Συλλογή Στέρν: Τουλάχιστον τα φέραμε στην Ελλάδα, λέει η κυβέρνηση

Συλλογή Στέρν: Τουλάχιστον τα φέραμε στην Ελλάδα, λέει η κυβέρνηση
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα εγκαίνια έκθεσης στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης eurokinissi

Αντιμέτωπη με αντιδράσεις για την έκθεση της συλλογής Στερν, που εγκαινιάστηκε χθες παρουσία του Κ.Μητσοτάκη, η κυβέρνηση απορρίπτει καταγγελίες περί αρχαιοκαπηλίας.

Τα εγκαίνια της έκθεσης των 15 κυκλαδικών αρχαιοτήτων από τις 161 της αμφιλεγόμενης συλλογής Στέρν, που πραγματοποιήθηκαν χθες παρουσία του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, προκάλεσαν νέες αντιδράσεις, καθώς ο αρχαιολογικός κόσμος καταγγέλει πως πρόκειται για προϊόντα αρχαιοκαπηλίας.

Για το θέμα ρωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, ο οποίος παρέπεμψε στις παλαιότερες απαντησεις του υπουργείου Πολιτισμού για τις νομικές διαστάσεις της υπόθεσης, εκτιμώντας ότι όλα τα θέματα έχουν απαντηθεί αρκετές φορές με σαφήνεια, και υποστήριξε: 

“Νομίζω ότι αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσει κανείς είναι ότι προκειται για ευρήματα,για κειμήλια, ,τα οποια ποτέ δε θα είχε δυνατότητα κανείς να δει εκτεθειμένα στον τόπο μας. Θα έμεναν μακριά από εκεί που ανήκουν. Η κυβέρνηση, με όλες τις προϋποθέσεις του νόμου, καταφέραμε αυτή η κληρονομιά να επιστρέψει”. 

Υπενθυμίζεται ότι η ιστορία έχει εν συντομία ως εξής: Ο Αμερικανός πολυεκατομμυριούχος Λέοναρντ Στερν που έχει και την ιδιότητα του Συλλέκτη (το NEWS 24/7 έχει γράψει τι εστί συλλέκτης και ποια η διαφορά του από τον κάτοχο), εμφάνισε ξαφνικά και δώρισε 161 ελληνικές αρχαιότητες του Κυκλαδικού Πολιτισμού στο «Ινστιτούτο Αρχαίου Ελληνικού Πολιτισμού» με έδρα το Ντελαγουέρ. Δηλαδή το Ινστιτούτο αυτό έγινε αυτόματα κάτοχος των αρχαιοτήτων με την υπογραφή της Υπουργού Πολιτισμού στις 21 Ιουλίου 2022. Και αυτό έγινε χωρίς να έχει προηγηθεί κανένας έλεγχος ούτε του ποιο είναι το «Ίδρυμα» αυτό, ούτε ποια είναι η προέλευση των αρχαιοτήτων. Τουτέστιν, δεν ελέχθηκε από κανέναν αν οι αρχαιότητες αυτές αποτελούν προϊόντα αρχαιοκαπηλίας.

Αντιδράσεις προκάλεσε μάλιστα το γεγονός ότι η έκθεση δεν εγκαινιάστηκε με πολλές τυμπανοκρουσίες ούτε έγινε με λαμπρότητα η υποδοχή των αρχαιοτήτων χθες. 

“Χαράσσουμε ένα βατό μονοπάτι επαναπατρισμού και άλλων πολύτιμων τμημάτων της πολιτιστικής μας κληρονομιάς, στέλνοντας ένα μήνυμα σε κράτη, σε μουσεία, σε οργανισμούς, σε συλλέκτες, ότι αυτός ο γυρισμός, που είναι και το όνομα της έκθεσης που θα έχουμε την ευκαιρία σε λίγο να εγκαινιάσουμε, δεν είναι απλά ηθικά επιβεβλημένος, αλλά είναι και τεχνικά, νομικά εφικτός”, δήλωσε κατά τον χαιρετισμό του στα εγκαίνια της έκθεσης ο πρωθυπουργός. Μία δήλωση που από ορισμένους ερμηνεύεται ως παράθυρο για αντίστοιχη έκθεση και των μαρμάρων του Παρθενώνα. 

“Κλεμμένα είναι”

«Κλεμμένα είναι», επιμένει ο Ενιαίος Σύλλογος Υπαλλήλων ΥΠΠΟ, η Πανελλήνια Ένωση Συντηρητών Αρχαιοτήτων, το Πανελλήνιο Σωματείο Έκτακτου Προσωπικού ΥΠΠΟ, ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων και ο Σύλλογος Εκτάκτων Αρχαιολόγων, και σε κοινή ανακοίνωσή τους θυμίζουν ότι «τα αντικείμενα αυτά δεν έχουν ελεγχθεί με τη νόμιμη διαδικασία για το αν είναι αυθεντικά ή κίβδηλα, ούτε για το πώς βρέθηκαν από τις Κυκλάδες στη συλλογή ενός πολυεκατομμυριούχου στη Νέα Υόρκη».

Ακολουθήστε το News247.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα