Σε τροχιά επανεκκίνησης ή στις όχθες του Δνείπερου, η Οικονομία;
Παραμένουν κυρίαρχα τα δύο αντίθετα αφηγήματα της κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το αν η χώρα βαδίζει σε ανάπτυξη ή σε μνημόνιο το 2021.
- 11 Ιουνίου 2020 06:03
Οι δύο εκ διαμέτρου αντίθετες «εξιστορήσεις» για την οικονομία, της Νέας Δημοκρατίας και του ΣΥΡΙΖΑ παραμένουν κυρίαρχες στην πολιτική αντιπαράθεση. Η κυβέρνηση μιλά για ολοένα πιο αισιόδοξα στοιχεία που φαίνονται στον ορίζοντα για ισχυρή ανάπτυξη το 2021 που θα «ρεφάρει» τις φετινές απώλειες. Η αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζει να «δείχνει» την κυβερνητική πολιτική που ακολουθήθηκε πριν αλλά και κατά την διάρκεια της πανδημίας ως υπεύθυνη για τις μνημονιακές συνθήκες που θα επικρατήσουν την επόμενη χρονιά.
Με το βλέμμα στην Ευρώπη
Η κυβέρνηση, εν αναμονή των εξελίξεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όπου τους επόμενους μήνες θα καθορισθεί η λειτουργία του Ταμείου Ανάκαμψης, συνεχίζει να «τρέχει» τα μέτρα επανεκκίνησης της οικονομίας. Το κυβερνητικό επιτελείο δεν φαίνεται να ανησυχεί για το μέγεθος της ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας, εκτιμώντας ότι μικρές θα είναι οι διαφορές από τους υπολογισμούς που γίνονται με βάση την κατεύθυνση που έχει δώσει η τελευταία απόφαση της Κομισιόν, δηλαδή τα 32 δις ευρώ. Δεν ισχύει όμως το ίδιο για τους όρους χορήγησης. Σύμφωνα με την τελευταία δήλωση του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη «η ΕΕ έχει δώσει κατευθύνσεις για το πού θα δοθούν τα χρήματα. Δεν είναι για εξυπηρέτηση ταμειακών αναγκών, αλλά θα πρέπει να πιάσουν τόπο». Δείγμα του ότι οι οικονομικές ενισχύσεις δεν πρόκειται να παρασχεθούν δίχως έλεγχο και περιορισμούς. Παράλληλα όμως το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης με συνεχείς «ενέσεις» επιχειρεί να διατηρήσει τις ισορροπίες στην αγορά.
Στο πλαίσιο αυτό ανακοινώθηκε και η ενίσχυση του προγράμματος Συν-Εργασία με επιπλέον 190 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία κυρίως θα ενισχυθούν οι ασφαλιστικές εισφορές των επιχειρήσεων. Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας «με νομοθετική πρωτοβουλία που κατατίθεται άμεσα στη Βουλή, επιδοτείται για το μέρος του χρόνου που ο εργαζόμενος δεν εργάζεται, ποσοστό των ασφαλιστικών εισφορών του εργοδότη, ώστε να διατηρηθούν θέσεις απασχόλησης και να ενισχυθεί η κοινωνική συνοχή. Η κυβέρνηση θα συνεχίσει να αξιοποιεί, στον βέλτιστο βαθμό, όλα τα διαθέσιμα εργαλεία, μέσα και πόρους, με δίκαιο τρόπο, ώστε οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης στην απασχόληση να είναι οι ελάχιστες δυνατές». Συνολικά μάλιστα ο υπουργός Οικονομικών είπε ότι «η κυβέρνηση αποδεδειγμένα διαθέτει ένα συνεκτικό, δυναμικό, αποτελεσματικό, εμπροσθοβαρές σχέδιο. Σχέδιο το οποίο ξεδιπλώνει, κερδίζοντας, σταδιακά, όλο και περισσότερους βαθμούς ελευθερίας για την υλοποίησή του».
Αισιόδοξος ότι τα μέτρα που λαμβάνονται θα περιορίσουν την ύφεση εμφανίστηκε και ο Άδωνις Γεωργιάδης. Ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι «το ΚΕΠΕ, ο οργανισμός των οικονομικών μελετών στην Ελλάδα, εξέδωσε επίσημο δελτίο Τύπου, σύμφωνα με το οποίο οι επιστήμονες του ΚΕΠΕ μετά την ανάλυση που έκαναν, εκτιμούν ότι η μείωση του ΑΕΠ στην Ελλάδα το 2020 θα κυμανθεί μεταξύ του 5,67και του 7,16. Το ΚΕΠΕ μέχρι στιγμής στις προβλέψεις του δεν έχει πέσει έξω».
Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ρωσικός μύθος
Εντελώς διαφορετικά πάντως αντιμετωπίζει τα πράγματα η αξιωματική αντιπολίτευση. Χαρακτηριστικό ήταν το σχόλιο του Αλέξη Τσίπρα στην συνέντευξη που παραχώρησε στο Φόρουμ των Δελφών. Αναφερόμενος στην οικονομία είπε ότι «μου έρχεται στο μυαλό ο γνωστός ρώσικος μύθος του πρίγκιπα Ποτέμκιν. Που ήθελε να παρουσιάσει στην αυτοκράτειρα Αικατερίνη ότι στην Κριμαία έχει γίνει μεγάλη ανάπτυξη και αναδιοργάνωση και έφτιαξε στις όχθες του ποταμού Δνείπερου τεχνητά προκατασκευασμένα χωριά, σκηνικό με φωτογραφίες χωριών και στρατιώτες ντυμένους χωρικούς να χαιρετάνε. Αυτό είναι η εικόνα της ελληνικής οικονομίας από τότε που εξελέγη ο κ. Μητσοτάκης».
Ο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ιδιαίτερη έμφαση στο να θυμίσει τις συνθήκες της οικονομίας πριν το ξέσπασμα της πανδημίας. Τονίζοντας ότι κινήθηκε σε αρνητικούς ρυθμούς τόσο το τελευταίο 3μηνο του 2019 όσο και το πρώτο τρίμηνο του 2020. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη που ανέφερε πως «η ύφεση δεν αφορά μόνο το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, όπου υπάρχει η δικαιολογία -για ένα δεκαπενθήμερο και μόνο- του lockdown. Η ύφεση προϋπήρχε, αφορά και το τελευταίο τρίμηνο του ’19. Το μεγαλύτερο ποσοστό καταγεγραμμένες ύφεσης στις 27 Ευρωπαϊκές χώρες το είχε η Ελλάδα το τελευταίο τρίμηνο του ’19, όταν παραλάβετε μια ανάπτυξη που το πρώτο εξάμηνο “έτρεχε” με 2,8%». Με βάση αυτά η αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμά ότι η πολιτική που ακολουθεί σήμερα η κυβέρνηση, θα οδηγήσει αναπόφευκτα την επόμενη χρονιά στην ανάγκη να καταθέσει μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα. Δηλαδή με απλά λόγια η χώρα θα βρεθεί σε συνθήκες μνημονίου.
Οι δύο προαναφερόμενες απόψεις, Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, θα αντιπαρατεθούν στο ανώτερο δυνατό επίπεδο, αύριο Παρασκευή. Αφού τότε έχει προγραμματιστεί να απαντηθεί στην Βουλή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη η επίκαιρη ερώτηση για την οικονομία που κατέθεσε ο Αλέξης Τσίπρας.