Συμφωνία με τρόικα: Οι εκλογές, οι συμβιβασμοί και η μετάθεση θεμάτων για αργότερα

Συμφωνία με τρόικα: Οι εκλογές, οι συμβιβασμοί και η μετάθεση θεμάτων για αργότερα
Ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς και η Καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ κάνουν δηλώσεις στα ΜΜΕ μετά το τέλος της συνάντησής τους στο Βερολίνο την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2013. Η συνάντηση με την Α. Μέρκελ κράτησε μια ώρα και 20 λεπτά. Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και οι σύμβουλοί του Χρύσανθος Λαζαρίδης και Σταύρος Παπασταύρου. (EUROKINISSI/ΓΟΥΛΙΕΛΜΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ) Eurokinissi

Στο κλείσιμο της συμφωνίας, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα πολιτικά επιχειρήματα που έπεσαν στο τραπέζι, με αποτέλεσμα εκατέρωθεν συμβιβασμούς και μετάθεση "επικίνδυνων" θεμάτων για μετά τις ευρωεκλογές.

Από τη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Δουβλίνο, δύο εβδομάδες πριν, όπου ο Αντώνης Σαμαράς είχε μεταξύ άλλων συνάντηση με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, συνεργάτες του σχολίαζαν πως στην παρατεταμένη διαπραγμάτευση με την τρόικα αναμένετο πλέον πολιτική μόνον λύση, με την ανοχή Βερολίνου και Βρυξελλών.

Της Βίκυς Σαμαρά

Πράγματι στο κλείσιμο της συμφωνίας χθες, καθοριστικό ρόλο έπαιξαν τα πολιτικά επιχειρήματα που έπεσαν στο τραπέζι, με αποτέλεσμα εκατέρωθεν συμβιβασμούς και μετάθεση “επικίνδυνων” θεμάτων για μετά τις ευρωεκλογές.

Όσον αφορά στην προεκλογική διανομή μέρους του πρωτογενούς πλεονάσματος, η κυβέρνηση ξεκαθάρισε στην τρόικα πως δεν μπορούσε να κάνει πίσω από τις δημόσιες δεσμεύσεις της, καθώς κάτι τέτοιο θα είχε σοβαρές επιπτώσεις στην κάλπη και άρα στη σταθερότητα της δικομματικής. Οι εκπρόσωποι των δανειστών πρότειναν να κρατήσει το οικονομικό επιτελείο το ποσό αυτό ως “καβάντζα” σε περίπτωση μελλοντικών αστοχιών. Δέχθηκαν όμως τους πολιτικούς προβληματισμούς της Αθήνας, αλλά επέμειναν να μην δοθεί το 70% του πρωτογενούς πλεονάσματος όπως είχε δημοσίως προαναγγείλει ο κ.Σαμαράς, κάτι με το οποίο από την πλευρά της η Αθήνα είχε συμβιβαστεί εδώ και ημέρες.

Στο μέτωπο της μείωσης του δημοσίου, η αποσύνδεση της κινητικότητας του 2014 από ποσοτικούς στόχους απολύσεων το 2015 επετεύχθη, χωρίς αυτό να σημαίνει πως δεν θα απολυθούν δημόσιοι υπάλληλοι από τις δεξαμενές των επίορκων, των συμβασιούχων που μετατράπησαν σε αορίστου χρόνου και των φορέων που θα καταργηθούν.

Για την ακρίβεια, η πολιτική επιχειρηματολογία του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης ήταν πως εφόσον απολύσεις θα γίνουν ούτως ή άλλως, δεν υπήρχε λόγος να συνδεθούν ξανά με την κινητικότητα ούτε να υπάρχει η πίεση των αριθμών και χρονοδιαγραμμάτων. Κυβερνητικά στελέχη σχολίαζαν άλλωστε χθες πως η κινητικότητα εξαρχής δεν ήταν συνδεδεμένη με τις απολύσεις, καθώς όμως υπήρξαν καθυστερήσεις στο παρελθόν όπως έλεγαν δείχνοντας τον πρώην υπουργό Αντώνη Μανιτάκη, τέθηκαν οι σχετικοί αριθμητικοί στόχοι και τα χρονικά περιθώρια.

Το επιχείρημα του Κυριάκου Μητσοτάκη σε αυτή τη συζήτηση ήταν πως πλέον το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει αποδείξει πως λειτουργεί διαφορετικά. Το κέρδος από τη συμφωνία είναι πως μπορεί να επικαλείται και ότι δεν υπάρχει πια η πίεση των απολύσεων, αλλά και ότι θα συνεχίσει τη μείωση του δημοσίου με άλλη λογική.

Πολιτικοί λόγοι κρύβονται και πίσω από το συμβιβασμό για τις ομαδικές απολύσεις και τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα. Όσον αφορά στο πρώτο, η κυβέρνηση προτού καν επιστρέψουν οι εκπρόσωποι των δανειστών είχε ξεκαθαρίσει πως δεν θα περνούσε από τη Βουλή η θέση της τρόικας. Σε αυτό επέμεινε και κατά την τελική διαπραγμάτευση χθες, για να καταλήξει στη συμβιβαστική λύση δοκιμαστικής εφαρμογής της ελληνικής πρότασης και επανεξέτασης του θέματος τον Οκτώβριο. Ομοίως, τα μη συνταγογραφούμενα φάρμακα θα παραμείνουν δοκιμαστικά στα φαρμακεία για τρεις μήνες και εάν δεν μειωθούν οι -πάντως έτσι κι αλλιώς χαμηλές στα συγκεκριμένα σκευάσματα- τιμές θα πωλούνται και στα σουπερ μάρκετ.

Το κοινό σημείο εδώ είναι πως επικράτησε η λογική “δοκιμάζουμε τη δική μας πρόταση και εάν δεν αποδώσει, πάμε στη δική σας, αλλά μετά τις εκλογές”.

Ροή Ειδήσεων

Περισσότερα