Συμφωνία Κράτους – Εκκλησίας: Ανοίγει ο δρόμος για 10.000 προσλήψεις στο Δημόσιο
Οι κληρικοί δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι απελευθερώνοντας θέσεις στο δημόσιο - Το κόστος της μισθοδοσίας τους το κράτος προσδοκά να το καλύψει μέσω των κερδών του από την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας στην οποία θα συμμετέχει κατά το ήμισυ.
- 07 Νοεμβρίου 2018 10:47
Την είδηση ότι η κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο πρόσληψης 10.000 δημοσίων υπαλλήλων, από το νέο έτος σε τομείς της υγείας και της παιδείας μετά την χθεσινή συμφωνία για την αξιοποίηση της εκκλησιαστικής περιουσίας μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του Αρχιεπισκόπου κκ.Ιερώνυμου αποκάλυψε στον News 24/7 στους 88.6 και στην εκπομπή “Παιχνίδια Εξουσίας” ο Βασίλης Σκουρής.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από τη στιγμή που 10.000 ιερείς δεν θα θεωρούνται πια δημόσιοι υπάλληλοι και δεδομένου ότι από το 2019 στο δημόσιο θα ισχύει το δόγμα ότι για κάθε μία αποχώρηση θα μπορεί να γίνει και μια αντίστοιχη πρόσληψη στο δημόσιο, η κυβέρνηση θα θέσει σοβαρά το θέμα νέων προσλήψεων στους θεσμούς με στόχο ο δημόσιος τομέας να ενισχυθεί σε νευραλγικούς τομείς.
Το δημοσιονομικό κόστος της συγκεκριμένης κίνησης σίγουρα γεννά απορίες, αλλά σύμφωνα με τις πληροφορίες του Βασίλη Σκουρή τα χρήματα που θα καταβάλει το κράτος στην εκκλησία ως επίδομα για τον μισθό των κληρικών -πράγμα που περιλαμβάνεται στη χθεσινή συμφωνία- θα βρεθούν μέσω των κερδών που θα έχει το δημόσιο από τη συμμετοχή του στην εταιρεία αξιοποίησης της εκκλησιαστικής περιουσίας που θα συσταθεί το αμέσως επόμενο διάστημα.
Τι προβλέπει η συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου για την εκκλησιαστική περιουσία και τη μισθοδοσία των ιερέων
Ειδικότερα ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε την πρόθεση του με τον Αρχιεπίσκοπο να καταλήξουν σε μια ιστορική Συμφωνία μεταξύ Εκκλησίας και Πολιτείας που θα πάρει τη μορφή νομοθετικής ρύθμισης και πιο συγκεκριμένα προτείνουν τα εξής:
1. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι μέχρι το 1939 οπότε εκδόθηκε ο αναγκαστικός νόμος 1731/1939 απέκτησε εκκλησιαστική περιουσία έναντι ανταλλάγματος που υπολείπεται της αξίας της.
2. Το Ελληνικό Δημόσιο αναγνωρίζει ότι ανέλαβε τη μισθοδοσία του κλήρου, ως με ευρεία έννοια, αντάλλαγμα για την εκκλησιαστική περιουσία που απέκτησε.
3. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία αναγνωρίζουν ότι οι κληρικοί δεν θα νοούνται στο εξής ως δημόσιοι υπάλληλοι και ως εκ τούτου διαγράφονται από την Ενιαία Αρχή Πληρωμών.
4. Το Ελληνικό Δημόσιο δεσμεύεται ότι θα καταβάλλει ετησίως στην Εκκλησία με μορφή επιδότησης ποσό αντίστοιχο με το σημερινό κόστος μισθοδοσίας των εν ενεργεία ιερέων, το οποίο θα αναπροσαρμόζεται ανάλογα με τις μισθολογικές μεταβολές του Ελληνικού Δημοσίου.
5. Η Εκκλησία αναγνωρίζει ότι μετά τη Συμφωνία αυτή παραιτείται έναντι κάθε άλλης αξίωσης για την εν λόγω εκκλησιαστική περιουσία.
6. Η ετήσια επιδότηση θα καταβάλλεται σε ειδικό ταμείο της Εκκλησίας και προορίζεται αποκλειστικά για τη μισθοδοσία των κληρικών, με αποκλειστική ευθύνη της Εκκλησίας της Ελλάδος και σχετική εποπτεία των αρμόδιων ελεγκτικών κρατικών αρχών.
7. Με τη Συμφωνία διασφαλίζεται ο σημερινός αριθμός των οργανικών θέσεων κληρικών της Εκκλησίας της Ελλάδος, καθώς και ο σημερινός αριθμός των λαϊκών υπαλλήλων της Εκκλησίας της Ελλάδος.
8. Πιθανή επιλογή της Εκκλησίας της Ελλάδος για αύξηση του αριθμού των κληρικών δεν δημιουργεί απαίτηση αύξησης του ποσού της ετήσιας επιδότησης.
9. Το Ελληνικό Δημόσιο και η Εκκλησία της Ελλάδος αποφασίζουν τη δημιουργία Ταμείου Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας.
10. Το Ταμείο αυτό θα διοικείται από πενταμελές διοικητικό συμβούλιο. Δύο μέλη του Ταμείου θα διορίζονται από την Εκκλησία της Ελλάδος, δύο μέλη θα διορίζονται από την Ελληνική Κυβέρνηση, ενώ ένα μέλος θα διορίζεται από κοινού.
11. Το Ταμείο Αξιοποίησης Εκκλησιαστικής Περιουσίας θα αναλάβει τη διαχείριση και αξιοποίηση των από το 1952 και μέχρι σήμερα ήδη αμφισβητούμενων μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Εκκλησίας της Ελλάδος περιουσιών, αλλά και κάθε περιουσιακού στοιχείου της Εκκλησίας που εθελοντικά η ίδια θα θελήσει να παραχωρήσει στο εν λόγω Ταμείο προς αξιοποίηση.
12. Τα έσοδα και οι υποχρεώσεις του ΤΑΕΠ επιμερίζονται κατά ίσο μέρος στο Ελληνικό Δημόσιο και την Εκκλησία της Ελλάδος.
13. Τα ανάλογα ισχύουν και για τις περιουσίες των επιμέρους Μητροπόλεων, ήτοι των αμφισβητούμενων περιουσιών, αλλά και όσων οι Μητροπόλεις εθελοντικά παραχωρήσουν στο ΤΑΕΠ.
14. Η ήδη συσταθείσα με τον Ν.4182/2013 Εταιρεία Αξιοποίησης Ακίνητης Εκκλησιαστικής Περιουσίας μεταξύ Ελληνικού Δημοσίου και Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών εντάσσεται επίσης στο ΤΑΕΠ και διοικείται με το σημερινό κατά νόμο καθεστώς.
15. Οι παραπάνω δεσμεύσεις των δύο μερών θα ισχύουν υπό την προϋπόθεση τήρησης της Συμφωνίας στο σύνολό της.
Σημειωτέον ότι η συμφωνία Τσίπρα- Ιερώνυμου θα έρθει και στο υπουργικό και στη Διαρκή Ιερά Σύνοδο.