Σε κλίμα έντασης η κατάθεση Γεωργιάδη στην Εξεταστική για την Υγεία

Σε κλίμα έντασης η κατάθεση Γεωργιάδη στην Εξεταστική για την Υγεία
Εξέταση του πρώην υπουργού Υγείας Άδωνι Γεωργιάδη στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τη διερεύνηση σκανδάλων στο χώρο της Υγείας κατά τα έτη 1997- 2014, την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου 2018. (EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ) Eurokinissi

Στη σκιά των αποκαλύψεων για το σκάνδαλο Novartis ολοκληρώθηκε για σήμερα η κατάθεση του αντιπροέδρου της ΝΔ - 'Παραιτούμαι από το τραπεζικό μου απόρρητο' δήλωσε ενώπιον της Επιτροπής

Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής που διερευνά τα σκάνδαλα στο χώρο της Υγείας κατέθετε επί ώρες σήμερα  ο αντιπρόεδρος της ΝΔ  Άδωνις Γεωργιάδης. Η κατάθεσή του διακόπηκε λίγα λεπτά πριν ολοκληρώθηκε για σήμερα και η κατάθεση θα συνεχισθεί το πρωί της Πέμπτης.

Δήλωση με την οποία παραιτείται από το τραπεζικό του απόρρητο έκανε κατά την εξέτασή του από την Επιτροπή ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. Παράλληλα, ισχυρίσθηκε ότι ηχητικό ντοκουμέντο που έφερε συνεργάτη του να ζητάει για λογαριασμό του κ.Γεωργιάδη συγκεκριμένες ρουσφετολογικές προσλήψεις στο ΚΕΕΛΠΝΟ είναι πλαστογραφημένο- ‘αποτελεί προϊόν συρραφής’- και επικαλέσθηκε σχετικά έκθεση των Εγκληματολογικών Εργαστηρίων της ΕΛΑΣ, που ωστόσο δεν έχει φθάσει ακόμη στη Βουλή, αν και έχει ημερομηνία του περασμένου Νοεμβρίου. Ο κ.Γεωργιάδης για μια ακόμη φορά απέδωσε την υπόθεση σε σκευωρία σε βάρος του από τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη.

Η συνεδρίαση της Επιτροπής ξεκίνησε σε κλίμα έντασης με αφορμή τα όσα έχουν γίνει γνωστά το τελευταίο 24ωρο για την υπόθεση Novartis με πρωταγωνιστές την κ.Εύη Χριστοφιλοπούλου από τη ΔΗΣΥ, την Αννέτα Καββαδία από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Νότη Μηταράκη από τη ΝΔ.

Παίρνοντας το λόγο ο κ.Γεωργιάδης θέλησε να κάνει δύο εισαγωγικές, όπως είπε, δηλώσεις. ‘Θέτω στη διάθεσή σας όλα τα στοιχεία των κινήσεων των λογαριασμών μου”, είπε ο κ.Γεωργιάδης και πρόσθεσε ότι παραιτείται του τραπεζικού απορρήτου, δίνοντας εγγράφως σχετική άδεια στην Εξεταστική Επιτροπή. Η δεύτερη δήλωση του κ.Γεωργιάδη αφορούσε πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της εφημερίδας Documento για την πώληση ημερολογίων και αναρωτήθηκε εάν δήλωση του προέδρου της Επιτροπής κ.Μπαλωμενάκη που προσκομίσθηκε σε δικαστήριο του κ.Γεωργιάδη απέναντι στον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη εκφράζει και την επιτροπή. “Πρόκειται για εταιρεία του αδελφού μου, πώς με εμπλέκετε; ρώτησε τον κ.Μπαλωμενάκη. Η δήλωση του κ.Γεωργιάδη προκάλεσε αντιδράσεις από μέλη της Επιτροπής που ρώτησαν εάν αυτή η δήλωση υπογράφεται από τον κ.Μπαλωμενάκη υπό την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής. “Επιφυλάσσομαι να το δω ξανά αυτό” είπε ο πρόεδρος της Επιτροπής. “Προσωπική ήταν η επιστολή, όχι ως επιτροπή”, είπε ο κ.Μπαλωμενάκης. “Διασύρομαι και ήρθα στη Βουλή για να με προστατεύσει. Σας είπα, ρωτήστε με για τα ημερολόγια και μου είπατε είναι ανάξιο λόγου”, είπε ο κ.Γεωργιάδης για να απαντήσει ο κ.Μπαλωμενάκης “και το εννοούμε”. Η υπόθεση προκαλεί τις έντονες αντιδράσεις των αντιπολιτευόμενων βουλευτών – μελών της Επιτροπής. “Δεσμεύομαι στην επόμενη συνεδρίαση αν δεν είναι ακριβές να ανασκευάσω”, κατέληξε ο κ.Μπαλωμενάκης.

Ξεκινώντας την κατάθεσή του για το αντικείμενο της Εξεταστικής, ο κ.Γεωργιάδης, μεταξύ άλλων υποστήριξε:

-Η θητεία μου στο ΚΕΕΛΠΝΟ έχει το μικρότερο προϋπολογισμό. Πολλοί συνάδελφοι είπαν ότι ενδιαφέρει η υπόθεση των 23 γιατί είναι λεφτά των φορολογουμένων. Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ καταλόγισε μεροληψία στην Επιτροπή.

-Εμεινα έκπληκτος από την απόφαση της Επιτροπής να καλέσει εμένα πρώτο και όχι τον κ.Πολάκη. Ο κατηγορούμενος έρχεται πάντα στο τέλος. Εδώ έχει έρθει ένας φάκελλος από την Εισαγγελία μετά από μήνυση του κ.Πολάκη. Γι’ αυτό με εξετάζετε. Ως μάρτυρα, αλλά μόνο εμένα, λόγω της καταγγελίας του κ.Πολάκη. Αν ο κ.Πολάκης έρθει και θέσει στοιχεία που δεν γνωρίζω πρέπει να με ξανακαλέσετε να απαντήσω και στα καινούργια.

-Ερευνάτε εδώ και 3 μήνες δήθεν παράνομοι διορισμοί 23 ανθρώπων. Το χαρτί στο οποίο στηρίζεται η κατηγορία είναι ένα excell με διαφορετικές ημερομηνίες, φτιάχθηκε εκ των υστέρων από άγνωστο σε μένα πρόσωπο. Υπάρχουν 2 χειρόγραφες αναφορές. Η υπόθεση είναι στημένη από τον κ.Πολάκη και τον κ.Γιαννακουλόπουλο ή όπως λέγεται. Λέω πως ξεκίνησε η ιστορία. Εφτιαξα ένα χαρτί ίδιο. Αυτό το χαρτί έχει καμία αξία; Οση έχει αυτό, έχει και του κ.Πολάκη. Στηριχθήκατε και σε ένα ηχητικό ντοκουμέντο με τον κ.Παπαδημητρίου. Εχετε λάβει το αποτέλεσμα της πραγματογνωμοσύνης που διέταξε η Εισαγγελία; Ηρθε ανώνυμος φάκελος στο γραφείο μου και το έχω λάβει. Εσείς γιατί δεν το ζητήσατε; Με ημερομηνία 20 Νοεμβρίου 2017. Το πόρισμα γράφει ότι διαπιστώνεται ασυνέχεια λόγου με τη μέθοδο εισαγωγής ησυχίας. Υπάρχουν ονόματα που δεν ακούγονται στο πειστήριο αρχείο και έχει γίνει συρραφή. Συμπεράσματα: Οι επίμαχοι ομιλητές είναι πιθανότατα ένα και το αυτό πρόσωπο. Ακούγεται η φωνή του κ.Παπαδημητρίου και είναι προϊόν συρραφής σε 19 διαφορετικά σημεία. Το καταθέτω και ισχυρίζομαι ότι την πλαστογραφία την έκανε ο κ.Πολάκης σε συνεργασία με τον κ.Γιαννακουλόπουλο. Τον κύριο αυτό τον έχω δει στη ζωή μου μία φορά. Μια μέρα έγινε ένα πολύ μεγάλο επεισόδιο. Ο κ.Γιαννακουλόπουλος ήρθε στα χέρια με έναν διαπιστευμένο δημοσιογράφο στο υπουργείο, τον Βασίλη Βενιζέλο, της Αυγής. Με τη φασαρία ήρθαν και οι δύο στο γραφείο μου. Εψεξα τον κ.Γιαννακουλόπουλο, ο οποίος όταν έφυγε ο κ.Βενιζέλος άρχισε να μου λέει ότι ξεκίνησε ως χωροφύλακας και είμαστε δεξιοί. Με εχθρεύεται. Είπε και για τον αείμνηστο Βασίλη Μπεσκένη. Εκοψα κάθε σχέση εργασίας μαζί του. Είναι στο ΚΕΕΛΠΝΟ με τον κ.Πολάκη. Ο κ.Ρόζενμπεργκ ο πρόεδρος του ΚΕΕΛΠΝΟ τον πλήρωσε 1,5 εκατ. ευρώ, χωρίς σύμβαση τον Γιαννακουλόπουλο, την εταιρεία φύλαξης, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της διοίκησης, παρά μόνο του προέδρου. Τον πλήρωσε ο Πολάκης για να μου στήσει το ηχητικό.

Στο σημείο αυτό προκλήθηκε ένταση με την κ.Αννέτα Καββαδία να λέει ότι ο κ.Γεωργιάδης επαναλαμβάνει όσα έχει πει εδώ και καιρό.

-Ισχυρίζομαι ότι η υπόθεση που ερευνάται έχει στηθεί από τον κ.Πολάκη και τον κ.Γιαννακουλόπουλο, είπε ο κ.Γεωργιάδης ενώ ο πρόεδρος της Επιτροπής επισήμανε ότι ξεφεύγει από το αντικείμενο της Εξεταστικής. Βουλευτές παρενέβησαν υπέρ του κ.Γεωργιάδη.

-Θεωρώ ότι είναι σκευωρία στημένη από τον Πολάκη η υπόθεση επανέλαβε ο αντιπρόεδρος της ΝΔ. και πρόσθεσε: Πρέπει να έρθει στο δικαστήριο να πει που βρήκε το πλαστογραφημένο ηχητικό. Τι ερευνάται; Αν αυτή η διαδικασία των λεγομένων 23 – από αυτούς γνωρίζω τους 13, οι υπόλοιποι μου είναι άγνωστο- είναι παράνομη ή νόμιμη και αν είχα εμπλακεί. Από όλους τους μάρτυρες δεν υπήρξε ένας που να ισχυρίσθηκα ότι παρενέβην για να διορισθεί έστω ένας από αυτούς. Δεν έχω εμπλακεί, όχι στο διορισμό τους, γιατί δεν υπάρχει διορισμός είναι ανάθεση έργου. Για το νόμιμο της διαδικασίας έχω κάνει ερώτηση στη βουλή από τον περασμένο Μάρτιο και ο υπουργός υγείας δεν έχει απαντήσει- ο κ.Ξανθός αποκρύπτει την απάντηση της υπηρεσίας.

-Το μείζον όμως, συνέχισε ο κ.Γεωργιάδης, είναι η απόφαση που υπογράφει στις 20/11/2015 ο κ.Ξανθός για το διορισμό της κ.Κυριάκη στο γραφείο του. Δηλαδή τη διαδικασία που εξετάζετε εδώ και 3 μήνες αν είναι νόμιμη ή παράνομη ο Ανδρέας Ξανθός την έχει αναγνωρίσει ως νόμιμη αφού αναγνώρισε στην κ.Κυριάκη προϋπηρεσία έξι ετών στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Εγώ συμφωνώ με τον κ.Ξανθό ότι η διαδικασία είναι νόμιμη. Αν όχι πρέπει να πάει στο Ειδικό Δικαστήριο, δεν έχει παραγραφεί. Αλλιώς, γιατί με ταλαιπωρείτε και με διασύρετε εδώ και τρεις μήνες; Η κ.Κυριάκη μόνη της έχει πάρει περισσότερα από τους 23 από τα ίδια χορηγικά προγράμματα.

Οι ερωτήσεις των βουλευτών στον μάρτυρα

Μετά την ολοκλήρωση της εισαγωγικής τοποθέτησης του κ.Γεωργιάδη ξεκίνησε η διαδικασία των ερωτήσεων, με πρώτο ερωτώντα τον κ.Λάππα (ΣΥΡΙΖΑ, Καρδίτσας) ο οποίος ρώτησε τον μάρρυρα για τη διαδικασία πληρωμής των 23. Ο κ.Γεωργιάδης υποστήριξε ότι ουδέποτε είδε τα μισθολογικά στοιχεία τους. “Δεν είχα εμπλοκή στην ανάθεση έργου κανενός εξ αυτών”.

‘Το έγγραφο αναφέρει ότι η συνεργασία λήγει το Μάιο του ’14”, είπε ο κ.Λάππας για να προσθέσει ότι υπάρχει έγγραφο με ίδια ημερομηνία και αριθμό πρωτοκόλλου που δεν περιλάμβανε αυτό τον όρο. Να πάει στην εισαγγελία αμέσως το πλαστογραφημένο έγγραφο”.  Ακολούθως ο κ.Λάππας αναφέρθηκε σε κατάθεση μάρτυρα που είχε περιγράψει ρουσφέτια στο υπουργείο Υγείας με τη διαδικασία by pass, όχι για γιατρούς και νοσηλευτές, αλλά στους διοικητικούς.  “Με ρωτάτε αν γίνονται ρουσφέτια στην Ελλάδα;” αναρωτήθηκε ο κ.Γεωργιάδης. “Επιβεβαιώνω ότι σήμερα, στην εποχή της πρώτης φοράς αριστεράς έχουν γίνει τα περισσότερα ρουσφέτια από ποτέ”.

Λάππας: Οι 23 ήταν κι αυτοί στη μέθοδο by pass;

Γεωργιάδης: Οχι.

Λάππας: Σε ερώτηση στον κ.Πολάκη αναρωτηθήκατε αν τελικά προσλήφθηκαν αυτοί οι 23; Το μάθατε;

Γεωργιάδης: Οι 13 ήταν στο γραφείο μου αποσπασμένοι από το ΚΕΕΛΠΝΟ, που πληρώνονταν από εκεί. 13 ήταν στο γραφείο μου.

Λάππας: Για τους άλλους δεν ξέρετε; Πώς πληρώθηκαν;

Γεωργιάδης: Εμαθα από την Επιτροπή σας ότι πληρώνονταν από τα χορηγικά προγράμματα. Οπως και η κ.Κυριάκη η συνεργάτιδα του κ.Ξανθού. Ρωτήστε κι εκείνον.

Λάππας: Και το έλλειμμα του ΚΕΕΛΠΝΟ;

Γεωργιάδης: Δεν υπήρχε έλλειμμα.

Λάππας: Υπήρχε μέχρι το ’14 40 εκατ. έλλειμμα.

