Σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών: Η πΓΔΜ μετονομάζεται επίσημα “Βόρεια Μακεδονία”
Η κυβέρνηση των Σκοπίων ανακοίνωσε ότι σε ισχύ τίθενται και οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, τις οποίες είχε ψηφίσει η Βουλή της χώρας στις 11 Ιανουαρίου
- 12 Φεβρουαρίου 2019 20:49
Μετά την αποστολή της ρηματικής διακοίνωσης της Αθήνας προς τα Σκόπια, με την οποία η ελληνική πλευρά ενημερώνει ότι το πρωτόκολλο προσχώρησης της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ και η Συμφωνία των Πρεσπών κυρώθηκαν από την ελληνική Βουλή, η κυβέρνηση της πΓΔΜ, ανακοίνωσε το βράδυ της Τρίτης ότι από την 12η Φεβρουαρίου τίθεται σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών.
Παράλληλα, η κυβέρνηση της πΓΔΜ ανακοίνωσε ότι σε ισχύ τίθενται και οι τέσσερις τροπολογίες του Συντάγματος, τις οποίες είχε ψηφίσει η Βουλή της χώρας στις 11 Ιανουαρίου.
Οι δύο παραπάνω αποφάσεις δημοσιεύτηκαν πριν από λίγο στην «Εφημερίδα της Κυβερνήσεως». Πρακτικά, με τις αποφάσεις αυτές, επισημοποιείται η μετονομασία της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας».
Η ανακοίνωση αναρτήθηκε στην επίσημη ιστοσελίδα της κυβέρνησης (www.vlada.mk) η οποία έχει αλλάξει το λογότυπο της χώρας σε «Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας – Κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας».
Ντιμιτρόφ: Ας είναι η απαρχή μιας μακράς φιλίας
«Έχουμε μόλις ανταλλάξει την τελική ρηματική διακοίνωση. Η Συμφωνία Πρεσπών τίθεται σε ισχύ!» αναφέρει σε ανάρτησή του, στα αγγλικά, στον προσωπικό του λογαριασμό στο Twitter, ο υπουργός Εξωτερικών της γείτονος, Νίκολα Ντιμιτρόφ.
«Ας είναι σήμερα η απαρχή μιας μακράς φιλίας μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε το παρελθόν μας, αλλά μπορούμε και θα διαμορφώσουμε το μέλλον της φιλίας, της εταιρικής σχέσης και της συνεργασίας μας», συμπληρώνει.
Κατρούγκαλος: Ξεκινά νέα εποχή σταθερότητας και ειρήνης
Η δήλωση Ντιμιτρόφ έγινε retweet από το Γ. Κατρούγκαλο που αναφέρει στη δική του ανάρτηση: «Με την ανταλλαγή των ρηματικών διακοινώσεων τέθηκε σε ισχύ η Συμφωνία των Πρεσπών. Ξεκινά μια νέα εποχή σταθερότητας και ειρήνης στην περιοχή, φιλίας και συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία».