Σε “οργανωτικό αναβρασμό” το ΜέΡΑ 25 – Εκτιμήσεις για πρόωρες εκλογές
Τα νέα όργανα, η Κεντρική Επιτροπή και ο συντονιστής, όπως και η Πολιτική Γραμματεία έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν την ώρα που οι πρόωρες εκλογές θεωρούνται πολύ πιθανές.
- 11 Οκτωβρίου 2020 11:39
Σε “οργανωτικό αναβρασμό” βρίσκεται το ΜέΡΑ 25 καθώς τα νέα όργανα, η Κεντρική Επιτροπή και ο συντονιστής της όπως και η Πολιτική Γραμματεία που εξελέγησαν πρόσφατα, έχουν ήδη αρχίσει να λειτουργούν και ενώ σύμφωνα με εκτιμήσεις, οι πρόωρες εκλογές θεωρούνται πολύ πιθανές. Σε πρώτη φάση όμως ο Γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης και οι συνεργάτες του, ετοιμάζονται για “τη μάχη του Προϋπολογισμού” στη βουλή, όπου θα “αποκαλύψουν την πραγματική κατάσταση της οικονομίας”.
Σύμφωνα με αξιόπιστες κομματικές πηγές που μετέφεραν στο ΑΠΕ τις συζητήσεις, εκτιμήσεις και τις αναλύσεις που γίνονται στα όργανα του ΜέΡΑ 25 συγκλίνουν στην εκτίμηση πως οι πληροφορίες στον τύπο ότι για την κυβέρνηση αποτελεί χρονικό ορόσημο η παραγωγή του εμβολίου για τον Covid-19 προκειμένου να προσφύγει σε πρόωρες κάλπες, σε συνδυασμό με τα εκφυλιστικά φαινόμενα στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, βρίσκουν το ΜέΡΑ25 σε “οργανωτικό αναβρασμό” μετά την εκλογή των νέων οργάνων, αλλά και γιατί “το κόμμα έχει αποκτήσει ισχυρή κοινωνική ραχοκοκαλιά σε όλη την Ελλάδα”.
Όπως τονίζουν στελέχη του ΜέΡΑ25 ο Γραμματέας του κόμματος Γιάνης Βαρουφάκης έχει τονίσει πολλές φορές και έγκαιρα όλο αυτό το διάστημα ότι η κυβέρνηση μεθοδεύει να προσφύγει σε εκλογές πριν το «5ο μνημόνιο» πριν δηλαδή όπως αναφέρουν, τα νέα επώδυνα για τον λαό μας “μέτρα που ετοιμάζουν η τρόικα εξωτερικού και εσωτερικού”.
Αιχμή του δόρατος της πολιτικής δράσης του ΜέΡΑ 25 θα είναι το επόμενο διάστημα η «μάχη του Προϋπολογισμού» καθώς για άλλη μια φορά «θα αποκαλύψει στη βουλή την πραγματικότητα της οικονομίας καθώς οι αλχημείες των αριθμών της κυβέρνησης δεν μπορούν να την κρύψουν». Όπως είχε τονίσει και από το βήμα της ΔΕΘ ο Γιάνης Βαρουφάκης «ο σοβαρός προγραμματισμός για μια χώρα σε μόνιμη κρίση πρέπει να θεμελιώνεται στην ορθή διάγνωση: Η Ελλάδα αντιμετωπίζει συστημική αποτελμάτωση που οφείλεται στην μονιμοποιημένη χρεοκοπία κράτους και ιδιωτών, κι η οποία το 2020 εισέρχεται στη δεύτερη, συνεχόμενη, δεκαετία της.
Όμως, επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, «η ορθή διάγνωση δεν αρκεί. Απαιτείται όραμα και σχέδιο. Και αυτό το ΜέΡΑ25 το παρουσίασε στην ΔΕΘ». Προσθέτουν ότι «οι απεγνωσμένες προσπάθειες της ολιγαρχίας με στημένες δημοσκοπήσεις να εμφανίσουν το ΜέΡΑ25 σε «στασιμότητα» διασκεδάζουν τα μέλη και τα στελέχη του κινήματος καθώς έρχονται σε πλήρη αναντιστοιχία με την πραγματικότητα – όπως και οι αριθμοί της οικονομίας που εμφανίζουν – και τονίζουν ότι σύμφωνα με τις δικές τους δημοσκοπήσεις το ΜέΡΑ25 κινείται κοντά «σε διψήφια ποσοστά» που όταν έρθει η ώρα της κάλπης θα επιβεβαιωθούν.