Γεωργιάδης: Αυτό που βλέπετε είναι το δάνειο που είχε λάβει το Κέντρο από την εποχή της γρίππης. Το δάνειο είναι αυτό που βλέπετε. Εχει πληρωμές που κάνει σε επόμενα χρόνια για προηγούμενα χρόνια γιατί το Κέντρο δεν είχε Μητρώο Δεσμεύσεων.

Λάππας: Είπατε ότι το έγγραφο της διαδικασίας είναι πλαστό και ψευδές.

Γεωργιάδης: Σας είπα ότι είναι ψευδές σε ό,τι με αφορά. Δεν πήρα τηλέφωνα να διορισθεί κανείς από αυτούς.

Λάππας: Μας λέτε ότι ψεύδεται το ΙΚΑ;

Γεωργιάδης: Λέω ότι το έγγραφο είναι πλαστό σε ό,τι με αφορά. Τους 13 τους διάλεξα. Ή εγώ ή ο αείμνηστος Μπεσκένης σε ό,τι αφορά το γραφείο Τύπου.

Λάππας: Μάρτυρας μας είπε ότι ποτέ δεν έμαθε για τα προγράμματα και πώς πληρώθηκαν. Οτι δεν πέρασε το θέμα των 23 από το διοικητικό συμβούλιο.

Γεωργιάδης: Αυτό είναι θέμα που αφορά το ΚΕΕΛΠΝΟ, όλες οι μισθοδοσίες έχουν την υπογραφή της προέδρου, της κ.Κρεμαστινού.

Λάππας: Πώς πληρώθηκαν;

Γεωργιάδης: Δεν ξέρω. Δεν με αφορά. Οσοι παίρνουν ανάθεση έργου πληρώνονται πάντα από τη μισθοδοσία του Κέντρου για να μην χάνεται ο έλεγχος. Με έναν τρόπο. Δεν έχει να κάνει με το από που προέρχονται τα λεφτά.

Λάππας: Από πού πληρώθηκαν;

Γεωργιάδης: Εγώ δεν είχα καμία εμπλοκή στη διαδικασία.

Λάππας: Η προσπάθεια να μας πείσουν ότι πληρώθηκαν από χορηγικά προγράμματα του 2008 είναι ψευδής.

Γεωργιάδης: Ενόρκως κατέθεσαν οι άνθρωποι εδώ και αν κατέθεταν σε βάρος μου θα είχαν την εύνοια του Πολάκη.

Λάππας: Με απόφασή σας, ουσιαστικά αποκλείετε τον έλεγχο στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Γιατί κάνατε την τροπολογία;

Γεωργιάδης: Είχε εξηγηθεί στο κοινοβούλιο και δεν είχε ένσταση από το ΣΥΡΙΖΑ.

Λάππας: Αμφιβάλω αν οι βουλευτές το πήραν χαμπάρι…

Γεωργιάδης: Λέτε βλάκες τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ; δεν το λέω ούτε εγώ. Δεν δέχομαι να προσβάλλονται οι συνάδελφοι. Κατέθεσα την τροπολογία γιατί γίνονταν ταυτόχρονοι έλεγχοι στο ΚΕΕΛΠΝΟ και δημιουργούσε πρόβλημα στη λειτουργία του. Είπα έλεγχος από μία υπηρεσία, που στη συνέχεια διατάχθηκε. Κανένας φορέας δεν έχει ελεγχθεί περισσότερες φορές από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν μπορείτε να φανταστείτε τί χρωστάει το ελληνικό κράτος στο ΚΕΕΛΠΝΟ. (…)

Ακολούθησε αντιπαράθεση με την συνεργάτιδα του κ.Ξανθού να βρίσκεται ξανά στο επίκεντρο του έντονου διαλόγου ανάμεσα στον κ.Λάππα και τον Γεωργιάδη με την κ.Καββαδία να παρεμβαίνει.

Λάππας: Η κ.Κυριάκη προσελήφθη μέσω ΚΕΕΛΠΝΟ; Οχι. είχε προσληφθεί με την διαδικασία by pass.

Γεωργιάδης: Της αναγνώρισε την προϋπηρεσία, άρα θεωρεί νόμιμη τη διαδικασία πρόσληψής της. Αν ήταν με by pass θα έπρεπε να είχε επιστρέψει τα χρήματα.

Καββαδία: Προσελήφθη στο γραφείο του κ.Ξανθού.

Γεωργιάδης: Πρώτα στο ΚΕΕΛΠΝΟ και μετά με ΦΕΚ.

Ακολούθως ο κ.Γεωργιάδης απάντησε σε ερωτήσεις για τον τρόπο λειτουργίας του ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και τους ελέγχους που είχαν διαταχθεί τόσο στο Κέντρο, όσο και σε νοσοκομεία, επί της υπουργίας του. Ο κ.Λάππας ρώτησε τον μάρτυρα αν ανάμεσα στους 13 περιλαμβάνεται και πτυχιούχος Βιβλιοθηκονομίας και αερόμπικ.

Γεωργιάδης: Εχετε διασύρει την κ.Ιωάννα Δεμεντή. Δείτε φωτογραφίες από την επαγγελματική της πορεία. Αν όλοι αυτοί τη θεωρούν άξια να της δίνουν συνέντευξη, εγώ δεν θα τη θεωρώ άξια να είναι στο γραφείο Τύπου; Μια χαρά ήταν. Ο κ.Πολάκης ονομάτισε και άλλη εργαζόμενη. Την κ.Βίκυ Παπαλουκά με τον πρωθυπουργό μας και τον κ.Καμμένο, που την επέλεξαν ως μία από τις 2 βασικές παρουσιάστριες της εκπομπής των ενόπλων δυνάμεων. Εγώ δεν θα τη θεωρώ ικανή να είναι στο γραφείο Τύπου του υπουργείου; Πώς διασύρετε έτσι ανθρώπους; Ρουσφέτια κάνει συνεχώς ο Πολάκης. Κάθε μέρα.

Μπαλωμενάκης: Παρατηρώ ότι δεν απαντά στις ερωτήσεις που του γίνονται.

Γεωργιάδης: Δεν θέλω εύνοια, θέλω δικαιοσύνη, όχι άλλα μέτρα για μένα και άλλα για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Λάππας: Πέστε μου από πού πληρώθηκαν οι 23;

Γεωργιάδης: Από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Από πού πληρώνονται στο πρόγραμμα Φίλος οι 700; Ρωτήστε άμα είστε δίκαιοι.

Καββαδία: Υπάρχουν αυτοί οι άνθρωποι. Λέτε ότι πληρώνονταν από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Υπάρχουν καταθέσεις ότι δεν ξέρουν. Ποιός έλεγε ψέματα; Ο κ.Παπαημητρίου; Η κ.Κρεμαστινού;

Γεωργιάδης: Ξέρω ότι όλες οι μισθολογικές καταστάσεις υπογράφονται από την πρόεδρο του ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν βγαίνει ούτε ένα ευρώ χωρίς την υπογραφή της.

Λάππας: Λέτε ότι το ηχητικό είναι ψευδές;

Γεωργιάδης: Λέω ότι είναι συρραφή. Είναι πλαστογραφημένο. Τελεία.

Λάππας: Αρα δεν έγινε η συνομιλία του διευθυντή του γραφείου σας με τον διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ για τις προσλήψεις;

Γεωργιάδης: Το ηχητικό λέει ότι δεν υπάρχει ο διευθυντής του γραφείου μου. Λέει ότι μιλάει ένας.

Λάππας: θεωρείτε περίεργο ότι όλοι είναι συγγενείς παλαιών εργαζομένων στο ΚΕΕΛΠΝΟ;

Γεωργιάδης: Δεν με εκπλήσσει. Σε όλο το ελληνικό δημόσιο αυτό έγινε. (….) Ενας από τους 13 εργάζεται στο υπουργείο Υγείας, ακόμη και σήμερα, επί ΣΥΡΙΖΑ.

Ενταση για την ημερομηνία σύνταξης του εγγράφου με τα 23 ονόματα

Μετά από ολιγόλεπτη διακοπή ξεκίνησε εκ νέου η εξέταση του μάρτυρα, με την υποβολή ερωτήσεων από τον κ.Νότη Μηταράκη (ΝΔ- Χίος) ο οποίος επικέντρωσε αρχικά στον ισχυρισμό του κ.Γεωργιάδη ότι το ηχητικό ντοκουμέντο είναι πλαστογραφημένο. Η εξέταση του κ.Γεωργιάδη συνεχίζεται σε κλίμα έντασης και αντιπαραθέσεων κυρίως ανάμεσα στον αντιπρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και τον κ.Λάππα, ο οποίος ρώτησε αν ο κ.Γεωργιάδης έχει μηνύσει το πρόσωπο που φέρεται να έχει πλαστογραφήσει κατά τους ισχυρισμούς του κ.Γεωργιάδη τη λίστα με τα 23 πρόσωπα. Ο κ.Γεωργιάδης απάντησε ότι θα υποβάλλει αύριο. Ο κ.Μηταράκης  κατέθεσε αίτημα πραγματογνωμοσύνης για το έγγραφο και επισήμανε ότι ο κ.Γεωργιάδης καταγγέλλει ενόρκως συγκεκριμένο πρόσωπο που έλαβε χρήματα από το ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόσθεσε ότι αποτελεί τη βάση συζήτησης στην Εξεταστική Επιτροπή το επίμαχο έγγραφο.

Μηταράκης: Το χαρτί αυτό είναι παραδεκτό ή μη;

Μπαλωμενάκης: Αφορά την εξεταζόμενη περίοδο

Μηταράκης: Πρέπει να εξεταστεί λοιπόν η εγκυρότητά του

Γεωργιάδης: Είπε ο κ.Πολάκης ότι αυτό είναι το μπιλιετάκι του κ.Γεωργιάδη. Δεν θέλετε να το ξέρετε αυτό;

Βουλευτές: Εντάξει μπορεί να μην είναι δικά σας τα γράμματα, αλλά συνεργάτη σας.

Παπαδόπουλος: Σήμερα καταθέτει ο κ.Γεωργιάδης και η επόμενη εξέταση μάρτυρα είναι του κ.Πολάκη

Γεωργιάδης: Ναι αλλά να ρωτήσετε και τον Πολάκη γιατί τον πληρώνει τον Γιαννακουλόπουλο

Παπαχριστόπουλος: Αν ο καταγγελόμενος υπάλληλος είναι πλαστογράφος, μπορούμε να το εξετάσουμε; Συγκάλυψη εδώ πέρα δεν υπάρχει. Θα έρθει ο Πολάκης, θα βάλουμε το θέμα.

Μπαλωμενάκης: Υπάρχει κανείς που να ξέρει πότε γράφτηκαν αυτά;

Γεωργιάδης: Το έγγραφο είναι του ’15, δεν υπάρχει δικογραφία.

Βουλευτής: Το έγγραφο δεν είναι βεβαίας ημερομηνίας. Μπορεί όμως να είναι τα γράμματα του κ.Γιαννακουλόπουλου την περίοδο που τα είχαν καλά. Πριν τσακωθούν.

Γεωργιάδης: Μία φορά τον είδα. Οταν τσακωθήκαμε. Ξαφνικά επί Πολάκη ο συγκεκριμένος παίρνει ένα σκασμό λεφτά. Μπορούσε να πλαστογραφήσει. (…) Ολη η ιστορία εδράζεται σε έναν παράλογο ισχυρισμό. Αν ήθελα να προσλάβω 13 ανθρώπους στο γραφείο μου, θα έβγαζα μια προκήρυξη μέσω του γενικού γραμματέα της κυβέρνησης και θα έκανα τις προσλήψεις. Εγώ είχα 13 ανθρώπους που τους είχα αναθέσει δουλειές, τις έκαναν. Κατά τη θητεία μου μειώθηκαν οι δαπάνες του ΚΕΕΛΠΝΟ κατά 20% μεσοσταθμικά.  Σε ό,τι κυβέρνησα, σε όλα μείωσα τις δαπάνες. Γι’ αυτό με λεγατε αγαπημένο της τρόικα- όχι τώρα, την εποχή που ήσασταν αντιμνημονιακοί. Εγω γλιτώσει για τον Ελληνα φορολογούμενο τα περισσότερα λεφτά. Το λέει η ΕΛΣΤΑΤ, όχι εγώ.

Ο κ.Γεωργιάδης ρωτήθηκε ακολούθως για τη διαφημιστική δαπάνη του ΚΕΕΛΠΝΟ και τη μετοχική σχέση του μάρτυρα με τηλεοπτικό σταθμό (Blue Sky). Εξήγησε ότι ο ίδιος μετέχει σε μία εταιρεία, την Ελληνική Αγωγή  η οποία έχει μετοχές στον σταθμό. “Δεν έχω μετοχική σχέση με το Blue Sky. Εκανα εκπομπές για πολλά χρόνια. Πλήρωνα. Αγόραζα διαφημστικό χρόνο και πλήρωνα. Οταν έγινα βουλευτής χωρίσαν οι δρόμοι μας.  Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ έκανε ακολούθως αναφορά στην αναγκαιότητα της προβολής δράσεων του Κέντρου, βάσει των οδηγιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Καββαδία: δεν αμφισβητούμε την αναγκαιότητα της διαφημιστικής προβολής των δράσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ. Το πού κατέληγαν τα χρήματα ψάχνουμε…

Χριστοφιλοπούλου: Είχαμε επισημάνει ότι το ηχητικό ήταν πλαστό

 

Με την παρατήρηση ότι είχε επισημανθεί η πλαστότητα του ηχητικού, η βουλευτής της ΔΗΣΥ Εύη Χριστοφιλοπούλου αναρωτήθηκε γιατί το έγγραφο των εγκληματολογικών εργαστηρίων της ΕΛΑΣ που έχει εκδοθεί από τον περασμένο Νοέμβριο δεν έχει φτάσει ακόμη στην Επιτροπή. Ακολούθως αναρωτήθηκε ‘ποιό αόρατο χέρι δεν άφησε το έγγραφο να έρθει στη Βουλή;”

Γεωργιάδης: Είμαι στοχοποιημένος

Χριστοφιλοπούλου: Καταθέσατε έγγραφο του κ.Ρόζενμπεργκ που διαπιστώνει τις πληρωμές στην εταιρεία του κ.Γιαννακουλόπουλου, χωρίς ποσά. Μπορείτε να μας πείτε τις πηγές σας για να λέτε ότι οι αμοιβές έχουν διπλασιαστεί;

Γεωργιάδης: Στον ανώνυμο φάκελλο που έλαβα ήταν το στοιχείο. Υπογράφει μόνο ο πρόεδρος, κανένας από τη διοίκηση. Μόνος υπογράφει και μόνο αποφασίζει ο Ρόζενμπεργκ.

Χριστοφιλοπούλου: Πρέπει να ρωτάμε, αλλιώς θα παίζουμε τα παιχνιδάκια στυλ Novartis. Θα φωνάζουμε τον Παπαγγελόπουλο να κάνει μια σύσκεψη για το τί θα γίνει στη Βουλή. Η δική σας εκτίμηση, η αξιολόγηση για το ΚΕΕΛΠΝΟ ποιά είναι;

Γεωργιάδης: Το ΚΕΕΛΠΝΟ πρέπει να υπάρχει. Η κριτική που έχω ακούσει είναι κατά τη γνώμη μου τελείως λάθος – επειδή ακούω ότι περιλαμβάνει και τον καρκίνο. Δυστυχώς, εγώ θέλω να είναι όλα εντάξει, στη Διαύγεια, όμως δυστυχώς το ΚΕΕΛΠΝΟ κάνει δουλειά που τη μία δουλειά που θα το χρειαστείς θέλει πολύ μεγαλύτερη ταχύτητα. Θα πεις ότι εκεί μπορεί να μπει η λοβιτούρα. Στη ζυγαριά θα πω ότι το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει θετικό αποτύπωμα. Εχει βοηθήσει πάρα πολύ αυτή τη χώρα. Θα είχαμε χάσει δισεκατομμύρια ευρώ αν έβγαιναν ταξιδιωτικές οδηγίες, είμαστε στο όριο για την ελονοσία στα έξι κρούσματα, στα 8 έχουμε πρόβλημα. Δεν κινδυνολογούμε, το ΚΕΕΛΠΝΟ διαχειρίζεται κίνδυνο.

Χριστοφιλοπούλου: Είχατε ζητήσει αποτελέσματα;

Γεωργιάδης: Ναι, και το ΚΕΕΛΠΝΟ πρέπει να ενισχύεται.

Χριστοφιλοπούλου: Ναι, αλλά πρέπει να βλέπουμε αν γίνονται και σπατάλες. Με ποιό τρόπο ασκούσατε εποπτεία στο ΚΕΕΛΠΝΟ;

Γεωργιάδης: Μείωσα πάρα πολύ τα κρούσματα AIDS, μοιράσαμε άπειρες σύριγγες για να μη διαδίδεται η ηπατίτιδα και το AIDS. Είχα φτιάξει μια ομάδα- αυτή είναι οι περίφημοι 13- στο γραφείο μου που δούλευαν για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Αυτό έκαναν αυτοί οι 13. Ήρθαν από το Κέντρο στο γραφείο μου και εργάζονταν από εκεί για τους σκοπούς του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Χριστοφιλοπούλου: Πώς επελέγησαν;

Γεωργιάδης: Κάποιους τους επέλεξα εγώ και κάποιοι που πήγαιναν για το γραφείο Τύπου από τον διευθυντή του γραφείου μου.

Χριστοφιλοπούλου: Μετά τί έγινε;

Γεωργιάδης: Ο κ.Βορίδης κράτησε κάποιους από τους 13. Και οι 13 δούλεψαν με αυταπάρνηση. Ενας είναι εκεί μέχρι σήμερα και έχει γίνει ο καλύτερος του είδους του. Ο Πολάκης τους στοχοποιεί. 

Χριστοφιλοπούλου: Εμένα δεν με εκπλήσσει ό,τι και να πει ο κ.Πολάκης.

Γεωργιάδης: Είπε ότι είμαι ύποπτος για απιστία. Θα ήμουν αν τους είχα πάρει να εργάζονται στις εκδόσεις Γεωργιάδη.

Χριστοφιλοπούλου: Φθάνει με τους 23. Το σόου του Πολάκη το κάνουμε θέμα στην Εξεταστική. Θέλω να πάμε στις καμπάνιες…

Γεωργιάδης: Σας ευχαριστώ πολύ…

Χριστοφιλοπούλου: Πείτε μου για τη δική σας περίοδο πώς ασκήσατε την εποπτεία

Ενταση για τα διαφημιστικά κονδύλια του ΚΕΕΛΠΝΟ

Ακολούθως ο βουλευτής των ΑΝΕΛ κ.Παπαχριστόπουλος δήλωσε ότι συναινεί στην διενέργεια πραγματογνωμοσύνης για το επίμαχο έγγραφο. Στις ερωτήσεις αν αυξήθηκε η διαφημιστική δαπάνη του ΚΕΕΛΠΝΟ, ο κ.Γεωργιάδης αναφέρθηκε σε δαπάνες που πληρώθηκαν σχετικά σε εταιρεία που μετέχει ο σύζυγος της υπουργού Τουρισμού, λέγοντας στον κ.Παπαχριστόπουλο να ρωτήσει την υπουργό πώς έπαιρνε -νόμιμα- τα λεφτά ο σύζυγός της. Η απάντηση του κ.Γεωργιάδη προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Η συνεδρίαση διακόπηκε προκειμένου οι μετέχοντες να μεταβούν στην Ολομέλεια. Με την επανέναρξη της συνεδρίασης ο κ.Παπαχριστόπουλος από τους Ανεξάρτητους Ελληνες επανήλθε στο ζήτημα των κονδυλίων που διοχετεύθηκαν σε μέσα ενημέρωσης για την προβολή των δράσεων του ΚΕΕΛΠΝΟ.  “Εγώ δεν έδωσα σε κανέναν. Ούτε στο Blue Sky. Και δεν το έκανα γιατί αν μάθαιναν στην πιάτσα ότι μοιράζω λεφτά θα έπρεπε όλη την υπόλοιπη μέρα να ασχολούμαι μόνο μ’ αυτό. Χαίρομαι που είπατε για 4,2 εκατ ευρώ, γιατί ο κ.Πολάκης λέει συνέχεια για 6 εκατ.

Παπαχριστόπουλος: Λέτε συνέχεια για τον κ.Πολάκη

Γεωργιάδης: Μα είμαι εδώ λόγω του κ.Πολάκη. Μόνος υπουργός Υγείας εγώ. Εσείς έχετε κάνει κεντρικό θέμα τον κ.Πολάκη.

Παπαχριστόπουλος: Ξηλώσατε εισαγγελέα γι’ αυτή την υπόθεση και λέτε ο κ.Πολάκης;

Γεωργιάδης: Πάμε στα συγκεκριμένα. Στο Blue Sky το ΚΕΕΛΠΝΟ χρωστάει ακόμη. Πήγε και διεκδίκησε στη ζώνη με τον Ακη Παυλόπουλο να πάρει αντίστοιχο μερίδιο της διαφημιστικής δαπάνης. Σας ενοχλεί μόνο του Blue Sky; Δεν σας ενοχλεί της κ.Κουντουρά; Το ΚΕΕΛΠΝΟ έδινε λεφτά στα μίντια. Σε όλα τα μίντια. Δεν υπάρχει μόνος που να απαγόρευε.

Παπαχριστόπουλος: Εδώ έχω το νόμο. Θέλετε να σας τον διαβάσω;

Γεωργιάδης: Κανένας νόμος δεν απαγόρευε, υπήρχε διαδικασία. (…) Μας κατηγορείτε ότι δίναμε λεφτά σε μέσα για να υποστηρίζουν εσάς; Ελεος πια. Δεν δίναμε λεφτά για να μας στηρίζουν. Παίρναν τα λεφτά τα μίντια ανάλογα με το μερίδιο αγοράς που είχαν.

Η αυτονομία του ΚΕΕΛΠΝΟ

Ακολούθως τα ερωτήματά του στον κ.Γεωργιάδη θέτει ο κ.Μαυρωτάς από το Ποτάμι. Ρώτησε τον μάρτυρα τί γνώριζε για το ΚΕΕΛΠΝΟ πριν γίνει υπουργός Υγείας

Γεωργιάδης: Ηξερα γενικώς τί κάνει. Πιστεύω ότι το όφελος για την αυτόνομη λειτουργία του είναι πολύ μεγάλο για το κράτος.

Μαυρωτάς: Αυτό αφορά τους εργαζόμενους πρώτης γραμμής.

Γεωργιάδης: Επειδή ήταν δημοσίου λογιστικού και δεσμεύσεων, έληγαν οι συμβάσεις, τους προσλάμβανες μέσω του ΚΕΕΛΠΝΟ για να μην πεθαίνει κόσμος στις ΜΕΘ επειδή έληγαν οι συμβάσεις. Το κράτος είχε αυτό το εργαλείο και το χρησιμοποίησε και σε άλλες περιπτώσεις. Ακουσα τον κ.Ξανθό που είναι σοβαρός άνθρωπος και είπε ναι, πρέπει το ΚΕΕΛΠΝΟ να έχει βαθμούς ελευθερίας. καταλαβαίνει ο άνθρωπος, δεν είναι εμπαθής. Δεν μπορώ να σας πω ότι ασχολήθηκε τόσο ώστε να βρω τη χρυσή τομή. Πρώτη μου αποστολή ήταν να βρω να καλύψω τα 700 εκατ. στον ΕΟΠΥΥ.  Δε λέω ότι δεν είχε το ΚΕΕΛΠΝΟ προβλήματα. Κάνετε εξεταστική για την υγεία και δεν έχετε ασχοληθεί γιατί δίναμε 4 δισ. στα νοσοκομεία και τώρα δίνετε 1.5; Θα ήταν χρήσιμο να είχε ασχοληθεί η επιτροπή με τα νοσοκομεία, ενώ γύρω σας σφυρίζουν τα δισεκατομμύρια… Επί 3 μήνες ασχολείστε με ένα θέμα ασήμαντο, για άπειρο χρόνο και όχι με τα προβλήματα στην υγεία και σας παρέσυρε ο …ακατανόμαστος.

Η δικογραφία για τη Novartis

Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ – μέλος της επιτροπής Σπ.Λάππας  ανακοίνωσε ότι ζήτησε αντίγραφο της δικογραφίας για τη Novartis για την Επιτροπή.

Η εξέταση του κ.Γεωργιάδη θα συνεχισθεί το πρωί της Πέμπτης 8 Φεβρουαρίου.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα