Σε Βρυξέλλες και Βερολίνο τα επόμενα κρίσιμα ραντεβού της κυβέρνησης
Από τη Σύνοδο κορυφής στη Βελγική πρωτεύουσα ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στο Βερολίνο. Διαβάστε στο ρεπορτάζ του NEWS 247 ποια θέματα θα πέσουν στο τραπέζι στη συνάντηση με τη Γερμανίδα Καγκελάριο
- 17 Μαρτίου 2015 06:12
Όλα τα φώτα κερδίζει η συνάντηση Μέρκελ – Τσίπρα την ερχόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο με την Γερμανίδα Καγκελάριο να ζητά από τον πρωθυπουργό, σύμφωνα με πληροφορίες, μια ουσιαστική και σε βάθος συζήτηση. Γι’ αυτό, άλλωστε έγινε η πρόσκληση για την Γερμανική πρωτεύουσα, για να υπάρχει χρόνος να τεθούν στα τραπέζι μια σειρά από ζητήματα.
Οι δυο τους είχαν μια πρώτη συνάντηση στις 12 Φεβρουαρίου, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ.
Στη επικείμενη συνάντηση, σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα της διαπραγμάτευσης, αναμένεται να συζητηθεί η πορεία των διαβουλεύσεων, αλλά και της τετράμηνης παράτασης, οι μεταρρυθμίσεις που προωθεί η Ελληνική πλευρά, το χρηματοδοτικό, αλλά και οι Ελληνογερμανικές σχέσεις.
Η συνάντηση αυτή έρχεται σε μια χρονική περίοδο, που οι μετωπικές συγκρούσεις Αθήνας – Βερολίνου έχουν προκαλέσει διεθνή αντίκτυπο, κυρίως μέσω των Γερμανικών δημοσιευμάτων, αλλά και τις δηλώσεις του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.
Η πρωτοβουλία της Άνγκελα Μέρκελ να τηλεφωνήσει στον Αλέξη Τσίπρα θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μια πολιτική κίνηση. Η συνάντηση αυτή, από τη στιγμή που θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη Δευτέρα, απεμπλέκεται από τη Σύνοδο Κορυφής και ένα σημαντικό βάρος μεταφέρεται στο τετ α τετ των δύο. Αυτό δεν σημαίνει βέβαια ότι το Βερολίνο δεν συνυπολογίζει την πολιτική διάσταση που έχει πάρει η διαπραγμάτευση.
Στο Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να θεωρούν ως αφετηρία τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου, ευελπιστώντας πως η αξιολόγηση θα γίνει στη βάση των μεταρρυθμίσεων που θα προτείνει και θα προχωρήσει η Ελληνική πλευρά και με κριτήριο τους αναθεωρημένους στόχους για το πρωτογενές πλεόνασμα.
Στην κυβέρνηση συνεχίζουν να «βλέπουν» προσπάθειες για υπαναχώρηση από τις αρχικές δεσμεύσεις, ενώ δεν είναι τυχαίο πως χθες κορυφαία κυβερνητικά στελέχη κατήγγειλαν πως «Ευρωπαϊκοί κύκλοι» θέλουν να «ρίξουν» την ελληνική κυβέρνηση.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο η Αθήνα εξακολουθεί να πιστεύει σε μια κίνηση «καλής θέλησης» από τη Γερμανίδα Καγκελάριο, ενώ τα βλέμματα είναι στραμμένα και στη σημερινή συνάντηση Μέρκελ- Ντράγκι, επιθυμώντας να οδηγηθεί σε λύση το θέμα της ρευστότητας.
Σακελλαρίδης: Η κυβέρνηση ευελπιστεί σε μια συνάντηση ουσίας
«Η κ. Μέρκελ προσκάλεσε τον πρωθυπουργό, μετά τη χθεσινή τους τηλεφωνική επικοινωνία. Αυτό το τηλεφώνημα έχει να κάνει με το γεγονός ότι και η καγκελάριος, αλλά και ο κ. Τσίπρας, επιθυμούν να έχουν μία απευθείας επικοινωνία, χωρίς ενδιάμεσους διαύλους, έτσι ώστε να μπορέσει να βρεθεί μία λύση» υπογράμμισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης σε δηλώσεις του,το πρωί στον ΑΝΤ1, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση ευελπιστεί «σε μια συνάντηση ουσίας και όχι μια συνάντηση επικοινωνιακή».
«Από τη δική μας πλευρά, ως ελληνική κυβέρνηση, τα ζητήματα που θα βάλουμε και στη Σύνοδο Κορυφής, αλλά και στη συνάντηση στο Βερολίνο με την κ. Μέρκελ έχουν να κάνουν από τη μία πλευρά στην επιμονή μας για την υλοποίηση της απόφασης της 20ής Φλεβάρη του Eurogroup, όπως αυτή προέβλεπε μία σειρά από μεταρρυθμίσεις, οι οποίες στην ουσία θα δημιουργούσαν ένα μεταβατικό στάδιο από την εποχή του μνημονίου σε μία νέα μετα-μνημονιακή εποχή και, ταυτόχρονα, θα τεθούν και τα ζητήματα της ρευστότητας και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας» ανέφερε.
Επαφές Γιάννη Δραγασάκη με Λευκό Οίκο
Την ανησυχία της εκφράζει η Αμερικανική κυβέρνηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων της Αθήνας με τις Βρυξέλλες και αυτό εκφράστηκε με το τηλεφώνημα που έκανε η Κάρολιν Άτκινσον, οικονομική σύμβουλος του Προέδρου Μπάρακ Ομπάμα, στον Γιάννη Δραγασάκη.
Η κ. Άτκισον, σύμφωνα με πληροφορίες, συζήτησε με τον Αντιπρόεδρο της κυβέρνησης τις τελευταίες εξελίξεις ζητώντας επίσπευση των διαδικασιών. Ο Γιάννης Δραγασάκης τόνισε ότι η Ελληνική πλευρά κάνει ό,τι καλύτερο μπορεί, συμπληρώνοντας, όμως ότι μερίδα των εταίρων ερμηνεύουν μονόπλευρα τη συμφωνία της 20ης Φεβρουαρίου.
Συνέντευξη Γιάννη Δραγασάκη στην Les Echos
«Ορισμένες πολιτικές δυνάμεις στην Ευρώπη αρνούνται να αναγνωρίσουν το αποτέλεσμα των Ελληνικών εκλογών. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε σε συμβιβασμούς, αλλά δεν θα προδώσουμε τη λαϊκή ετυμηγορία. Λέμε ναι στις μεταρρυθμίσεις, αλλά όχι στην λιτότητα», τόνισε ο Αντιπρόεδρος της κυβέρνησης σε συνέντευξή του στην Γαλλική εφημερίδα Les Echos.