Σε καταψήφιση του νομοσχεδίου για την ιθαγένεια επιμένουν οι ΑΝΕΛ, εάν δεν γίνουν αλλαγές
Αναταραχή στην κυβέρνηση προκαλεί ο νόμος για την ιθαγένεια. Οι ΑΝΕΛ έχουν ζητήσει διορθώσεις στα άρθρα 1,7,8 και 10 του νομοσχεδίου
- 15 Ιουνίου 2015 06:40
Σε καταψήφιση του νομοσχεδίου για την τροποποίηση των διατάξεων του Κώδικα Ελληνικής Ιθαγένειας και διατάξεων που ρυθμίζουν θέματα μεταναστευτικής νομοθεσίας επιμένουν οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, εάν δεν γίνουν διορθώσεις στα άρθρα 1,7,8 και 10, όπως έχει αποφασίσει ομόφωνα η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος του Πάνου Καμμένου.
Τα συγκεκριμένα άρθρα καταψήφισε την Παρασκευή στην κοινή διαρκή επιτροπή της Βουλής, στην οποία συζητήθηκε το σχέδιο νόμου, ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Νίκος Μαυραγάνης, ενώ ψήφισε υπέρ των υπόλοιπων άρθρων.
Ο κυβερνητικός εταίρος θέλοντας να διαφοροποιηθεί από το ΣΥΡΙΖΑ σε θέματα ιθαγένειας και μεταναστευτικής πολιτικής προκειμένου να ικανοποιήσει το δικό του, πιο συντηρητικό, εκλογικό ακροατήριο, έχει ζητήσει από την αρμόδια υπουργό να αλλάξει το νομοσχέδιο, απειλώντας ότι διαφορετικά δε θα το ψηφίσει- αν και αυτό βέβαια μπορεί να περάσει με τις ψήφους άλλων κομμάτων της αντιπολίτευσης.
Η αντίθεση των ΑΝΕΛ επικεντρώνεται κυρίως σε ρυθμίσεις που αφορούν:
Στη χορήγηση ιθαγένειας σε τέκνα αλλοδαπών (που διαμένουν νόμιμα επί πενταετία) τα οποια έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα με μόνη την εγγραφή τους στην Α’ δημοτικού. Ο κυβερνητικός εταίρος ζητά ως προϋπόθεση τα παιδιά να παρακολουθήσουν πρώτα την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση .
Στη χορήγηση ιθαγένειας σε τέκνα αλλοδαπών (που δεν διαμένουν νόμιμα επί πενταετία) τα οποία έχουν γεννηθεί στην Ελλάδα με μόνη τη συμπλήρωση δεκαετούς νόμιμης παραμονής του γονέα, χωρίς τα παιδιά αυτά να πρέπει πρώτα να φοιτήσουν σε ελληνικό σχολείο πρωτοβάθμιας ή δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.
Στη νομοθετική εξουσιοδότηση που παρέχεται στον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών να τροποποιεί, αντικαθιστά ή και να καταργεί ακόμη τους τίτλους διαμονής του γονέα ,που αποτελούν προϋπόθεση για την κτήση της ιθαγένειας από το τέκνο του, τίτλους που προβλέπει το ίδιο το νομοσχέδιο. Η διαφωνία των ΑΝΕΛ έγκειται ειδικότερα στο ότι η Βουλή θα ψηφίσει ουσιαστικές προϋποθέσεις για τη χορήγηση της ιθαγένειας και αυτές θα μπορούν να αλλάζουν με μόνη την απόφαση κάποιου υπουργού κατά την κρίση του.
Στη δυνατότητα για θεμελίωση του δικαιώματος για κτήση της ιθαγένειας λόγω φοίτησης σε ελληνικό σχολείο για ενήλικο μέχρι 23 ετών. Οι ΑΝΕΛ ζητούν το ηλικιακό όριο να τεθεί στα 21 έτη.
Στη νομοθετική εξουσιοδότηση που παρέχεται στον εκάστοτε υπουργό Εσωτερικών να τροποποιεί ή και να καταργεί ακόμη τα αναγκαία έγγραφα για την υποβολή της αίτησης κτήσης της ιθαγένειας.
Στην αναγνώριση ελευθερίας συνεταιρίζεσθαι στους αλλοδαπούς κατόχους ενιαίας άδειας και στους εποχικά εργαζόμενους αλλοδαπούς. Οι ΑΝΕΛ υποστηρίζουν ότι έτσι προκύπτει κίνδυνος δημιουργίας εθνικιστικών γκέτο στη χώρα.
Στην πρόβλεψη για χορήγηση επιδομάτων στέγης, διαβίωσης, σπουδών και την επαγγελματική κατάρτιση των εποχικά εργαζόμενων αλλοδαπών.
Στη δυνατότητα έκδοσης Κοινής Υπουργικής Απόφασης για καθορισμό περιοχών της χώρας, τομέων απασχόλησης καθώς και του εργασιακού και ασφαλιστικού καθεστώτος αλλοδαπών των οποίων έχει αναβληθεί η απομάκρυνση, ανοίγοντας έτσι κατά τους ΑΝΕΛ δρόμο για τη δημιουργία ειδικών οικονομικών ζωνών στην Ελλάδα.