Σε συναντήσεις με αγρότες στην Θεσσαλονίκη σήμερα ο Τσίπρας

Σε συναντήσεις με αγρότες στην Θεσσαλονίκη σήμερα ο Τσίπρας
Για μία ακόμη φορά συναντάται με εκπροσώπους των αγροτών ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα στην Θεσσαλονίκη. Φώτο από συνάντηση με αγρότες στην Θεσσαλία Eurokinissi

Υψηλό κόστος παραγωγής και μεσάζοντες τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου στα οποία θα αναφερθεί ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ

Στην Θεσσαλονίκη για συναντήσεις με τον αγροτικό κόσμο, μία κοινωνική ομάδα που βρίσκεται στο επίκεντρο της ακρίβειας και της ανέχειας που χαρακτηρίζουν την τρέχουσα συγκυρία, σήμερα ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα επισκεφθεί την 29η Έκθεση Agrotica ενώ θα συναντηθεί με αγρότες και κτηνοτρόφους στα Βασιλικά και τον Δήμο Βόλβης.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα έρθει σε επαφή με τους παραπάνω φορείς σε μία περίοδο που ο αγροτικός κόσμος βρίσκεται σε μεγάλη αναταραχή. Οι βασικοί λόγοι είναι φυσικά η αύξηση του κόστους παραγωγής εξαιτίας της ενεργειακής ακρίβειας και της υψηλής φορολογίας, καθώς και των τιμών των λιπασμάτων. Επίσης το πρόβλημα των μεσαζόντων που οδηγούν στο να πληρώνονται φθηνά οι παραγωγοί για το προϊόν τους, ενώ στον καταναλωτή το ίδιο προϊόν να φθάνει ανατιμημένο.

Οι προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ

Για τα ζητήματα αυτά ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να τονίσει την απουσία βούλησης της κυβέρνησης για την διενέργεια ελέγχων για τις τιμές των προϊόντων, επισημαίνοντας ότι κριτήριο δεν είναι η αναφορές σε αριθμούς ελέγχων αλλά ο εντοπισμός της αισχροκέρδειας. Παράλληλα θα αναφερθεί εκτενώς στις προτάσεις τους ΣΥΡΙΖΑ για την μείωση των φόρων σε ενέργεια και καύσιμα, όπως και στην διαχείριση του πανδημικού χρέους που έχει σωρευθεί και στους αγρότες. Ειδική μνεία αναμένεται να γίνει και στο ζήτημα της χρηματοδότησης. Θυμίζουμε ότι στην Διεθνή Έκθεση της Θεσσαλονίκης ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε την παροχή μικροπιστώσεων μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας για αυτοαπασχολούμενους αγρότες. Ένα μέτρο που είχε θεσμοθετήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, όμως έμεινε ανενεργό καθ’όλη την διάρκεια της διακυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Κόστος παραγωγής και μεσάζοντες τα μεγάλα προβλήματα των αγροτών Eurokinissi

Σε δυσθεώρητα ύψη το αγροτικό κόστος

Ιδίως το τελευταίο διάστημα άλλωστε ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πάρει σειρά πρωτοβουλίων προκειμένου να αναδείξει τα προβλήματα του αγροτικού κόσμου. Είναι χαρακτηριστική η ερώτηση που κατέθεσαν πριν μερικές ημέρες στην Βουλή 41ένας βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξυ των οποίων οι τομεάρχες Ανάπτυξης (Α.Χαρίτσης) και Αγροτικής Πολιτικής (Στ.Αραχωβίτης) ενώ την πρωτοβουλία είχε πάρει η πρώην α.υπουργός Οικονομικών Κ.Παπανάτσιου.

Εκεί επισημαίνονταν η «πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση που βιώνουν οι παραγωγοί αγροτικών προϊόντων μετά την εκτόξευση του κόστους παραγωγής σε δυσθεώρητα ύψη λόγω της αύξησης της τιμής σε αγροεφόδια, ρεύμα, πετρέλαιο και μεροκάματα» και τονίζοντας ότι η κατάσταση «επιδεινώνεται ακόμα περισσότερο από την ιδιαίτερα μειωμένη τιμή πώλησης των προϊόντων τους στους μεσάζοντες». Όπως αναφέρονταν «η χώρα μας, σύμφωνα με την Eurostat, κατατάσσεται σταθερά πλέον τον τελευταίο χρόνο ουραγός στις χώρες της ΕΕ ως προς την τιμή που απολαμβάνουν οι παραγωγοί, το δε τελευταίο τρίμηνο του 2021 και το πρώτο του 2022 κατατάσσεται πλέον στην τελευταία θέση. Την ίδια στιγμή που συμβαίνουν τα παραπάνω, οι λιανικές τιμές πώλησης των προϊόντων (στον καταναλωτή) είτε παραμένουν σταθερές είτε αυξάνονται.

Παρεμβάσεις όμως έχουν γίνει και για το θέμα των επιδοτήσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως σε ερώτηση 33 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για τους παραγωγούς σιταριού και κριθαριού επισημαίνονταν πως «σύμφωνα με όσα έχουν δει το φως της δημοσιότητας, στον στρατηγικόσχεδιασμό που έχει υποβάλει η χώρα μας προς έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, οι εν δυνάμει δικαιούχοι των συνδεδεμένων ενισχύσεων θα λάβουν υποτιθέμενη αύξηση, από τα 6,8 ευρώ αν στρέμμα στα 10 ευρώαν στρέμμα. Ταυτόχρονα, όμως, θα πρέπει να κάνουν χρήση τουλάχιστον 18 κιλών ανά στρέμμα πιστοποιημένου σπόρου, ενώ η έως τώρα ισχύουσα υποχρέωση για το σκληρό σιτάρι ήταν 12 κιλά ανά στρέμμα». Τονίζουν πως «η αύξηση στη συνδεδεμένη ενίσχυση ανά καλλιεργούμενο στρέμμα είναι εικονική και όχι μόνο δε θα στηρίξει οικονομικά τους αγρότες, που πλήττονται ήδη από το αυξημένο κόστος παραγωγής λόγω της ενεργειακής κρίσης και της εκτίναξης στις τιμές των αγροεφοδίων, αλλά ούτε καν θα καλύψει τα έξοδα για την υποχρέωση χρήσης της αυξημένης ποσότητας του πιστοποιημένου σπόρου».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα