριμένων προσώπων».
Αφορμή για την εξέλιξη αυτή υπήρξε το δημοσίευμα της εφημερίδας «Το Βήμα», στο οποίο γίνεται λόγος για μονταρισμένο ηχητικό υλικό από τις συνομιλίες των υπεύθυνων κίνησης του σιδηρόδρομου το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου, όπου έγινε το δυστύχημα στα Τέμπη.
Το πραγματικό υπόβαθρό της, όμως, είναι η εντονότατη αμφισβήτηση των κυβερνητικών χειρισμών από τους πολίτες. Στοιχείο που δίνει στην πρόταση μομφής τον χαρακτήρα της λαϊκής απαίτησης.
Αυτά ενώ μόλις πριν λίγες ημέρες η πλειοψηφία της Ν.Δ. στην Εξεταστική Επιτροπή θέλησε να επιβάλλει μέσω του πορίσματος (το οποίο ψήφισε μόνη της), την ερμηνεία πως το δυστύχημα οφείλεται αποκλειστικά σε ανθρώπινο λάθος. Όπως και το ότι δεν υφίσταται θέμα πολιτικών ευθυνών σε σειρά υπουργούς που εμπλέκονται, με πρώτο τον Κωνσταντίνο Καραμανλή.