Ακαθάριστα μόνο 22,4 δισ. από το ταμείο Ανάκαμψης
Σύμφωνα με την ανάλυση του ΜέΡΑ 25, όσον αφορά τα «νούμερα της οικονομίας» και τα χρήματα που θα λάβει η χώρα από τις Βρυξέλες στο ΜέΡΑ25, οι κομματικές πηγές, υπογραμμίζουν ότι «τα καθαρά νέα χρήματα που η Ελλάδα θα λάβει από τις Βρυξέλλες το 2021, 2022 και 2023 ανέρχονται συνολικά σε 12,12δισ. Ούτε 72δισ, ούτε καν 19δισ!
Ακαθάριστα, η Ελλάδα θα λάβει 22,4δισ, πιο συγκεκριμένα 19δισ από το Ταμείο Ανάκαμψης (6,65δις το 2021, 6,65δισ το 2022 και άλλα 5,7δισ το 2023) συν άλλα περίπου 2δισ από μικρή αύξηση ΕΣΠΑ και ΚΑΠ (κονδυλίων για την Κοινή Αγροτική Πολιτική).
Από αυτά περί τα 22,4δισ πρέπει να αφαιρεθεί το νέο χρέος που επωμίζεται το Ελληνικό Δημόσιο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κάτι που «ξεχνούν» να αναφέρουν τα Μέσα Μαζικής Προπαγάνδας. Πόσο είναι αυτό το χρέος; Η Ελλάδα αναλαμβάνει να αποπληρώσει το 1,37% των 750δις που θα δανειστεί η Επιτροπή από τις «αγορές» εκ μέρους της Ένωσης – δηλαδή, 10,3δισ.
Συμπερασματικά, η χώρα έχει λαμβάνει 12,12 δισ (22,4 μείον 10,3). Ως ποσοστό του ΑΕΠ, αυτά το ποσά είναι κατά τι περισσότερα του 2% και με αυτά θα πρέπει η κυβέρνηση να κλείσει ελλείμματα προϋπολογισμού άνω του 10% του ΑΕΠ.
Παλλαϊκή συστράτευση
Καθώς αυτό δεν γίνεται, αναφέρουν οι πηγές του ΜέΡΑ 25, «το 5ο Μνημόνιο είναι δεδομένο. Για αυτό το ΜέΡΑ25 καλεί σε παλλαϊκή συστράτευση σε ενότητα και αγώνα».
Εκτίμηση του ΜέΡΑ 25 είναι ότι «ολόκληρο το Μνημονιακό Τόξο (Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ) επενδύει στην Έκθεση Πισσαρίδη και στην…Microsoft!». Υπογραμμίζουν επίσης ότι «παρά το γεγονός ότι αυτή η Έκθεση ανατρέχει στην πρόσφατη Οικονομική Ιστορία της Ελλάδας, δεν αναφέρει πουθενά την τετραπλή πτώχευση του 2010 (κράτους, τραπεζών, επιχειρήσεων και νοικοκυριών), την τρόικα, τα Μνημόνια, τις ισχύουσες μνημονιακές δεσμεύσεις, το μη βιώσιμο δημόσιο χρέος και, φυσικά, τη μόνιμη γάγγραινα της καταρρέουσας δευτερογενούς αγοράς «κόκκινων» δανείων -τον λεγόμενο «Ηρακλή», που αποδυναμώνει συστηματικά κάθε προσπάθεια ανάκαμψης των μικρομεσαίων, αλλά και των τραπεζών.
Υπό αυτό το πρίσμα «τίποτα δεν νομιμοποιεί τα Μνημόνια πιο αποτελεσματικά από την άρνηση της ύπαρξής τους. Ο κ. Τσίπρας βάφτισε το 4ο Μνημόνιο «έξοδο από τα Μνημόνια». Σήμερα, ο κ. Μητσοτάκης πασχίζει το 5ο Μνημόνιο να καταγραφεί ως το «σχέδιο ανάπτυξης» της χώρας, αναθέτοντας το εγχείρημα αυτό στην Ομάδα Πισσαρίδη.
Έκθεση Πισσαρίδη
Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρουν το ΜέΡΑ 25 «όλο το Μνημονιακό Τόξο (Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ) επενδύει σε διένεξη άνευ ουσίας για το αν η Ομάδα Πισσαρίδη πρεσβεύει, ή όχι, νεοφιλελεύθερες πολιτικές με στόχο κοινό να μη γίνεται λόγος για τον ελέφαντα στο δωμάτιο: για τις μόνιμες μνημονιακές δεσμεύσεις (έως το 2060) που καθιστούν γελοία την αντιπαράθεση δήθεν νεοφιλελεύθερων και δήθεν κεϊνσιανών πολιτικών.
Κριτική ασκείται και στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, αναφέροντας ότι με ενδιαφέρον, διαβάζουμε την κριτική κύκλων του ΣΥΡΙΖΑ προς την Εκθεση της Ομάδας Πισσαρίδη, παραδείγματος χάριν τίτλους όπως: «Το σχέδιο Πισσαρίδη βρίθει νεοφιλελεύθερων εμμονών» ή «Φοροελαφρύνσεις για τους λίγους και καμία ουσιαστική ενίσχυση του κοινωνικού κράτους». Πρόκειται, τονίζουν οι ίδιες πηγές, «για αντιπαράθεση που, κάλλιστα, θα αποτύπωνε τον διάλογο Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ το 1996 ή το 2004. Το ζήτημα σήμερα όμως δεν είναι αν η ανάπτυξη θα έρθει με νεοφιλελεύθερα ή με κεϊνσιανά μέτρα».
Το ζήτημα σήμερα για το ΜέΡΑ 25, είναι ότι, όντας εγκλωβισμένο στο 4ο Μνημόνιο, και καθ’ οδόν προς το 5ο, το κράτος μας στερείται τους απαραίτητους βαθμούς ελευθερίας για να εφαρμόσει είτε νεοφιλελεύθερα (π.χ. μείωση ΦΠΑ και φόρου μικρομεσαίων επιχειρήσεων στο 15%) είτε κεϊνσιανά αντι-υφεσιακά μέτρα (π.χ. σημαντική αύξηση δημόσιων επενδύσεων).
Αυτή την αγαστή αποσιώπηση των Μνημονίων, που θέτουν εκτός θέματος τόσο την Έκθεση της Ομάδας Πισσαρίδη όσο και τις αντιδράσεις σε αυτήν από τον ΣΥΡΙΖΑ, σπάει το ΜέΡΑ25 θυμίζοντας ότι στη «Χρεοδουλοπαροικία η Ελλάς» δεν έχουμε καν την πολυτέλεια να αντιπαρατιθέμεθα για το αν θα ενστερνιστούμε νεοφιλελεύθερες ή κεϊνσιανές πολιτικές. Πολύ απλά γιατί , «οι χρεοδουλοπάροικοι στερούμαστε των εργαλείων μιας κανονικής χώρας – ελέω των υπογραφών που έβαλαν Ν.Δ., ΚΙΝ.ΑΛΛ. και ΣΥΡΙΖΑ σε 4 Μνημόνια».
Η Αντι-Έκθεση του ΜέΡΑ25
Συμπερασματικά, το ΜέΡΑ 25 υποστηρίζει ότι «η μέγιστη συνεισφορά προοδευτικού κόμματος σε μια τέτοια ιστορική συγκυρία είναι να καταστήσει ορατά στους πολίτες τα αίτια της ασφυξίας τους και το επερχόμενο 5ο Μνημόνιο το οποίο εγγυάται ο εκτροχιασμός του 4ου. Μόνο έτσι μπορεί να επιτευχθεί η παλλαϊκή συστράτευση που απαιτούν οι καιροί.
Η Ιδρυτική Διακήρυξη του ΜέΡΑ25 προϊδέασε το 2018 για τη μονιμοποίηση της Χρεοδουλοπαροικίας και των διαδοχικών, έως το 2060, Μνημονίων. Σήμερα, αποδομούμε την Έκθεση Πισσαρίδη αλλά και τις προσχηματικές αντιδράσεις εναντίον της από τη μείζονα αντιπολίτευση. Παράλληλα, έχουμε καταθέσει προς διαβούλευση, υπό μορφή Ολοκληρωμένης Πρότασης Νόμου, τη δική μας Έκθεση-Ατζέντα για τις θεσμικές τομές και οικονομικές παρεμβάσεις που απαιτούν η προστασία των πολιτών και η ανάκαμψη της κοινωνίας».