Σφοδρή κριτική στον Κασσελάκη που αποφεύγει το δημοψήφισμα για την Κεντροαριστερά

Διαβάζεται σε 5'
Στέφανος Κασσελάκης
Στέφανος Κασσελάκης Dimitris Kapantais / SOOC

Συνεχίζονται οι εργασίες της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα της προσφυγής στην βάση θα τεθεί σε ψηφοφορία.

Αντικείμενο σφοδρής κριτικής από το “εσωτερικό μέτωπο” που έχει διαμορφωθεί στον ΣΥΡΙΖΑ έγινε η εισήγηση του Στέφανου Κασσελάκη. Αυτή εστιάστηκε τόσο στην αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος όσο και στην προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Έμφαση δόθηκε στην πρόταση για δημοψήφισμα σχετικά με την ενιαία έκφραση της κεντροαριστεράς με τα στελέχη που το πρότειναν να εντοπίζουν το παράδοξο του να αποστρέφεται η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ  η οποία υπερθεματίζει για την συμμετοχή των μελών και των φίλων του κόμματος στην προσφυγή στην βάση!

Το θέμα του δημοψηφίσματος αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία στο τέλος της διαδικασίας.

Πάντως στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή ο Στέφανος Κασσελάκης επικαλέστηκε …κωλύματα του καταστατικού του ΣΥΡΙΖΑ (το οποίο στο παρελθόν έχει επιχειρήσει πολλές φορές να παρακάμψει!), θέση με την οποία συμφώνησε και ο Νίκος Παππάς λέγοντας ότι το αν μπορεί να γίνει δημοψήφισμα για καταστατικά ζητήματα πρέπει να τεθεί στο Συνέδριο του Οκτωβρίου.

Στην τοποθέτησή της, η Όλγα Γεροβασίλη διαφώνησε με την εκτίμηση για το εκλογικό αποτέλεσμα αναφέροντας πως “δεν υποτιμώ το γεγονός ότι κρατηθήκαμε στη δεύτερη θέση. Όμως δεν ήταν αυτός ο στόχος μας και δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Χάσαμε 3% και το 1/3 των ψηφοφόρων του, πάνω από 300 χιλιάδες”.

Σημείωσε πως “είναι δημοκρατική ανάγκη να υπάρξει εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης απέναντι στη ΝΔ. Η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων είναι κοινωνική απαίτηση και είμαστε υποχρεωμένοι να ανταποκριθούμε σε αυτή. Δεν θέλουμε ρευστοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Θέλουμε πρωταγωνιστή τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία στις εξελίξεις. Δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα, αλλά να σταθούμε με αυτοπεποίθηση”.

Παράλληλα αναφέρθηκε στις λογικές του εσωτερικού εχθρού στον ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας πως “η συλλογικότητα δεν είναι αδυναμία. Ούτε είναι αντίθετη με την αποφασιστικότητα που πρέπει να έχουμε. Η συζήτηση, ο διάλογος, οι απόψεις, οι εμπειρίες, οι εξειδικευμένες γνώσεις του καθενός και της καθεμιάς είναι πλούτος. Δεν γίνεται να πάμε με μια λογική ότι όποιος δεν σιωπά είναι υπονομευτής”.

Τέλος, επισήμανε πως “όλες και όλοι εμείς κάναμε τις μεγάλες αλλαγές στο κόμμα μας το 2022. Την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και τις διαβουλεύσεις. Το ψηφιακό κόμμα. Εμείς ανοίξαμε το κόμμα στην κοινωνία και δώσαμε τον λόγο στα μέλη. Στη βάση”. Προτείνοντας “να δώσουμε και τώρα το λόγο στα μέλη και τους φίλους μας. Με το εσωτερικό δημοψήφισμα που προτείνεται”.

Σφοδρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη άσκησε ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος, λέγοντας ότι “πήγαμε στις ευρωεκλογές με αποφάσεις μόνο του προέδρου. Συνεπώς αντικειμενικά οι ευθύνες του αρνητικού αποτελέσματος αφορούν κυρίως τον ίδιο. Έτσι γίνεται στις δημοκρατίες τα αρνητικά αποτελέσματα χρεώνονται και τα θετικά πιστώνονται“.

Πρόσθεσε ότι “τα προεκλογικά λάθη ήταν πολλά. Τα μετεκλογικά ακόμη περισσότερα. Αναρτήσεις με υπονοούμενα για την διαφάνεια του κόμματος, με υπονοούμενα για υπονομευτές μέχρι και τον πρώην πρόεδρο, με πολιτικές διώξεις. Και βέβαια με κλείσιμο της Αυγής ‘με έναν διακόπτη’ όπως το ‘μαύρο’ της ΕΡΤ. Και μετά φταίνε οι προηγούμενοι, οι εργαζόμενοι και οι επόμενοι”.

Ανέφερε επίσης ότι “Αριστερά δεν είναι η επίδειξη πλούτου ούτε να σταθμίζεις τα πάντα με τα χρήματα. Ο πρόεδρος είπε ότι η μοναδική αιτία της ήττας είναι ότι δεν είχαμε χρήματα. Σοβαρά; Τότε όποιο κόμμα είχε πολλά χρήματα θα κέρδιζε στις εκλογές και τα άλλα θα έχαναν. Μα είναι δυνατόν να σταθμίζονται όλα μόνο βάσει του χρήματος”.

Ευθεία πρόταση για τη δημιουργία ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς κατέθεσε ο Γιάννης Ραγκούσης. Λέγοντας πως “ένας ισχυρός αντίπαλος απέναντι στη ΝΔ, δεν θα σχηματιστεί με διάλυση των κομμάτων που θα συμμετέχουν αλλά με έναν φορέα που θα καταθέσει ενιαία ψηφοδέλτια στον Άρειο Πάγο, ώστε να διεκδικήσει το μπόνους των βουλευτικών εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος”.

Παράλληλα τάχθηκε υπέρ της διενέργειας δημοψηφίσματος λέγοντας πως “η πιο διάφανη διαδικασία είναι το δημοψήφισμα. Η πιο ‘από κάτω προς τα πάνω’ διαδικασία είναι το δημοψήφισμα. Η πιο μεγάλη δύναμη που μπορούμε να έχουμε απέναντι στα εξωθεσμικά κέντρα μόνο το δημοψήφισμα μπορεί να μας τη δώσει”.

Στη δική του τοποθέτηση ο Νίκος Παππάς δεν διαφώνησε με τη συζήτηση που άνοιξε ο Στέφανος Κασσελάκης για τις καταστατικές αλλαγές στο κόμμα ζητώντας “να αποφύγουμε τις απολυτότητες. Να κάνουμε τη συζήτηση χωρίς απολυτότητες ή δίκες προθέσεων και προτάσεων”.

Υποστήριξε πως αποτελεί “τομή η πρόταση για προγραμματική σύγκλιση και εκλογική συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων”. Όσον αφορά το δημοψήφισμα ο Νίκος Παππάς υποστήριξε ότι “το καταστατικό προβλέπει ότι οι καταστατικές αλλαγές γίνονται με βάση τις αποφάσεις του καταστατικού συνεδρίου. Αν υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να γίνονται καταστατικές αλλαγές και με βάση τα δημοψηφίσματα, να κατατεθεί και να πάει στο συνέδριο”. Προσθέτοντας πως “η πρόταση για δημοψήφισμα για τις συνεργασίες παραβιάζει ανοικτές θύρες”.

Τέλος, ο Παύλος Πολάκης στη δική του παρέμβαση πρότεινε “ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εκπέμψει ένα  σοβαρό, συγκεκριμένο ως σύγκρουση με τη διαπλοκη, με αναδιανομή από το μεγάλο πλούτο προς τη μισθωτή εργασία και τους μικρομεσαίους, με περιγραφή της παραγωγικής ανασυγκρότησης ανά περιφέρεια, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, με αποκατάσταση της αξίας της εργασίας, με βαθειές αλλαγές στη Δικαιοσύνη, κυβερνητικό πρόγραμμα που πρέπει να εκπεμφθεί και από το καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου”.

Έτσι σημείωσε “με βάση αυτό το πρόγραμμα ως το νέο σύγχρονο, κοινωνικό συμβόλαιο, θα καλέσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις για συνεργασία! Αλλιώς, η λογική να ενωθούμε όπως όπως με το ΠΑΣΟΚ για να μην χαθούμε, είναι γραμμή που οδηγεί σε καταστροφή”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα