Συμφωνία ή παράταση
Προκρίνοντας τη γραμμή των "αμοιβαίων μετατοπίσεων" το Μαξίμου θα περιμένει μέχρι και την Τετάρτη προκειμένου να πάρει κρίσιμες αποφάσεις
- 20 Φεβρουαρίου 2017 07:19
Μπροστά από σημαντικά διλήμματα βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, γνωρίζοντας πως το γρήγορο κλείσιμο της αξιολόγησης σημαίνει ταυτόχρονα και την αποδοχή ενός επώδυνου συμβιβασμού με τους δανειστές. Από την άλλη η επιλογή της παράτασης προβληματίζει πολύ το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς στο στενό περιβάλλον του πρωθυπουργού εκτιμούν πως σε μια τέτοια περίπτωση θα προκληθούν συνθήκες 2015 που θα ξανανοίξουν πολύ έντονα τη συζήτηση για grexit, αλλά και για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Ωστόσο, ταμειακά διαθέσιμα που υπάρχουν από την υπεραπόδοση των εσόδων δίνουν έναν “αέρα” στην κυβέρνηση να “κυνηγήσει”, σε περίπτωση “ατυχήματος”, μια καλύτερη συμφωνία για μερικούς μήνες ακόμα. Κρίσιμος θεωρείται ο Απρίλιος όπου από το Μαξίμου περιμένουν την επιβεβαίωση από την Στατιστική Αρχή των καλών επιδόσεων της ελληνικής οικονομίας.
Οι «εξωγενείς» παράγοντες
Η κυβέρνηση δεν θέλει να επηρεαστεί από τις σύνθετες πολιτικές εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι και το εκλογικό κλίμα που υπάρχει στην Γηραιά Ήπειρο. Η δημοσκοπική άνοδος του Μάρτιν Σουλτς και η κόντρα με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η σύγχυση στους Χριστιανοδημοκράτες, αλλά και η σπουδή του Γερούν Ντάισελμπλουμ για γρήγορη λύση, προκειμένου να την προβάλει στο εσωτερικό του, προκαλούν πρόσθετη ανησυχία στην Ηρώδου Αττικού για την “καθαρότητα” των προθέσεων μερίδας των δανειστών. Σύμφωνα με εισηγήσεις πολλών κυβερνητικών στελεχών μέσα σε αυτό το κλίμα ο πρωθυπουργός θα μπορούσε να κερδίσει κάποιον χρόνο θεωρώντας πιθανή μια παρέμβαση και από την Άνγκελα Μέρκελ.
Περιμένοντας το Eurogroup
“Ξέρουμε ποιες είναι οι προτάσεις τους, ξέρουν ποιες είναι οι προτάσεις μας. Η διαπραγμάτευση δεν μπορεί να γίνεται με διαρροές”, τόνιζε κυβερνητικός αξιωματούχος στο NEWS 247 κάνοντας σαφές πως ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να “ανοίξει όλη την ελληνική τράπουλα” στο σημερινό Eurogroup περιμένοντας από την άλλη πλευρά να κάνει το επόμενο βήμα.
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως το απαιτούμενο έδαφος, προκειμένου να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα από τη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης δεν έχει καλυφθεί, παρά τον μπαράζ των παρασκηνιακών διαβουλεύσεων που έχουν λάβει χώρα όλο το τελευταίο διάστημα. Τον πήχη των προσδοκιών για πολιτική συμφωνία έχει ρίξει ακόμα πιο πολύ η συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ την προσεχή Τετάρτη στο Βερολίνο, καθώς όλα τα “φώτα” για τις κρίσιμες αποφάσεις στρέφονται εκεί.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος αναμένεται να κινηθεί στην γραμμή πως “η Ελλάδα δεν διαπραγματεύεται μέτρα λιτότητας” βασισμένος στα καλά αποτελέσματα της ελληνικής οικονομίας, την αναθεώρηση των προβλέψεων του ΔΝΤ, την στήριξη από την Κομισιόν, αλλά και των συμμαχιών που έχουν οικοδομηθεί όλο το τελευταίο διάστημα.
Μέτρα και αντίμετρα
Μπορεί από την Ηρώδου Αττικού να μην υπάρχει καμία επιβεβαίωση, όμως κυβερνητικά στελέχη ακόμα και σε δημόσιες τοποθετήσεις τους παραδέχονται πως η προνομοθέτηση της μείωσης του αφορολόγητου έχει πέσει ήδη στο τραπέζι, ενώ η μάχη που φέρεται να δίνεται αφορά την προσωπική διαφορά στις συντάξεις. Τα τελικά ποσά αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο, καθώς 6.000 ευρώ μείωση του αφορολόγητου θεωρείται απαγορευτική για την κυβέρνηση. Το πολιτικό κόστος μπορεί να μετριαστεί μόνο αν τα αντισταθμιστικά οφέλη που επιδιώκει να κερδίσει το οικονομικό επιτελείο (μείωση ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ) είναι τέτοια που θα οδηγήσουν αθροιστικά το δημοσιονομικό κενό να είναι μηδενικό το 2019, όπως έχουν προβλέψει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί.
Ζητούμενο για το Μαξίμου σήμερα είναι η οριοθέτηση ενός baseline σεναρίου σε σχέση με τα δημοσιονομικά μέτρα για μετά το 2018 (κάτω από το 2% του ΑΕΠ), το ύψος των δημοσιονομικών στόχων, αλλά και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος. Για το τελευταίο ζήτημα έντονη είναι η φημολογία, πλέον πως η Άνγκελα Μέρκελ έχει εξασφαλίσει ήδη από την Κριστίν Λαγκάρντ την μετάθεση της μείωσης του ελληνικού χρέους για μετά τις Γερμανικές εκλογές.
Προκειμένου να βρεθεί η ισορροπία από την κυβέρνηση επιθυμούν οι διαβουλεύσεις να καταλήξουν σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει ψήφιση μέτρων στην ελληνική Βουλή με “ρήτρα ακύρωσής τους”. Παράλληλα θα πρέπει να υπάρξει και μια κατ’ αρχήν συμφωνία για τα εργασιακά, το δημοσιονομικό του 2018 και τα ενεργειακά προκειμένου να τεχνικά κλιμάκια να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό στην Αθήνα.
Διχάζει η ποσοτική χαλάρωση
Όσον αφορά την ποσοτική χαλάρωση οι απόψεις στο κυβερνητικό στρατόπεδο διίστανται. Υπάρχουν στελέχη που πιστεύουν πως υπάρχει ακόμα χρόνος μέχρι τις 9 Μαρτίου τη στιγμή που αρκετοί υποστηρίζουν πως “το τρένο χάθηκε, όχι όμως και ο κόσμος” και προσβλέπουν στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΣ της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
πηγή φωτογραφίας: sooc