Σε “κόκκινο συναγερμό” στο ΠΑΣΟΚ για γάλα, φαρμακεία και φωτοβολταϊκά

Σε “κόκκινο συναγερμό” στο ΠΑΣΟΚ για γάλα, φαρμακεία και φωτοβολταϊκά
ΤΙΡΑΝΑ--Ο ΥΠ. ΕΞ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ ΣΥΝΑΝΤΗΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΑΛΒΑΝΟ ΟΜΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΜΠΟΥΣΑΤ(BOUSHAT)--ΦΩΤΟ EUROKINISSI//ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΠΟΝΗΣ Eurokinissi

Ο κατάλογος όσων διαφωνούν μπορεί να μεγαλώσει με αφορμή και τις ρυθμίσεις για τα φαρμακεία, όπου και εκεί υπάρχουν ενστάσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν πάρει χαρακτηριστικά μετωπικής σύγκρουσης

Μέχρι και την τελευταία στιγμή φαίνονται διατεθειμένοι να περιμένουν οι διαφωνούντες βουλευτές του ΠΑΣΟΚ την κυβέρνηση να προχωρήσει σε τροποποιήσεις με θετικό πρόσημο στην επίμαχη διάταξη που αφορά στο γάλα.

Του Γιάννη Πιτταρά

Με δεδομένο ότι τα περιθώρια πλέον είναι πολύ στενά, αφού η υπερψήφιση της συμφωνίας με την τρόικα έχει συνδεθεί άμεσα με την εκταμίευση της δόσης των 11 δις την 1η Απριλίου και άρα θα πρέπει να έχει εγκριθεί νωρίτερα, απομένουν λιγότερες από 24 ώρες για να πειστούν – κυρίως – ο Θάνος Μωραϊτης και ο Μιχάλης Κασσής που έχουν διατυπώσει ανοιχτά και σε υψηλούς τόνους τις αντιρρήσεις τους.

Και όλα αυτά, μόνο για ένα θέμα, αυτό του γάλακτος, αφού ο κατάλογος όσων διαφωνούν μπορεί να μεγαλώσει με αφορμή και τις ρυθμίσεις για τα φαρμακεία, όπου και εκεί υπάρχουν ενστάσεις, χωρίς ωστόσο να έχουν πάρει χαρακτηριστικά μετωπικής σύγκρουσης.

Ήδη πάντως η ΚΟ ΠΑΣΟΚ έσπευσε να κλείσει ένα ακόμα θέμα, αυτό για τη χρήση των φωτοβολταϊκών, που επίσης θα τεθεί προς ψήφιση και έχει προκαλέσει πολλές αντιδράσεις.

Μάλιστα στη συνεδρίαση του ΚΤΕ για θέματα ενέργειας κατέληξαν σε συγκεκριμένη πρόταση και ζητούν συγκεκριμένες τροποποιήσεις στο σχέδιο νόμου.

Πρόταση Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ

Λαμβάνοντας υπόψη το σχέδιο νόμου για το New Deal των ΑΠΕ  που τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση, τις τοποθετήσεις  των φορέων της αγοράς καθώς και πολιτών, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ προτείνει την τροποποίηση του σχεδίου νόμου ούτως ώστε να:

·      Περιλαμβάνει μικρότερη μείωση των οικιακών φ/β. Πρόταση ΠΑΣΟΚ: Μεσοσταθμική μείωση οικιακών φωτοβολταικών: 20% από 30% του ν/σ σε διαβούλευση.

·      Περιλαμβάνει μικρότερη μείωση των αγροτικών φ/β. Πρόταση ΠΑΣΟΚ: Μεσοσταθμική μείωση αγροτικών φωτοβολταϊκών: 13 % από 22% του ν/σ σε διαβούλευση.

·      Το ν/σ να αποκτήσει και αναπτυξιακό και όχι μόνο λογιστικό χαρακτήρα, μέσω ενσωμάτωσης τροποποιήσεων για συμψηφισμό ενέργειας από φ/β (net metering) καθώς και ευνοϊκότερες τιμές για νέες επενδύσεις σε τεχνολογίες ΑΠΕ που παρέχουν παράπλευρα περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη στις τοπικές κοινωνίες. Πρόταση ΠΑΣΟΚ: Περικοπή στις νέες τιμές για νέους σταθμούς βιοαερίου, βιομάζας και γεωθερμίας να είναι της τάξης του 5%.

·      Άρση στρεβλώσεων μεταξύ διαφορετικών τεχνολογιών και μεγεθών ΑΠΕ, λαμβάνοντας υπόψη το πραγματικό κόστος επένδυσης, ιδιαιτερότητα νησιών, προκειμένου να επιτευχθεί δίκαιος καταμερισμός βαρών ανάμεσα στους παραγωγούς ΑΠΕ, μέσω ίσων και εύλογων εσωτερικών βαθμών απόδοσης. Πρόταση ΠΑΣΟΚ: 12 – 13 %.

·      Άρση στρεβλώσεων στις τιμές για τους δικαιούχους αναπτυξιακού

·      Αποφυγή νέων αυξήσεων στο ΕΤΜΕΑΡ.

·      Να μην αρθεί η απογόρευση μεταβίβασης αγροτικών φωτοβολταικών.

·      Μείωση του πιστωτικού τιμολογίου για το έτος 2013 και/ή κατανομή του σε περισσότερα έτη: π.χ. 2013, 2014.

·      Πρόταση ΠΑΣΟΚ για Τραπεζικό Δανεισμό: Επιμήκυνση δανειακών συμβάσεων, περίοδο χάριτος για ένα έτος, δραστική μείωση επιτοκίων.

·      Παρακολούθηση διείσδυσης των ΑΠΕ για αποφυγή μελλοντικής δημιουργίας νέου ελλείμματος .

·      Βελτίωση της πρόβλεψης για την επιμήκυνση των συμβάσεων.

·      Πρόβλεψη για ενσωμάτωση τιμαριθμικής προσαρμογής των τιμών.

·      Πρωτογενής συμψηφισμός ΦΠΑ και φορολόγηση του καθαρού εισοδήματος.

Επίσης, θα εξεταστούν και ενδεχόμενες περαιτέρω τροποποιήσεις του σχεδίου νόμου που θα προταθούν.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα